AlbumrecensieHomegrown

45 jaar wachten op Neil Youngs Homegrown was het helemaal waard ★★★★★

Tussen alle onuitgebrachte muziek die Neil Young op de plank heeft liggen, neemt het studioalbum Homegrown een opmerkelijke plaats in. Alle fans van zijn werk weten van het bestaan, omdat Homegrown in de zomer van 1975 (Young was toen 29) zou uitkomen, maar niemand kende de muziek. De hoes was al gedrukt toen Young besloot de release uit te stellen en de voorrang te geven aan het donkere, beklemmende Tonight’s the Night, dat inmiddels tot een van de hoogtepunten in zijn oeuvre wordt gerekend.

Nu, 45 jaar later, is Homegrown er dan toch. En de muziek blijkt minstens zo goed als gehoopt. Zeven van twaalf liedjes zijn nooit eerder uitgebracht en laten Young op zijn allerbest horen. Als je de drie onbekende openingsnummers hoort, begrijp je waarom het album de beoogde opvolger van het miljoenensucces Harvest (1972) was. Seperate Ways, Try en Mexico zijn Young op zijn droevigst en dus mooist. ‘Oh, the feeling is gone’, zingt Young met het hart op de tong. Het album (dat in de oorspronkelijke hoes verschijnt) is opgedragen aan Carrie Snodgress, met wie de relatie net op de klippen was gelopen. Mogelijk is het zijn openhartigheid over de breuk die hem ervan weerhield de plaat uit te brengen.

 Aan de kwaliteit van de liedjes kan het niet gelegen hebben; hooguit ontbreekt een echte hit als Heart Of Gold , maar verder klopt alles aan dit album. Zelfs de wat mindere stukken, Florida (een monoloog begeleid door striemend gepiep) en We Don’t Smoke Anymore (een wat stoned klinkende jam), zijn meer dan functionele schakels. En White Lines,  samen met gitarist Robbie Robertson, klinkt zo wonderschoon dat je het meteen nog een keer wilt horen. Net als het hele album, dat zich meteen hoog in ieders rijtje Neil Young-favorieten zal nestelen.

Neil Young

Homegrown

Pop

★★★★★

Reprise/Warner

Meer over