150 EURO

Casting-director Job Gosschalk (32) ziet beroepshalve drie tot vier theatervoorstellingen per week. Op 1 januari neemt hij het casting-bedrijf van Hans Kemna over....

Heb de eerste euro uitgegeven aan een halfjaar-abonnement op Het Parool. Vind het wel een prettig idee dat de Volkskrant dat voor mij betaalt (euro 31,76).

Met Hans Kemna Casting zijn we al geabonneerd op de Volkskrant, dus nu thuis een middagkrant.

Daarna heel snel in de bijlage van vorige week gekeken om te zien hoe de vorige columnist zijn 150 euro spendeerde. Was natuurlijk weer bang dat ik mijn euro's niet cultureel genoeg spendeerde. Dus had ik me voorgnomen opera's te bezoeken, films te aanschouwen, boeken te recenseren en nuttige dingen te schrijven en zodoende te delen met de lezer, maar schrok me rot toen die mevrouw van de Volkskrant belde om te zeggen dat ik echt heel dicht bij de deadline was gekomen. Meteen in broodjeszaak Het Balkje (euro 6,81 aan hele prettige broodjes en koffie, en nog euro 13,61 aan een openstaande rekening) mijn agenda ter hand genomen om na te gaan welke voorstellingen ik de laatste week heb gezien. Ik heb vast nog wel kaartjes liggen die ik in kan leveren om mijn uitgaven te verantwoorden.

De kleinste voorstelling was Keefman van het RO Theater. Een solo waarin Jack Wouters excelleert onder regie van Alize Zandwijk. Het decor bestond uit allemaal suikerklontjes in de vorm van dieren (wat me heel ingewikkeld lijkt om elke dag klaar te moeten leggen).

Erfdragers van De Federatie had een mooi decor van Matt Vermeulen met heel veel deuren en zes keer zoveel acteurs. Het duurde even voor ik in het verhaal zat, maar ik kwam met een tevreden gevoel de zaal uit, niet in de laatste plaats door het spel van Hans Hoes en de taal van Peer Wittenbols.

Black Box van regisseur Paul Binnerts was de volgende voorstelling. Het boek van Amos Oz behoort al jaren tot mijn favoriete werken en ik vroeg me af of het wel verstandig was om dat op toneel te brengen.Maar dat bleek het dus wel te zijn. Ik kan me het decor niet herinneren, maar het spel des te meer en ik vond het meesterlijk.

En toen was er Elisabeth. In deze musical zitten veel schitterende decorstukken en japonnen. Absolute hulde aan Yan Tax en Paul Gallis, want wat ziet dat er fantastisch uit. Addo Kruizinga en Stanley Burleson zingen een lied over een zwarte schaduw. Meteen uitbrengen op cd, topnummer! Verder vond ik het allemaal vooral erg knap en bewonderenswaardig.

Dat was het even wat betreft toneel (heb natuurlijk nog een aantal mindere stukken gezien, maar heb geen zin daarover te schrijven). Ook nog snel even de première van Kruimeltje meegepikt met als decor het Rotterdam begin deze eeuw met veel sneeuw. De kinderen in de zaal waren erg stil, wat hoopgevend is voor Kruimeltje, Wilkes en Vera Di Borboni. Terecht trouwens, want de film ziet er goed verzorgd uit en is gewoon leuk.

Maar ja, toen had ik nog steeds even veel geld over, omdat ik allemaal vrijkaartjes had geregeld voor de voorstellingen. Dus kocht ik voor mezelf voor euro 56,72 een mooie trui, want ik moet ook nog op de foto voor dit stukje. Morgen ga ik mijn resterende geld uitgeven aan de biografie van Derek Jarman (euro 40,84), geschreven door Tony Peake en die doe ik dan cadeau aan Hans Kemna, want dat heeft hij, buiten een Gouden Kalf, bij zijn afscheid wel verdiend. In totaal heb ik dan euro 149,74 uitgegeven.

Meer over