Aboutaleb, Buwalda en Geuze in Zomergasten 2015

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en schrijver Peter Buwalda zijn het komende seizoen te gast in het VPRO-programma Zomergasten. De presentatie is opnieuw in handen van Wilfried de Jong, liet de omroep woensdag weten.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is dit seizoen te gast bij Zomergasten.Beeld anp

Ook landschapsarchitect Adriaan Geuze, schrijfster Annejet van der Zijl, psychiater en filosoof Damiaan Denys en filosoof Simone van Saarloos schuiven aan. De eerste aflevering is op zondag 26 juli. Wilfried de Jong presenteerde de vorige twee zomers ook het avondvullende programma, waarin bijna drie uur lang film- en tv-fragmenten te zien zijn die de gast heeft uitgekozen.

Peter Buwalda
Op zondag 2 augustus schuift Peter Buwalda bij Wilfried de Jong aan. De in 1971 geboren schrijver brak door met zijn debuutroman Bonita Avenue: er werden 350.000 exemplaren verkocht. 'Ik ben gefascineerd door mensen die iets maken waarbij ze zelf bleek afsteken', zegt Buwalda, die Nederlands studeerde aan de Universiteit van Utrecht. Hij is columnist bij de Volkskrant en schreef verhalen en essays voor onder meer De Gids, Vrij Nederland en Hollands Maandblad. Hij werkt op dit moment aan zijn tweede roman.

Schrijver Peter Buwalda is dit jaar één van de Zomergasten.Beeld anp

Van Saarloos

De in 1990 geboren Simone van Saarloos is filosoof en is met haar 25 jaar de jongste zomergast ooit. Van Saarloos publiceert recensies, essays, interviews en verhalen in onder meer Vrij Nederland, de Volkskrant en Das Magazin. Drie keer in de week heeft ze een column in NRC.next. Daarnaast werkt ze aan een roman. 'Met Zomergasten krijg je als gast de tijd om een klein universum te maken terwijl de kijker zijn eigen oordeel uitstelt', zegt ze. Haar aflevering is op 9 augustus te zien.

Simone van SaarloosBeeld VPRO

Ahmed Aboutaleb

Ahmed Aboutaleb is burgemeester van Rotterdam en is op 26 juli de eerste zomergast van dit seizoen. 'Het belooft een avond te worden met een Aboutaleb die de kijker nog niet kent', verzekert Aboutaleb in het VPRO-persbericht dat woensdag verscheen. Aboutaleb kwam op vijftienjarige leeftijd met zijn ouders vanuit Marokko naar Nederland. Via een carrière in de journalistiek belandde hij in de politiek. Eerst als woordvoerder van Hedy d'Ancona (Volksgezondheid, Welzijn en Cultuur), daarna als staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en wethouder in Amsterdam. Zijn recente uitspraak gericht aan Nederlandse terroristen na de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs, 'rot toch op als je het hier niet ziet zitten', haalde de wereldpers.

Adriaan Geuze
Op 16 augustus is Adriaan Geuze de zomergast van De Jong. Geuze is de Rem Koolhaas van de landschapsarchitectuur. Hij is partner van het internationaal opererende bureau West 8 in Rotterdam en New York. Geuze verwierf faam voor grote projecten als het Centraal Station in Rotterdam, Governors Island in New York, Toronto Central Waterfront en de Jubilee Gardens in Londen.

Annejet van der Zijl
Een week later is het de beurt aan Annejet van der Zijl, schrijfster en de beroemdste biografe van Nederland. Haar zomergastenavond wordt, zoals zij zelf omschrijft 'een avond over de kracht van het verhalen vertellen'. Ze schreef de biografieën van Annie M.G. Schmidt, prins Bernhard en Gerard Heineken, stuk voor stuk bestsellers. Van der Zijl begon haar carrière als journaliste voor de Haagse Post, maar nam ontslag om zich op het schrijven van boeken te storten. Haar boek Sonny Boy (2004) werd verfilmd en trok 400.000 bezoekers. In 2012 ontving ze de Gouden Ganzenveer, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een persoon of instituut vanwege zijn of haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland.

Damiaan Denys
De laatste aflevering is voor de Belgische psychiater en filosoof Damiaan Denys. Hij is hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van Amsterdam en afdelingshoofd psychiatrie van het Academisch Medisch Centrum (AMC) te Amsterdam. 'Ik zou het prettig vinden als de kijkers mijn zomergastenavond kunnen afsluiten met een andere visie, een andere kijk op angst, dat men er niet bang voor is en er in een bepaald opzicht van kan houden', aldus Denys, wiens werk zich richt op angst en dwangstoornissen.

Universiteit van Nederland - kijk terug:

Kunnen we wel vertrouwen op onze eigen waarneming? Of houden onze hersenen ons geregeld voor de gek? Professor Damiaan Denys demonstreert in dit college hoe het zit.

Meer over