Jaaroverzicht2020 in Games

2020 in games: een tussenjaar met nieuwe consoles en corona (en onze 11 favorieten)

Voor de gamesmakers en -liefhebbers gaat 2020 de boeken in als het begin van een nieuwe generatie spelcomputers. Grote games die geschiedenis schreven waren er nauwelijks. Of het moet Cyberpunk 2077 zijn, om de verkeerde redenen.

Peter van Ammelrooy
Fall Guys werd in 2020 het vrolijke alternatief voor Fortnite: eens een keer een battle-royale game zonder geweren. Beeld Mediatonic
Fall Guys werd in 2020 het vrolijke alternatief voor Fortnite: eens een keer een battle-royale game zonder geweren.Beeld Mediatonic

Het regende dit jaar excuses in de gamesindustrie.

Sony verontschuldigde zich voor de wanordelijke toestanden bij de introductie van de PlayStation 5. De Poolse uitgever CD Project bood zijn excuses aan voor de talloze bugs in Cyberpunk 2077. Ubisoft zei sorry voor seksuele misdragingen van sommige, inmiddels vertrokken managers op de werkvloer. De Japanse ontwikkelaar Hidetaka Suehiro ging door het stof voor de manier waarop een transgender personage werd behandeld in Deadly Premonition 2. Capcom betuigde zijn spijt voor een testversie van Resident Evil Resistance vol met fouten.

Maar er was niemand die vergiffenis vroeg voor het feit dat de prijzen van topgames van gemiddeld 60 à 65 euro naar 70 tot 80 euro gingen, in elk geval voor de edities voor de nieuwe spelcomputers. Gamers moeten niet zeuren, kreeg Bloomberg te horen. De prijzen van games zitten al vijftien jaar vast. Een correctie voor inflatie was op zijn plaats, aldus het financieel persbureau, en die spellen voor die nieuwe generaties PlayStation en Xbox zijn nu eenmaal duurder om te maken.

Niet zo jammeren was ook de boodschap van de baas van gamesuitgever Take-Two Interactive, Strauss Zelnick. ‘Wij hebben helemaal geen prijsbeleid. We rekenen minder, veel minder dan de waarde van wat we leveren.’

Daar zit misschien iets in. Kijk naar games waarin je je voor zestig tot zeventig uur in kunt verliezen en reken dan eens uit wat het zou kosten om voor zo veel uur vermaak naar de bioscoop te gaan.

Nieuwe consoles

2020 was dus absoluut het jaar waarin gamers kennis konden maken met de PlayStation 5 en de Xbox Series X – als die er waren. De machtige nieuwe machines waren grotendeels al in de voorverkoop uitverkocht. Een groot deel kwam in handen van gewiekte zakenmannen, die met robots en georganiseerde groepen op de dag van de introductie zeker 60 duizend consoles voor ieders neus wegkaapten. Het fenomeen ‘scalping’ heeft al geleid tot de oproep van politici om deze praktijk aan banden te leggen.

Vanwege de komst van de nieuwe generatie spelcomputers leken veel uitgevers en studio’s hun kruit droog te houden. Er verschenen weliswaar elke maand zo’n dertig games van een beetje gewicht, maar daaronder waren weinig echt grote, nieuwe titels.

Dat viel ook af te lezen aan The Game Awards, waar de onderscheidingen zo’n beetje allemaal werden toegekend aan The Last of Us Part II, het schitterende, maar niet geheel onfeilbare vervolg op The Last of Us uit 2013. Een dozijn titels behaalde een score van 90 punten of meer op Metacritic, een website die de waardering van alle recensies optelt. Behalve The Last of Us Part II waren dat onder andere de comeback van Microsoft Flight Simulator, de Max Verstappen-simulator F1 2020 en het oogverblindende sprookje Ori and the Will of the Wisps.

Beelden uit de game The Last of Us Part 2, uitgebracht voor de Sony PlayStation 4. Beeld Naughty Dog
Beelden uit de game The Last of Us Part 2, uitgebracht voor de Sony PlayStation 4.Beeld Naughty Dog

Consolidatie

2020 was ook het jaar van de vele overnames. De studio Ready At Dawn (van The Order: 1886, Okami en enkele God of War-bewerkingen) werd ingelijfd door Facebooks virtual reality-divisie Oculus. Take-Two Interactive bood bijna 1 miljard dollar voor racespecialist Codemasters (DiRT), maar werd overtroefd door Electronic Arts.

