Aanblijven Haenchen bij Opera nog onzeker

Het is lang niet zeker dat chefdirigent Hartmut Haenchen van de Nederlandse Opera na zijn afscheid in 1999 blijft terugkomen als gastdirigent bij de Opera....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

'Er is af en toe wel over gepraat', zegt hij, 'maar dat heeft tot op heden geen resultaat gehad.' De Opera is naar verluidt in onderhandeling met Edo de Waart over de opvolging van Haenchen. Het Nederlands Philharmonisch Orkest, waar Haenchen eveneens chefdirigent is, is niet betrokken bij die onderhandeling, en was dat ook niet bij het zoeken naar een kandidaat.

Het NedPhO is de regelmatige begeleider van de Opera, maar het heeft als zelfstandig orkest ook een uitgebreide concertkalender. Tussen de Opera en het NedPhO bestaat de afspraak dat men elkaar 'op de hoogte' houdt van het dirigentenbeleid. Volgens directeur J. Loot van het NedPhO is er tot nu toe geen overleg geweest. Hij verwacht dat dat binnenkort gebeurt.

Haenchen deed begin jaren negentig al een stap terug in de hiërarchie van de Opera. Hij leverde zijn functie van 'muzikaal directeur' in na een competentiegeschil met artistiek directeur Pierre Audi.

De verhouding met de Opera werd er niet beter op, toen Haenchen in 1995 'via de krant' vernam dat de Opera zijn chefscontract in 1999 niet wilde voortzetten, en in een beleidsplan las dat men met hem verder wilde als 'eerste gastdirigent'. De Opera heeft zich steeds optimistisch betoond over Haenchens terugkeer als gast. Volgens Haenchen is dat optimisme niet gebaseerd op enige afspraak.

Meer over