Review

Aanschouw de Galaxy S4, de Messi onder de mobieltjes

Wat lijkt de nieuwe Samsung Galaxy op zijn voorganger. Maar dat is alleen de buitenkant. Onder motorkap van de S4 en aan het softwarefront is veel gesleuteld.

Peter van Ammelrooy
'Metgezel voor het leven' noemt Samsung zijn nieuwste smartphone. Beeld Samsung
'Metgezel voor het leven' noemt Samsung zijn nieuwste smartphone.Beeld Samsung

Daar is-ie dan: het Koreaanse kroonjuweel waar ze in Cupertino, Espoo, Seoul, Taipei, Tokyo en Waterloo (Canada) van wakker liggen. Dit is de nieuwe standaard. Dit is de meetlat waarlangs ze de volgende iPhone, Lumia, One, Xperia en Z10 zullen leggen.

Dit is voor eventjes het hoogst haalbare, het summum van innovativiteit van dit moment, de capo di tutti capi van de dag. In voetbaltermen: aanschouw de Messi onder de mobieltjes.

Wat spijtig alleen dat de Samsung Galaxy S4 zo vreselijk op de Galaxy S3 lijkt.

Van de buitenkant is niet af te zien dat dit de opvolger is van Samsungs ster van 2012. Tenzij je er een vergrootglas bij pakt en gevoelige weegschaal: de S4 is 0,7 millimeter dunner (7,9 mm)en 3 gram lichter (130 gram).

Op zich is het goed te begrijpen dat Samsung op veilig speelt en niet al te veel aan zijn succesformule van precies een jaar oud sleutelt. Van de S3 hebben de Zuid-Koreanen immers 50 miljoen exemplaren verkocht. Zoals je een winnend team niet tijdens de wedstrijd wijzigt, zo heeft Samsung ook niet veel aan de S3 veranderd. Het toestel is wel naar de sportschool gestuurd, heeft extra avondonderwijs genoten en heeft de glaszetter op laten draven.

Fonkelscherm
Om met dat laatste te beginnen. Het al ruime kijkvenster van de voorganger is met nog eens twee millimeter opgerekt. De Galaxy S4 heeft nu een scherm met een diagonaal van 5 inch (13 centimeter). Het toestel is er niet breder op geworden. De ingenieurs hebben het grotere scherm in een zelfs 1 millimeter minder brede behuizing weten te krijgen door de randen rond het glas kleiner te maken. Die ingreep heeft één nadeel: soms activeer je zo maar een pictogram als je het toestel oppakt.

Het scherm is scherper dan dat van de voorganger. Met een resolutie van 1920 bij 1080 beeldpunten telt de S4 nu 441 pixels per inch, tegen 306 ppi voor de S3. Ter vergelijking: de belangrijkste concurrent, de iPhone 5 van Apple, moet het doen met 326 ppi. Of je als gewone sterveling het verschil merkt - zonder het vergrootglas er weer bij te pakken - is de vraag. Maar scherp is het S4-scherm zeker.

Mag de buitenkant dan weinig afwijken, onder de motorkap herbergt de nieuwe Galaxy meer power. De processor is krachtiger, het werkgeheugen is verdubbeld naar 2 Gb, de cameraresolutie is opgekrikt naar 13 megapixel en de batterij is sterker. Niet dat het mobieltje langer zonder stopcontact kan: de extra peut wordt opgeslurpt door het scherm.

Tom Cruise?
Meer dan op de fraaiere hardware heeft Samsung het accent gelegd op slimmere software. Alsof de computer van Tom Cruise uit Minority Report er model voor heeft gestaan: zoveel oog- en gebarenbediening zit er in de S4. Zo kun je door een webpagina scrollen door louter met je ogen op en neer te gaan. Een videofim pauzeert als je niet langer naar het scherm kijkt. Vuile of vettige handen? Neem toch een gesprek aan door er even met je hand boven te zwaaien.

Het zijn knappe vondsten... als ze net zo geweldig zouden werken als in de reclamespotjes. De eerste keer dat je met je ogen een webpagina op en neer laat gaan is een moment van lichte euforie. Maar de beeldsensor die het kunstje flikt is traag. Je moet het toestel ongemakkelijk dicht bij je gezicht houden voor het beste resultaat en dan nog laat de oogvolger het vaak afweten. Het is ook onduidelijk wanneer je wel en niet kunt 'minorityreporten' op de S4. Omdat de uitvoering niet vlekkeloos is, blijven veel nieuwe bedieningsmogelijkheden steken in het stadium 'gimmick'.