Er was een klein Nederlands succes: de maker van vr-games Vertigo werd opgekocht door Koch Media, voor 115 miljoen euro. Waarvan 65 miljoen als de Rotterdammers specifieke doelen halen. Vertigo heeft een redelijk succes met de zombiegame Arizona Sunshine en komt onder een dak met Saber Interactive, dat ook triomfen viert met een zombietitel: World War Z.

De grootste overname evenwel is die van ZenixMedia voor 7,5 miljard media door Microsoft. Dat krijgt daardoor vier grote studio’s in handen en belangrijke series als The Elder Scrolls, Fallout, Doom, Wolfenstein, Dishonored en Prey. Als die exclusief worden voor de Xbox Series X krijgt Sony nog een probleem.

Corona

De gamesindustrie spon garen bij de coronapandemie die iedereen aan huis kluisterde. Er werden recordomzetten gehaald. Maar zoals wel vaker scheet de duivel op dezelfde hoop: de grote uitgevers verkochten meer, maar juist de kleine ontwikkelaars kwamen in de knel. Zij moeten het hebben van beurzen en congressen om hun publiek en geldschieters te ontmoeten. Alle grote games evenementen werden in 2020 afgeblazen.

2020 was ook het jaar waarin we een barrage hadden aan Battle Royale-spellen. Maar de prijs voor origineelste idee gaat naar Fall Guys. Dit keer niet de zoveelste massale schietpartij à la Fortnite, maar een afvalrace met cartooneske poppetjes op hilarische obstakelparcoursen, volgens het format van tv-shows als WipeOut en It’s A Knockout.

En tot slot nog meer excuses. Maar nu van deze k(r)ant: sorry voor al die games waar we niet aan toe kwamen. We beloven beterschap in 2021.

De favorieten van de Volkskrant-redactie in 2020 (in willekeurige volgorde):

Fall Guys: Ultimate Knockout

2020 was het jaar waarin we een Battle Royale-game konden maken waarin alle Battle Royale-spellen tegen elkaar vechten. Maar de prijs voor origineelste idee gaat naar Fall Guys. Dit keer niet de zoveelste Fortnite. Maar een afvalrace met zestig cartooneske avatars op hilarische obstakelparcoursen volgens het format van tv-shows als WipeOut en It’s A Knockout. (Voor PlayStation 4, Windows)

Star Wars: Squadrons

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk kunnen we dan in de X-Wings en de TIE Fighters stappen die sinds 1977 op het bioscoopscherm om de heerschappij van het universum knokken. Electronic Arts levert een bloedspannende flight simulator af voor een échte sterrenoorlog waarin we ook de stuurknuppel van de dark side beroeren. (Voor PlayStation 4, Xbox One, Windows)

Star Wars: Tales fom the Galaxy’s Edge

Is dit de succesformule voor geslaagde gamesvertolkingen van Star Wars? Niks Luke Skywalker, Han Solo of Habba de Hut, maar bijrollen – nee, figuranten – die de show stelen. Voor virtual reality-brillen schiep ILMxLAB een kolderiek avontuur rond een droidmonteur, die door zijn baas wordt aangezet tot smokkelen en het halve universum op zijn dak krijgt. (Voor Oculus Quest)

Microsoft Flight Simulator

Na acht jaar stilte vond Microsoft het weer eens tijd voor een nieuwe editie van ’s werelds beroemdste vliegsimulator. In een jaar dat de hele wereld maandenlang zijn vliegtuigen aan de grond hield. De enige echte vliegsim laat virtuele piloten over echte landschappen en bezienswaardigheden razen, in real time, opgebouwd uit lucht- en satellietbeelden. (Voor Windows)

Demon’s Souls

Je zou het een zwaktebod kunnen noemen: een game uit 2003, toen we nog op de PlayStation 3 speelden, in een nieuw jasje uitbrengen als vaandeldrager voor de nieuwe PlayStation 5. Maar wat een schitterend jasje! Demon’s Souls is overigens nog steeds hondsmoeilijk, zonder een standje ‘makkelijk’ maar je kunt in de game 180 hulpvideo’s bekijken. (Voor PlayStation 5)

Ori and the Will of the Wisps

Het tweede klim- en klauteravontuur rond een klein aaibaar wit beschermgeestje laat zien dat je ook games kunt maken zonder ‘schieten, tieten en helikopers’ (hallo, Cyberpunk 2077). Betoverend sprookje waarin je springend, zwemmend, vliegend en knokkend Ori verder op weg moet helpen door diverse landschappen met uitdagende obstakelparcoursen. (Voor Xbox Series X|S, Windows en Switch)

