Aanstekelijke jeugdculinaire eetweetjes

Spruitjes in een chocoladereep? Een gefrituurde spruitjesfrikadel? In het kinderboekenweekgeschenk De wraak van het spruitje, met een knipoog vormgegeven als een goedkope griezelroman, onderzoekt kinderboekenschrijver Jan Paul Schutten de vraag hoe je de meest gehate groente aller tijden aantrekkelijk kunt maken voor kinderen....

Pjotr van Lenteren

Dat is bijna onmogelijk, natuurlijk. Maar voor we daar achter komen, ontdekken we waarom kinderen het één lekker leren vinden en het ander niet. Schutten ontdekt een hoop interessante eetexperimenten, spreekt met de bedenkers van populaire chocoladerepen en hamburgers en zet ‘smaakprofessor’ Pierre Wind aan het werk. Hilarisch hoogtepunt is een etentje in een driesterrenrestaurant met twee kokhalzende tieners.

Infotainment doet het goed in de Nederlandse jeugdliteratuur en Jan Paul Schutten is in dit genre een van de grote namen aan het worden.

Tegelijkertijd is het jammer dat kinderboekenschrijvers kennelijk niets ánders kunnen verzinnen dan eetvaria. Een heel peloton snelschrijvers heeft voor de komende twee weken een aanbod samengesteld van voedselboeken, waarbij het water bepaald niet in de mond gaat lopen. Een uitzondering zijn de prentenboeken voor de kleuters, waarin wat wordt áfgesmikkeld. Maar daarna houdt het in de hedendaagse jeugdliteratuur wel een beetje op.

Voor oudere kinderen komen de Nederlandse schrijvers niet veel verder dan verhalen over ongezond eten en dik worden, culinaire wistjedatjes en kinderkookboeken. Vinden we dat we het in deze tijd van anorexia en obesitas niet kunnen maken om schaamteloos over lekker – en vies! – vreten te fantaseren? Wat een braafheid!

Gelukkig zitten er ook positieve uitschieters bij. Een daarvan is Ober er ligt een kwal op mijn bord – alles wat je liever niet wilde weten over eten van Bette Westera. Eetweetjes, maar met een prikkelende invalshoek. Of Het neusje van de zalm van Maria van Donkelaar, Martine van Rooijen en Wendy Panders. De inhoud, uitleg van Nederlandse zegwijzen als ‘snel aangebrand zijn’ is wat suffig, maar het is leuk opgeschreven en het ziet er prachtig uit.

Het kinderboekenweekgeschenk van Jan Paul Schutten is, zeker in vergelijking met de rest van het aanbod, een schot in de roos. En dat heeft alles te maken met zijn fanatieke en doortastende aanpak. Bij hem geen bij elkaar ge-internette feitjes en receptjes maar degelijk journalistiek onderzoek en interviews met voor kinderen interessante mensen. En dat alles opgeschreven in toegankelijke korte kinderboekenzinnen, die hier en daar lekker onder je kin kietelen.

Schuttens boeken zijn net zo mooi als die van Bibi Dumon Tak, die andere rijzende ster in dit genre en misschien niet toevallig ook zijn levensgezel. Deze twee schrijvers hadden uitstekende journalisten of documentairemakers kunnen zijn voor volwassenen, maar gelukkig hebben ze voor kinderen gekozen. Maar, dat móet gezegd worden, het mag in kinderboekenland wel weer eens wat stouter.

Meer over