Abba-musical mag niet over Abba gaan

De musical The Dancing Queens, over de geschiedenis van de Zweedse supergroep Abba, zou de huidige seventies revival compleet maken....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

'We mochten eigenlijk alleen de liedjes zingen en verder niks', zegt Marianne van Wijnkoop, uitvoerend producent van Work in Progress. 'Die aanpassing van het script vonden we artistiek niet verantwoord, want dan kun je net zo goed de Abba-coverband Björn Again op het podium zetten.' Bovendien is Work in Progress een onderdeel van Joop van den Ende Theaterproducties. En volgens Van Wijnkoop wil dat bedrijf de relaties met Polygram niet op het spel zetten.

Wanneer iemand liedjes van Abba in het openbaar wil vertolken, moet hij toestemming vragen en een percentage afdragen aan de auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra. Maar zodra de liedjes in een musicalcontext worden geplaatst met verwijzingen naar Abba-geschiedenis, -kostuums, en -decors, moet hij zaken doen met Polygram, de originele rechthebbende.

Volgens Werkteater-directeur Hans Looyer voerden het Werkteater en Work in Progress al sinds maart besprekingen met Buma/Stemra en Polygram. Soepel ging dat niet. Eerst sneuvelde de chronologische verhaallijn, vervolgens werd de voorstelling steeds verder uitgekleed. Vorige week bezochten Polygram en Buma/Stemra een doorloop en stuurde Polygram een fax met het verzoek de voorstelling te stoppen. Bij de platenmaatschappij is niemand voor commentaar beschikbaar.

Het Werkteater, dat de zaal en andere faciliteiten aan Work in Progress verhuurde, neemt nu de rol van producent over. Ook een script waaruit 'alle verwijzingen geschrapt zijn' levert volgens directeur Looyer nog een goede voorstelling op: première 13 juli.

Looyer schat in dat de naam 'Van den Ende' Polygram schrik heeft aangejaagd. 'Op de Internet-pagina van het musicalblad Playbill verscheen in april het bericht dat Van den Ende een Abba-musical ging produceren. De Amerikaanse vestiging van Polygram was, denk ik, bang dat Broadway wel eens binnen bereik zou komen, als The Dancing Queens in Amsterdam een succes is. Polygram is met Björn en Benny bezig aan de musical Mamma Mia. Die concurrentie willen ze niet.'

Meer over