A Bigger Splash: spectaculair schouwspel over succesvol leven

A Bigger Splash stelt de vraag wat succesvol leven eigenlijk is. Overrompelen, manipuleren, verleiden: Ralph Fiennes maakt er een spectaculair schouwspel van, en is net te fascinerend om echt irritant te zijn.

Ralph Fiennes als Harry en Tilda Swinton als Marianne in A Bigger Splash. Beeld
Ralph Fiennes als Harry en Tilda Swinton als Marianne in A Bigger Splash.Beeld

'Ik heb je gevonden!' Harry zegt het triomfantelijk als hij Marianne belt vanuit het vliegtuig aan het begin van A Bigger Splash. Gewoon, een blij telefoontje van een uit het oog verloren vriend. Maar in de film van Luca Guadagnino klinkt het meteen onheilspellend: alsof zij zich voor hem verstopte en hij nu van haar heeft gewonnen.

Misschien klopt dat ergens ook wel. Rockster Marianne heeft zich na een stemoperatie teruggetrokken op een Italiaans eiland. Samen met haar jongere minnaar Paul leidt ze een rustig, stil leven; haar bowieachtige zilveren outfit en schmink heeft ze omgeruild voor naturel gekleurde, losse jurken. Met een verrassingsbezoek gaat Harry - haar ex en muziekproducer - deze aardse idylle verbreken.

A Bigger Splash is een losse bewerking van La piscine (1969), die Guadagnino (Io sono l'amore) noemde naar een beroemd schilderij van David Hockney. Vier mooie, veelal schaarsgeklede mensen - Harry neemt zijn Lolita van een dochter mee - draaien broeierig om elkaar heen in een dure villa.

Een strakker scenario had deze mix van seks, jaloezie en psychologische oorlogvoering nog giftiger kunnen maken. Maar Guadagnino verleidt de kijker met vakantiefolderomgevingen in prachtig strijklicht. Zijn troefkaart is echter acteur Ralph Fiennes. Hij is onvergetelijk als de manische Harry, een egocentrische man, die luid en verwoestend als een orkaan de film in stormt. Overrompelen, manipuleren, verleiden: Fiennes maakt er een spectaculair schouwspel van, terwijl hij Harry net te fascinerend maakt om echt irritant te zijn.

Het is deze Harry, het type dat elk feestje tot een 'event' kan maken, die ervoor zorgt dat je de interesse niet verliest in dit eigenlijk nogal verwende gezelschap in A Bigger Splash.

'Zet de deur naar de werkelijkheid altijd open'

De Italiaanse regisseur Luca Guadagnino wil echtheid. Probeert die vast te leggen in zijn films, zoals in zijn nieuwste A Bigger Splash. Wil ook een echt gesprek, al lijkt het soms een vechtgesprek. Lees hier het interview.

De rest van de cast is trouwens zo sterk dat elk personage zich zelfs naast die luidruchtige Harry weet staande te houden. Matthias Schoenaerts speelt Mariannes gekwetste minnaar, die minder zachtaardig is dan hij lijkt. De verleidelijke, manipulatieve dochter wordt gespeeld door Dakota Johnson. Tilda Swinton heeft als zwijgzame Marianne geen tekst nodig: haar blik vertelt genoeg. Slim idee trouwens, zo'n zwijgzaam personage, dat de kijker er voortdurend aan herinnert dat er minstens zoveel gezegd wordt in stiltes als in dialogen.

A Bigger Splash stelt de vraag wat succesvol leven eigenlijk is. Of je kunt veranderen als anderen je niet los kunnen zien van je verleden. Gek genoeg lijkt Guadagnino dat gedeelte van de karakterstudie niet helemaal serieus te nemen. Als gestrande bootvluchtelingen plotseling de wereld van het viertal binnendringen, zal dat voor sommigen de hele film ondermijnen. Anderen zal het echter juist aan het denken zetten: waarom zou je je bezighouden met dit groepje rijke sexy mensen in plaats van met wezenlijke problemen?

Meer over