FilmrecensieA Girl Missing

A Girl Missing is een sterk geacteerde, intrigerende film, die lange tijd een belofte in zich draagt ★★★☆☆

Dat regisseur Fukada ook bij de bijzondere finale liever een mysterie in stand houdt is dapper, maar ook frustrerend.

A Girl Missing Beeld
A Girl Missing

Je moet het maar durven als filmmaker: flashbacks gebruiken zonder duidelijk te maken dat het flashbacks zijn. Heen en weer springen in de tijd mag natuurlijk best, maar de kijker verwacht daarbij wel wat houvast. Hoeveel houvast genoeg is, staat overigens ter discussie. Toen Greta Gerwig in haar verfilming van Little Women alleen visuele aanwijzingen (kleuren, kapsels) gebruikte om de chronologie te verduidelijken, klaagde een deel van het publiek dat er geen touw aan vast te knopen viel. Anderen hadden er geen moeite mee.

In A Girl Missing geeft regisseur en scenarioschrijver Kôji Fukada zijn kijkers wel heel minimale aanknopingspunten. Zelfs als je scherp oplet, kan het lang duren voordat opvalt dat de film twee door elkaar gehusselde tijdlijnen kent. De allereerste scène bevat wel een hint: daarin laat de verpleegkundige Ichiko (Mariko Tsutsui) haar zwarte haar een tint lichter kleuren.

In zijn portret van Ichiko hinkt Fukada bewust op twee gedachten. Ichiko is een warme, stabiele, zorgzame vrouw – of misschien toch niet. Ze heeft ook een andere kant, gekwetst en een beetje onaangenaam. Gevaarlijk zelfs.

Als verzorger van een ernstig zieke kunstenaar komt Ichiko zo vaak bij haar over de vloer dat ze haast deel uitmaakt van het gezin. De oude vrouw heeft twee kleindochters, Saki en Motoko, die door Ichiko worden geholpen bij hun schoolwerk. Wanneer Saki wordt ontvoerd, blijkt de neef van Ichiko de dader.

Ichiko heeft niets te maken met de ontvoering, maar haar onschuld staat toch ter discussie. Alles wat ze doet, werkt als wrijven in een vlek. Hoewel Saki ongedeerd wordt teruggevonden, laat de pers de zaak niet rusten. De vraag is of Ichiko wel goed zicht heeft op haar eigen motieven. Is ze een willoos slachtoffer van een gemeen spel, of roept ze haar ondergang over zichzelf af?

Zoals hij eerder in zijn gezinsdrama Harmonium (2017) liet zien, is Fukada niet vies van dramatische onthullingen en een flinke portie toeval. Zijn onderkoelde stijl contrasteert met de soms hysterische plotverwikkelingen; kalmpjes laat hij zien hoe de boel ontspoort. Het heeft een vervreemdend effect, alsof een gotische griezelfilm een realistisch drama nabootst.

A Girl Missing is een sterk geacteerde, intrigerende film die lange tijd een belofte in zich draagt. Maar ook bij de bijzondere finale houdt Fukada liever een mysterie in stand dan zijn kaarten op tafel te leggen. Dat is best dapper, maar uiteindelijk ook frustrerend. Verwarring kan geen doel op zich zijn.

A Girl Missing

Drama

★★★☆☆

Regie Kôji Fukada.

Met Mariko Tsutsui, Mikako Ichikawa, Sôsuke Ikematsu, Kentez Asaka, Mitsuru Fukikoshi.

111 min, in 19 zalen.

Meer over