boeken

73 boeken om je op te verheugen in 2022, nr. 3: de nieuwe bundel van Marieke Lucas Rijneveld belooft weer spannend te worden

Het onstuitbare schrijverschap van Marieke Lucas Rijneveld heeft weer een nieuwe bundel opgeleverd. Dit keer zonder dier in de titel. Of toch?

Mirjam van Hengel
Marieke Lucas Rijneveld  Beeld Jouk Oosterhof
Marieke Lucas RijneveldBeeld Jouk Oosterhof

‘vergeet niet de snelheid van het praten, zonder pauzes blijft alles vacuüm, heeft verdriet weinig kans ertussen te komen.’ Een zin uit de ijzersterke debuutbundel van Marieke Lucas Rijneveld, Kalfsvlies, die destijds de jury van de C. Buddingh’-prijs al ‘weerloos tegen de explosie van talent’ maakte. Dat die bundel pas in 2015 verscheen is moeilijk te geloven, gezien de enorme beweging die eruit voortkwam: zonder pauze daverde Rijneveld sindsdien van boek naar boek en van prijs naar prijs – je zou haast denken: pas op, vergaloppeer je niet. Maar het gaat hier om een onstuitbaar schrijverschap en een hopelijk nog lang ontembaar talent. Na de vorig jaar verschenen roman Mijn lieve gunsteling staat nu dus alweer de derde dichtbundel klaar, Komijnsplitsers.

Een spannende volgende stap

Het is spannend om te zien welke stappen gezet zullen worden. Het opgroeiende kind uit Kalfsvlies, naar voren komend in de wijde, kolkende regels, liep ook rond in Fantoommerrie, de tweede bundel waarbij opnieuw boerderij en God, angst en gruwel en veel dieren de kantlijnen vormden. Zal dat anders zijn in Komijnsplitsers (de eerste bundel zonder dier in de titel)? De aankondigingstekst rept van onderzoek naar ‘wat het betekent om te wonen: in een huis, in jezelf en in verhoudingen tot anderen’, een zin die Rijnevelds indrukwekkende gedicht naar aanleiding van de Gorman-commotie in herinnering roept: ‘Nooit het verzet kwijtgeraakt, en toch inzien wanneer/ het niet jouw plek is, wanneer je moet knielen voor een gedicht/ omdat een ander het beter bewoonbaar maakt’.

Het onderzoek naar ergens thuis zijn zal ongetwijfeld geen stilstand betekenen: Rijnevelds hele oeuvre gaat tot nu toe om groei, om ‘iemand worden’ zonder dat er wordt geland of vastgezet. Hopelijk gebeurt dat in de aanstaande bundel evenmin, de titel wijst er in elk geval niet op. Gesplitst wordt er, vermenigvuldigd. Maar het woord ‘komijnsplitser’ betekent ook muggenzifter (hé, weer een dier), of vrek, of haarkliever. Daarin kun je op zichzelf al werelden van mogelijkheden zien – en zonder twijfel ziet Rijneveld er méér.

Marieke Lucas Rijneveld: Komijnsplitsers. Atlas Contact; € 19,99. Verschijnt op 20 januari.

null Beeld Atlas Contact
Beeld Atlas Contact
Meer over