150 EURO

Iedere week vragen we een min of meer bekend persoon een bedrag van 150 euro uit te geven aan cultuur en de keuze toe te lichten....

Mijn culturele week begon met het theaterfestival Hollandse nieuwe in de Nes in Amsterdam, waar ik ook aan meedeed met de Surinaamse soap Moksalesi. Dat was één groot feest en elke avond swingen geblazen. Verder heb ik twee toneelstukken gezien. Eerst Blikker, Bikkes en Blikje van Gijsje Kooter, over drie geestelijk gehandicapte jongens in een inrichting. Mooi geschreven en prachtig gespeeld. Vervolgens naar een tot monoloog herschreven boek De koningin van Paramaribo van Clarc Accord geweest. De monoloog werd ontroerend neergezet door Heleen Kamperveen.

Maar tot nu toe nog geen cent uitgegeven, dus wandel ik op een zonnige dag naar de Theaterboekshop op het Leidseplein in Amsterdam. Mijn oog valt op een gedichtenbundel van Shakespeare Mijn liefde is een koorts. Meteen gekocht. Ook ga ik weg met Paradox over de toneelspeler van Denis Diderot, Verjaardagsontwaken van Frank Wedekind en Verre vrienden van Alan Ayckbourn. Bij elkaar heb ik dan euro 33,- uitgegeven. Een vriend geeft me de tip naar de voorstelling Kwartetten door Elmar Schonberg van Toneelgroep Amsterdam te gaan. Pierre Bokma speelt daarin de rol van eerste violist. Met heel veel mazzel nog twee kaartjes bemachtigd en samen met mijn moeder een echt avondje uit beleefd in de Utrechtse Schouwburg. Daarna met biertjes en al met de artiestenbus terug naar Amsterdam gereden. Bij elkaar euro 35,- uitgegeven.

Het weekend spontaan in de trein naar Antwerpen gesprongen, de stad waar mijn theaterschool-geschiedenis ligt. Een prachtig licht schijnt door de gewelfde plafonds van de Bourlaschouwburg. Een echte Belgische ober serveert me een straf kopje koffie. Dit wordt neergezet op een hagelwit gesteven tafelkleed. Samen met een heerlijke soep die ik samen met een tafelgenoot consumeer, ben ik euro 25,- kwijt.

's Avonds ga ik naar het toneelstuk van mijn ex-klasgenoten die met hun groep de Kakkewieten Universal irritant spelen. Oorspronkelijk een jeugdvoorstelling, maar voor de ingang zie ik uitsluitend volwassenen staan. Erg gelachen tijdens de voorstelling en het was leuk mijn vrienden na zeker vijf jaar weer terug te zien. Bij elkaar euro 15,- uitgegeven en voor euro 7,50 twee glazen wijn genuttigd.

Without the discovery of the pill, I would probably not even be an artist today, Marlene Dumas 1995 zie ik op de muren van het Museum voor Schone Kunsten staan. Het is een bijzondere tentoonstelling van vrouwelijke kunstenaars in België en Nederland in de periode 1500 tot 1950. Entree: euro 10,-. Hoeveel ik nog over heb? euro 30,-. Nou, daar ga ik morgen een cd van kopen en een fijne film zien. Dan ben ik rond. Dank je wel Volkskrant Magazine!

Meer over