15 jaar Google: De mijlpalen op een rij

Vandaag is het precies 15 jaar geleden dat Google werd gelanceerd. In die 15 jaar groeide Google uit tot een digitale oppermacht. Maar dat kwam niet van de één op de andere dag. De mijlpalen van Google - en de geschiedenis die eraan vooraf ging - jaar voor jaar:

Het logo van Google voor de lancering.Beeld Google

1995
Larry Page en Sergey Brin ontmoeten elkaar in 1995 op Stanford University. De toen 22-jarige Larry studeert af aan de universiteit van Michigan en overweegt hierna naar Stanford te gaan; Sergey (toen 21) is gevraagd om hem rond te leiden. Volgens sommige bronnen zijn ze het tijdens deze eerste ontmoeting over vrijwel alles oneens.

1996
Larry en Sergey, nu beide postdoc-studenten Informatica aan Stanford, beginnen samen te werken aan een zoekmachine die ze BackRub noemen. BackRub wordt meer dan een jaar gebruikt op de servers van Stanford, maar gebruikt uiteindelijk te veel bandbreedte voor de universiteit.

1997
Larry en Sergey besluiten dat de zoekmachine BackRub een nieuwe naam moet hebben. Na een beetje brainstormen kiezen ze voor Google: een woordspeling op het woord 'googol', een wiskundige term voor een 1 met honderd nullen. Het gebruik van deze naam geeft hun missie aan om de toen al ogenschijnlijk oneindige hoeveelheid informatie op internet te organiseren.

Het logo van BackRub.Beeld Google

1998
Andy Bechtolsheim, medeoprichter van Sun Microsystems, schrijft een cheque uit voor 100.000 dollar aan een entiteit die nog niet bestaat, een bedrijf met de naam 'Google Inc'. Google laat zich op 4 september in Californië registreren als naamloze vennootschap. Kort daarna openen Larry en Sergey een bankrekening op de naam van dit nieuwe bedrijf en verzilveren Andy Bechtolsheims cheque.

Google krijgt zijn eerste bedrijfsruimte: de garage van Susan Wojcicki op 232 Santa Margarita, Menlo Park. Larry en Sergey nemen Craig Silverstein aan als hun eerste werknemer. Hij is een Informatica-studiegenoot die ze kennen van Stanford.

27 september is in retrospectief de verjaardag van Google geworden. Google heeft naar eigen zeggen op dit moment meer pagina's geïndexeerd dan Yahoo!

1999
Google wordt te groot voor de garage en verhuist met acht medewerkers naar een nieuw pand: 165 University Avenue in Palo Alto. Google krijgt een investering van 25 miljoen dollar. Later dit jaar verhuist Google weer, naar Mountain View, enkele kilometers ten zuiden van Stanford University.

2000
De eerste tien versies van Google.com in andere talen worden gelanceerd: in het Deens, Duits, Fins, Frans, Italiaans, Nederlands, Noors, Portugees, Spaans en Zweeds.

Google gaat samenwerken met Yahoo! en wordt hun standaard zoekprovider. Ook kondigt Google de eerste index met een miljard URL's aan en wordt daarmee de grootste zoekmachine ter wereld.

Google komt beschikbaar in het Chinees, Japans en Koreaans, waarmee het totaal aantal ondersteunde talen op 15 komt. Later in 2000 wordt Google AdWords gelanceerd met 350 klanten. Met dit advertentieprogramma kunnen adverteerders met een creditcard zelf online adverteren met zoekwoordtargeting en vervolgens rapporten over de resultaten ontvangen. Dit groeit uit tot de belangrijkste melkkoe van Google. In december wordt de Google Toolbar gelanceerd.

Het eerste echte logo van Google, met een uitroepteken, net als Yahoo!Beeld Google

2001
Eric Schmidt wordt aangesteld als CEO. Hij zal deze functie 10 jaar blijven vervullen.

Ook opent Google het eerste internationale kantoor, in Tokio. Een nieuw partnerschap met Universo Online (UOL) maakt Google de belangrijkste zoekservice voor miljoenen Latijns-Amerikanen.
Google Afbeeldingen wordt gelanceerd, waardoor mensen toegang krijgen tot 250 miljoen afbeeldingen.

2002
De eerste hardware van Google wordt gelanceerd, de Google Search Appliance, dat bedrijven op hun computernetwerk kunnen aansluiten om een goede zoekfunctionaliteit voor hun eigen documenten te kunnen bieden.

AdWords wordt grondig vernieuwd en biedt een nieuw prijsmodel op basis van kosten per klik.

Google gaat samenwerken met AOL om de zoekfunctie en gesponsorde links van Google aan de 34 miljoen klanten van CompuServe, Netscape en AOL.com aan te bieden. Ook worden Google Labs en Google Nieuws gelanceerd.

2003
Google neemt Blogger over en begeeft zich hiermee op de social-mediamarkt. Ook ziet Google Print (wat later Google Boeken wordt) het levenslicht - hierin worden fragmenten uit boeken geïndexeerd en in zoekresultaten weergegeven.

