1. Heeft Volkskrant Magazine altijd Volkskrant Magazine geheten?

Talk, het spraakmakende, nieuwe Ame ri kaanse tijd schrift heeft voor het in de kiosk lag ook veel andere namen gehad, hoor....

Fout zijn we bij het namen-noemen natuurlijk wel geweest - en niet misselijk ook: V, Vk, Vers Twee, Vox, Lux, Luna, Veranda, Villa, Vervolgens, Voois, en, niet te vergeten, Volkerak.

'Volkerak, zei je? Hmmmmm. Tja. Och. Niet een beetje dat je zegt, eh, noords - in de zin van kouwelijk?'

'Nors? Noors? Het Volkerak is toch niet Noors! Dat ligt in Zeeland!'

'Noords!'

'Maar waarom een Zeeuwse naam voor een landelijk magazine?'

'Noem het dan Oosterpark. In heel Nederland heb je wel ergens een Oosterpark. Frank Boeijen heeft nog ooit over het Oosterpark in Nijmegen gezongen.'

'Die zong over het Kronenburger Park!'

Ergens dit voorjaar is het uiteindelijk Volkskrant Magazine geworden. In onderkast op het omslag, met kapitalen als we het, zoals hier, benoemen.

Volkskrant Magazine - mooi wel, toch? Nuchter, strak, modern, niet té bars, niet te fallisch, ja: op een goeie manier 'noords'.

Nu nog zorgen dat er in een noords blad ook mag worden gelachen. Eerlijk is eerlijk, daarin had de hoofdredacteur Alex Roig Martinez van El Pais Semanal, ons temperamentvolle, zonnige Spaan se 'zuster-tijdschrift' (ja, toe maar), weer helemaal gelijk toen hij een prehistorisch noords, nuchter proefnummer van het magazine voor het eerst van binnen zag:

'Wat is dit voor stijl?'

'Dit is noords.'

'Noors?'

'Nee, noords! Zeg maar: Dutch Minimalism.'

'Mag je lachen van Dutch Minimalism?'

'...Van wie? ...Hoezo?'

'Nou, ik moet tot pagina 48 bladeren voordat ik de eerste foto tegenkom van iemand die lacht.'

Meer over