Half-Life: Alyx

Laat de woorden ‘Half-Life’ in een gesprek met echte gamers vallen en iedereen begint glazig te kijken. Uitgever Valve belooft al jaren een een nieuw deel in de reeks die met Half-Life 2 Episode 2 in 2007 abrupt eindigde. Alyx is niet die gedroomde sequel, maar een verbluffend voorproefje in virtual reality-verpakking. Wat kan de apocalyps toch mooi ogen. (Voor Valve Index, maar via een omweg ook te spelen met andere vr-brillen als de Quest 2)

Animal Crossing: New Horizons

Nintendo beleefde qua eigen producties voor de Switch-spelcomputer een rustig jaartje, op het fraaie staaltje na van augmented reality met Mario Kart Live: Home Circuit. Maar met Animal Crossing ging de halve wereld uit zijn dak. Inclusief de Volkskrants eigen metalhead Robert van Gijssel op zijn eigen ‘therapeutische, spiritueel reinigende, escapistische’ onbewoonde eiland in pasteltinten. (Voor Switch)

The Last of Us Part II

Ja, wat waren we kritisch over de innerlijke tegenstrijdigheid in deel 2 van Ellies lotgevallen in een wereld die door zombies is overwoekerd. Maar tegelijkertijd laat ontwikkelstudio Naughty Dog met dit meesterwerk zien hoe sommige games zich als vertelling moeiteloos kunnen meten met de beste films, iets waarin andere megaproducties (hallo, Cyberpunk 2077) niet slaagden. (Voor PlayStation 4)

Assassin’s Creed Valhalla

Als een stuiterbal dendert Ubisoft door de geschiedenis heen met zijn Assassin’s Creed-serie. Dit keer belanden we in de negende eeuw in Engeland, dat opeens woeste bebaarde noorderlingen op de drempel ziet staan – en niet met de nieuwste IKEA-meubels. Knap hoe de ‘Fransen’ een vrij leeg blad uit de geschiedenisboeken leven inblaast. (Voor PlayStation 3 & 5, Xbox Series en One, Windows, Stadia)

Beat Saber

Ook zo’n hekel aan joggen of de sportschool, maar wel toe aan beweging in tijden van lockdown? Zet een virtual reality-bril op en kies een van de talloze dans- en ritmespellen waarin je je op de maat van muziek in het zweet werkt. Audica, Dance Central, Audio Trip, Beats Fever, Synth Riders, FitXR, Audioshield – er is volop keuze, maar Beat Saber met zijn lichtzwaarden (!) is net even wat beter. (Voor Oculus Quest, Rift, PlayStation 4)

De beste games van 2020 (die u moet spelen volgens de internationale gamespers)

(met een score van 90 punten en meer bij Metacritic)

- Persona 5 Royal: niet uit te leggen aflevering uit Japanse cultserie

- The Last of Us Part II: wraakoefening van jonge vrouw in zombie-apocalyps

- Hades: goden uit de Giekse mythologie in een heel ander jasje

- Half-Life: Alyx: indrukwekkend schietspel voor virtual reality-brillen

- Dragon Quest XI: vechten met draken in langlopende Japanse reeks

- Ori and the Will of the Wisps: aaibare puzzelgame met witte geesten

- Demon’s Souls: elf jaar oude game, opgefluft en opgevoerd voor de PlayStation 5

- Microsoft Flight Simulator: terwijl alle vliegtuigen aan de grond staan…

- Crusader Kings III: strategiegame die zich afspeelt in de Middeleeuwen

- F1 2020: kietel uw innerlijke Max Verstappen met deze racesim.

- Spelunky 2: in ondergrondse kerkers op de de maan op zoek naar je ouders

- Animal Crossing: New Horizons: leven op een eiland in pastelkleuren

- Yakuza Zero: Grand Theft Auto botst op The Godfather – in Japan

DE EEN ZIJN NOOD IS DE ANDER ZIJN BROOD

De coronacrisis legt de gamesindustrie geen windeieren. Als mensen thuis moeten blijven is gamen een geliefd tijdverdrijf. Voor Sony en Microsoft betekent het meer kopers van de nieuwe spelcomputers die vanaf deze week te koop zijn. Zal het feest aanhouden na een vaccin?

Meer over