AlbumrecensieLet my people go

Aan de hand van pianist Jason Moran weet saxofoonlegende Archie Shepp (83) het beste uit zichzelf te halen ★★★★☆

null Beeld

Behalve Pharoah Sanders is er nog een legendarische freejazzsaxofonist die de samenwerking aangaat met een tientallen jaren jongere muzikant. Op Let My People Go speelt Archie Shepp (83) samen met pianist Jason Moran (46). Het tweetal is te horen op liveopnamen uit 2017 en 2018, toen het diverse Europese festivals aandeed.

Op de setlist stonden gospelnummers en -standards, repertoire waarmee Shepp al jaren vertrouwd is. Moran stelt zich hier zeer dienstbaar op en geeft Shepp alle ruimte om te bewijzen dat hij, hoewel zijn toon niet meer zo krachtig is, nog altijd prachtig kan spelen (en een beetje zingen).

Shepp speelt zowel sopraan als tenor, en vooral op tenorsax klinkt zijn breekbare spel zeer intens. Fraai is de duoversie van John Coltranes Wise One, waarin Moran in de huid van jazzpianist McCoy Tyner kruipt. Ontroerend is het moment dat Shepp in Sometimes I Feel Like a Motherless Child begint te zingen.

Lang geleden dat Shepp op plaat zo veel indruk maakte – met dank aan Moran, die hem het beste uit zichzelf naar boven laat halen.

Archie Shepp & Jason Moran

Let My People Go

Jazz

★★★★☆

Archieball/Bandcamp

Meer over