ColumnAaf Brandt Corstius

Aan alle nep Banksy’s: door dat gedoe met die papierversnipperaar kunnen jullie wel inpakken

null Beeld

Ik geloof er helemaal niets van dat Banksy al jaren geleden een papierversnipperaar in zijn schilderij Girl With Balloon gebouwd heeft. En dat niemand van veilinghuis Sotheby’s, toen ze het schilderij deze week gingen veilen, tijdens het controleren van het kunstwerk opmerkte dat er een loodzware papierversnipperaar in zat. En dat ze dus oprecht stomverbaasd waren toen het schilderij, toen het net geveild was voor 1 miljoen pond, zichzelf begon te versnipperen.

Kijk maar eens naar het filmpje van de veiling: de veilingmeester is te triomfantelijk als hij met zijn hamertje de koop bezegelt. En natuurlijk kunnen veilingmeesters ongelofelijk goed triomfantelijk met een hamertje slaan, dat is 50 procent van hun functieomschrijving, maar deze man is zo gespannen, zo alert, ja, hij heeft, als je het eenmaal weet, echt zo’n blik op zijn gezicht van ‘EN NU GAAT-IE DOOR DE PAPIERVERSNIPPERAAR!!!’ Die blik. Die moeten we bij veilingmeesters in de gaten gaan houden.

Ten tweede staat er belachelijk veel licht op het schilderij tijdens de veiling. En ik geloof heus wel dat belangrijke werken goed belicht worden als ze geveild worden, maar dit is overbelicht. Speciaal voor de tv. Zodat, als de papierversnipperaar in werking gaat, alle kijkers goed kunnen zien hoe het werk in sliertjes wordt gesneden.

En die Banksy, hoe street en recalcitrant hij ook is, is natuurlijk vooral een slimme snuiter, want zijn werk is nu het in honderden sliertjes is gesneden waarschijnlijk al de helft meer waard.

Dat gedoe met die papierversnipperaar is trouwens slecht nieuws voor nep-Banksy’s, en daarvan zijn er genoeg. Van die graffiti-artiesten in steden als Londen en New York die óók met een sjabloon, een spuitbus en maatschappijkritiek aan de slag zijn gegaan en een Banksy-achtig jongetje op een muur spuiten dat plast in het urinoir van Duchamp (tegendraads! meta!). Of een Banksy-achtige zebra afbeelden wiens strepen overlopen in een streepjescode (anti-kapitalistisch! ofzo! denk ik!). Of een Banksy-achtige graffiti-artiest op een muur schilderen die de woorden So Cliché op de muur spuit (die vond ik wel leuk).

Al die nep-Banksy’s die letterlijk op elke grootsteedse straathoek opduiken, moeten aan de bak, want gewoon de koningin van Engeland met een David Bowie-bliksem op haar gezicht op een muur spuiten, is ineens niet meer genoeg. Je moet er een uitgebreide kwajongensstreek bij verzinnen om nog met de echte Banksy te wedijveren, je moet verder gaan dan sjablonen en spuitbussen. Dus: jaren van tevoren een papierversnipperaar in een jaren later te veilen kunstwerk bouwen. Of in ieder geval beweren dat het zo gegaan is.

De nep-Banksy’s kunnen wel inpakken. Zijn we in ieder geval van dát deel van de Banksy-kitsch verlost.

Meer over