2004
Google kondigt een e-maildienst, Gmail, aan die één gigabyte opslagruimte biedt. Dit is extreem groot voor die tijd.
Google lanceert in dit jaar ook het sociale netwerk Orkut als manier om in te spelen op de nieuwe mogelijkheden van sociale netwerken. Google introduceert verder Google Local, waarin relevante bedrijfsvermeldingen van bedrijven in de buurt, kaarten en routebeschrijvingen worden aangeboden. Local wordt later gecombineerd met Google Maps.

Google verhuist naar het nieuwe 'Googleplex' in Mountain View, waardoor de inmiddels meer dan 800 medewerkers op een bedrijfscampus kunnen werken.

In augustus gaat Google naar de beurs. De openingsprijs is 85 dollar per aandeel.

Het logo van Google vanaf 1999.Beeld Google
Eric SchmidtBeeld epa

2005
Google Maps wordt gelanceerd en even later ziet ook Google Earth het levenslicht, de op satellietbeelden gebaseerde kaartenservice.
Ook komt Google met de gepersonaliseerde startpagina (nu bekend als iGoogle), waarbij mensen hun Google-startpagina kunnen personaliseren met verschillende inhoudsmodules naar keuze.

Chatservice Google Talk, feedreader Google Reader en Google Analytics worden gelanceerd.

2006
Google lanceert Chat in Gmail, Google Finance, Google Agenda en Google Docs. Ook Picasa Webalbums, waarmee foto's kunnen worden geupload en online gedeeld kunnen worden, stamt uit dit jaar. Ook neemt Google videosite YouTube over.

De Oxford English Dictionary (OED) neemt 'Google' op als werkwoord.

2007
Op Valentijnsdag wordt Gmail voor iedereen beschikbaar. Daarvoor kon Gmail alleen op uitnodiging worden gebruikt. Street View wordt beschikbaar in Google Maps in de eerste vijf steden in de VS: New York, San Francisco, Las Vegas, Miami en Denver.

De eerste Apple iPhone komt uit, waarin Google Maps een belangrijke plaats krijgt.

Google kondigt Android aan, het eerste open en gratis platform voor mobiele apparaten. Dit is een samenwerkingsverband met andere bedrijven in de 'Open Handset Alliance'.

2008
2008 is het jaar van Chrome, de browser van Google.
T-Mobile presenteert de G1, de eerste Google-telefoon, met het besturingssysteem Android.

2009
Google start Google Ventures, een investeringsfonds om innovatie te ondersteunen en veelbelovende nieuwe technologiebedrijven te helpen.

Google Wave, een nieuw hulpprogramma voor communicatie en samenwerking, wordt met veel bombarie gelanceerd. Het slaat echter niet aan. Een jaar later wordt dit alweer stopgezet.
De bètafase is afgerond van zowel de zakelijke als consumentenversies van Gmail, Google Agenda, Google Documenten en Google Talk.

Ook kondigt Google een overeenkomst met Twitter aan om hun updates in onze zoekresultaten op te nemen. Google begint ook met een realtime zoekfunctie voor live updates van sociale media en nieuwssties.

2010
De Nexus One wordt gelanceerd als een vlaggenschip voor het besturingssysteem Android.

Google begint een eigen Twitter-achtige dienst Google Buzz, als onderdeel van Gmail. Dit slaat echter nooit aan.

Google komt met Google TV aan, gebaseerd op Android en Chrome.
Ook experimenteert Google met een zelfrijdende auto's.

Google EarthBeeld Google

2011
Eric Schmidt stapt op als CEO en medeoprichter Larry Page neemt het stokje van hem over. Schmidt wordt bestuursvoorzitter.

Het Google Art Project gaat van start, waarmee musea vitueel kunnen worden bezocht.

Het sociale netwerk Google+ gaat van start. Het moet de sociale laag over alle Google-diensten worden. Websites krijgen de mogelijkheid om een +1-knop te plaatsen, waarmee hun inhoud direct op Google+ wordt gedeeld.

De eerste Chromebooks komen op de markt.

2012
In dit jaar lanceert Google de cloud-dienst Google Drive. Ook zijn er enkele controverses rondom Google. Uitgevers komen in opstand tegen Google News en willen geld van Google. Ook bleek Google 2 miljard dollar aan vennootschapsbelasting te ontwijken via een brievenbusfirma op Bermuda en via onder andere Nederland. Ook schikte Google een zaak met 22,5 miljoen dollar rond het schenden van privacy van gebruikers van Apple-computers.

2013
Google kondigde aan dat het over 2012 een recordomzet van 50 miljard dollar had gedraaid.

De langverwachte augmented reality-bril Google Glass trok de wijde wereld in. De eerste tweeduizend exemplaren werden verspreid onder mensen die het meest originele en overtuigende verhaal hadden wat ze ermee wilden doen.

Google-oprichter Larry Page.Beeld reuters
Google+Beeld Google
Het nieuwe Google-logo vanaf 2013Beeld Google
De verjaardags-Doodle van Google vandaag.Beeld Google
Meer over