Review

A Midwinter's Tale voelt iedere avond als een try-out

Musicalsterren Pia Douwes en Dimitri Verhoeven zingen winterliedjes, maar de show is van een ongekende houterigheid.

Pia Douwes Beeld
Pia DouwesBeeld

Dodenrit van Drs. P wordt grappig uitgebeeld, maar daarmee is het positieve wel gezegd.

Aangezien we het schaatsen binnenkort alleen nog maar kennen van de oneindige tv-reeks World Cupwedstrijden in lege ijshallen en de schilderijen van Hendrick Avercamp, is de winter de tijd voor hartverwarmende muziek geworden. In A Midwinter's Tale, naar een idee van Max Smeets, zingen Pia Douwes en de Vlaamse musicalster Dimitri Verhoeven een gevarieerde verzameling winterliedjes.

Sommige liedjes zijn er met de haren bijgesleept, zoals Cold as Ice van Foreigner en My Heart Will Go On uit de film Titanic, maar Winter uit de Vier Seizoenen van Vivaldi en Dodenrit van Drs. P zijn wel fijn op hun plaats. Dat laatste lied, over de trojka-rit door de Russische sneeuw waarbij een heel gezin wordt opgepeuzeld door wolven, wordt buitengewoon grappig uitgebeeld. Daarmee is het positieve van deze voorstelling wel zo'n beetje genoemd. De liedjes die in het brede musicalgenre vallen, passen goed bij Douwes, bij de pop en klassieke nummers hapert de motor.

A Midwinter’s Tale (**), muziektheater.
Door Effacta Productions, met Pia Douwes en Dimitri Verhoeven.
Orkest o.l.v. Max Smeets.
15/12, Flint Theater, Amersfoort.
Tournee.

Zangeres loopt na haar liedje af, zanger komt op en omgekeerd, een paar duetjes, met wat onbeduidende tussentekstjes. Het is van een ongekende houterigheid. Om het lokale publiek te paaien wordt in elk theater van de tournee een koor uit de regio ingezet. Dat is in Amersfoort lang niet slecht, en de drummer van de eigen begeleidingsband van het koor blaast de brave drummer van het reguliere orkest, die elk tikje van bladmuziek leest, op energieke wijze weg. Maar het geeft elke voorstelling wel de sfeer van een try-out, die nog wordt versterkt door de vocale vergissingen van Pia Douwes en de irritant haperende geluidstechniek.

Door dit concert daalt de temperatuur.

Meer over