92 procent van de Nederlanders is vóór statiegeld

Conceptmaker Scato van Opstall bespreekt om de week geslaagde en minder geslaagde communicatiepogingen van merken en instanties. Deze keer: hoe de anti-statiegeldlobby aan haar statistische gegevens komt.

Vuilnis op straat tijdens de staking van gemeentelijke buitendiensten in Amsterdam, Utrecht en Groningen, vorig jaar. Beeld anp
Vuilnis op straat tijdens de staking van gemeentelijke buitendiensten in Amsterdam, Utrecht en Groningen, vorig jaar.Beeld anp

Ik vloog ooit naar Miami, toen halverwege bleek dat er ook een orkaan op de luchthaven zou landen. De vlucht eindigde daarom 1.700 mijl noordelijker, op een provinciale luchthaven in Bangor, de Amerikaanse versie van Beverwijk. Daar werden we in een tourbus vermaakt door Lucy, een lokale wervelwind annex VVV-gids die ons Booming Bangor wel even zou laten zien. Een prachtig lesje strak gedefinieerde statistiek. Vol trots werd de 'Biggest public pink rose garden in the state of Maine' aangekondigd. Dat 'publieke' en 'roze' bleek de deelverzameling 'rozentuinen' prettig klein te maken: achter een verroeste schommel in het stadspark stonden nog geen tien scharrige rozenstruiken. Daarna zouden we 'The tallest wooden building from the pre-1880 era' gaan zien: een houten boerenschuur die na afloop niemand van ons vanuit de bus bleek te hebben gezien. Awesome.

Feiten weglaten, of zonder toelichting cijfers van subjectieve bronnen gebruiken, geeft ook een bijzonder beeld. ING stuurde zakelijke klanten vorige week een blij en simpel bericht: de Amerikaanse economie is booming. Dat de CEO van Gallup onlangs aan de bel trok, werd voor het gemak niet vermeld. De gezaghebbende opiniepeiler stelt dat de 5,6 procent werkloosheid die Washington noemt, 'extremely misleading' is. Evenmin meldde ING het begrotingstekort van Wirtschaftswunder VS, dat sinds 2008 verdubbelde tot 18 duizend miljard, oftewel 60 duizend dollar per Yank.

Lobbycratie

In onze lobbycratie maken politici vaak beleid op basis van fancy factsheets, aangeleverd door belanghebbenden. Als ik 'zwerfvuil' zeg, denkt de gemiddelde mens aan kleine petflessen en blikjes, want die zie je namelijk overal. Onmogelijk, volgens de lobbyisten tegen statiegeld. Volgens hun statistieken maken drankverpakkingen maar een paar procent van het zwerfvuil uit. Dat kan omdat ze elk kauwgompje en iedere sigarettenpeuk even zwaar meetellen als een petfles met een halve liter cola of een blikje Red Bull.

Voorstanders van statiegeld zeggen dat het eerder 50 procent is; zij meten het volume van de zwerfies.

Petflessen

Wél hard te maken: van de grote petflessen - nu nog met statiegeld - wordt 95 procent hergebruikt voor nieuwe flessen. En die één miljard kleine petflessen zonder statiegeld die Nederlanders per jaar gebruiken? Hoeveel er in de plastic soep belanden, blijft een gok. Te veel, zegt mijn boerenstatistiekverstand. In Apeldoorn (145 duizend inwoners) haalde men bij een schoonmaakactie in acht uur tijd 275.053 petflesjes en blikjes op. Als daar een kwartje statiegeld op had gezeten, waren die samen 68.763,25 euro waard geweest. Zo'n berg geld was natuurlijk nooit op straat blijven liggen.

Nog wat harde cijfers: 94 procent van de gemeenten en 92 procent van de Nederlanders is vóór statiegeld. Als het deze week tóch wordt afgeschaft in plaats van uitgebreid (dat laatste wil 71 procent van de burgers), is het democratisch gehalte van ons land officieel tot 0 procent gezakt.

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA
Meer over