Allescamera
De S4 zit volgepropt met nieuwe en vernieuwde software. Het meest in het oog springt de camera-app, die je bijvoorbeeld een foto tegelijk met de camera aan de achter- en de voorzijde laat maken. Het resultaat is een kiekje, waarin de software een wit omrand postzegeltje monteert met het konterfeitsel van de fotograaf. Een andere optie voegt enkele seconden geluid aan een foto toe.

Met een 'drama shot' kun je een bewegend object in vijf stadia in één opname vastleggen, zoals een duik in een zwembad of de sprong van een hond naar een bal. Zo'n dynamische kiek vergt wel een vaste hand (of liever nog een statief) en andere gunstige omstandigheden. Als het zou werken zoals de handleiding belooft staan Instagram en Flickr morgen vol met miljoenen drama-shots. Maar de technologie is verre van volmaakt.

Bij de S4 zit, zoals gebruikelijk bij alle mobieltjes van alle merken, zit geen gedrukte handleiding. Maar omdat Samsung de kopers alle opvallende noviteiten toch even onder de aandacht te brengen is er een soort stripboekje toegevoegd van 34 pagina's die het een en ander kort uitlegt.

De mogelijkheden van de nieuwe Galaxy worden uitgeduid door een gezinnetje, dat aan de term 'rolbevestigend' een hele nieuwe dimensie geeft. Pa en zoon weten van wanten, maar moeder 'is nog niet op de hoogte van de laatste innovaties', terwijl dochter 'verlegen en beschouwend' is.

Noviecenhulp
Maar er zit ook positief paternalisme in de S4. Wie wordt overdonderd door de duizend-en-een opties kan er voor kiezen om zijn smartphone tijdelijk dommer te maken. De instelling 'Eenvoudige stand' transformeert het startvenster tot een overzichtelijk raster met extra grote pictogrammen en een overzichtelijke configuratiemenu. 'Zo is het gemakkelijker om de smartphone de eerste keer te gebruiken', stelt Samsung. De Koreanen maken onterecht weinig reclame voor deze noodvoorziening voor novicen.

Bijna 900 woorden staan er nu op dit scherm en nog hebben we niet alle bijrollen van de S4 besproken zoals tv-afstandsbediening, thermometer, diëtist en vochtigheidsmeter. Het toestel is designsgewijs minder opmerkelijk dan veel van zijn concurrenten. Het materiaalgebruik geeft de S4 net al de S3 een plastic en wat goedkoop gevoel.

Maar: er valt veel te ontdekken in de Galaxy S4. Gelukkig voor Apple, Nokia, LG, HTC, Sony en Blackberry is lang niet alles van het niveau 'dat-moet-ik-hebben'. Anders zouden ze in Cupertino, Espoo, Seoul, Taipei, Tokyo en Waterloo (Canada) écht geen oog meer dichtdoen.

undefined

Zoek de nul verschillen met de Galaxy S3. Beeld Samsung
Zoek de nul verschillen met de Galaxy S3.Beeld Samsung
null Beeld Samsung
Beeld Samsung
De S4 heeft een thermometer én vochtigheidsmeter aan boord. Plus een infraroodzender voor de bediening van tv's. Beeld Samsung
De S4 heeft een thermometer én vochtigheidsmeter aan boord. Plus een infraroodzender voor de bediening van tv's.Beeld Samsung
App-aratsjik is een zwerfblog over technologie. Beeld Volkskrant
App-aratsjik is een zwerfblog over technologie.Beeld Volkskrant
Eenvoudige stand maakt de smartphone dommer - in gunstige zin Beeld Volkskrant
Eenvoudige stand maakt de smartphone dommer - in gunstige zinBeeld Volkskrant
Stereotiep Samsung-gezinnetje legt uit wat voor mogelijkheden de S4 allemaal heeft te bieden. Beeld Samsung
Stereotiep Samsung-gezinnetje legt uit wat voor mogelijkheden de S4 allemaal heeft te bieden.Beeld Samsung
Meer over