ColumnPeter de Waard

Zou een impeachment van Elon Musk niet veel urgenter zijn?

null Beeld

Voordat Elon Musk bekendmaakte dat hij 1,5 miljard dollar van de ­bedrijfskas in de illiquide, volatiele en ongereguleerde cryptomunt bitcoin had gestoken, speelde hij nog een spelletje met een andere cryptomunt.

Met twee andere Amerikaanse sterren ­– rapper Snoop Dogg en Kiss-bassist Gene Simmons ­– stuwde hij de waarde van de dogecoin tot ­boven de 7 dollarcent. De dogecoin is niet meer dan een internetgrap ­– een meme zoals dat heet ­– die door Musk ineens ‘de cryptomunt ‘van het volk werd genoemd. Eind ­januari noteerde de dogecoin nog 0,6 cent, ­zodat de waarde is vertwaalfvoudigd.

De rijkste man ter wereld zou een auto­fabriek moeten managen die meer waard is dan andere autofabrieken samen. Dat lijkt een enorme uitdaging. Maar hij besteedt zijn tijd aan het bespelen, zo niet manipuleren, van de financiële markten. Dat heeft hij altijd al met zijn eigen Tesla gedaan: als de koers in zijn ogen te laag was, dreigde hij alle aandelen op te kopen en als die weer te hoog werd, dreigde hij te gaan drukken met verkooporders. Hiervoor is hij al een keer door te toezichthouder beboet. Maar dat is geen beletsel. Vorige week moedigde hij kleine beleggers aan de GameStop-bubbel aan. En nu is hij een grote partij geworden op de bitcoinmarkt. Al enige maanden is hij bezig de bitcoin als belegging te promoten, terwijl hij tegelijkertijd op grote schaal deze munten kocht. Het blad Forbes meldde woensdag al dat de toezichthouder zal onderzoeken of hierbij sprake is van ongeoorloofde manipulatie of front-running ­– het meelopen met zelf in gang gezette koersbewegingen. Hoe dan ook, Musk heeft hierdoor al superwinsten gerealiseerd.

Musk begeeft zich telkens in gevaarlijk vaarwater. De bitcoin is een speculatiespeeltje, maar ongeschikt als betaalmiddel. Niemand zou er geld in durven lenen of uitlenen, omdat de waarde in de kortst mogelijke tijd 90 procent kan stijgen ­– wie in bitcoins heeft geleend kan zijn schuld nooit meer terugbetalen. Of 90 procent kan dalen ­– wie heeft uitgeleend, is zijn geld nagenoeg kwijt. Als de grote instituten, zoals pensioenfondsen opgehitst door Musk, zich ook op de bitcoinmarkt gaan begeven kan de koers nog vele malen over de kop gaan. Uiteindelijk zou zo’n vlucht de positie van de dollar kunnen bedreigen. De Amerikaanse overheid, die met enorme schulden kampt, zou zelfs kunnen worden gedwongen de rente op staatsobligaties te verhogen om nog beleggers te trekken.

Als een zeepbel ­– want dat is Tesla met een beurswaarde van 800 miljard dollar­ – zijn geld in een andere zeepbel steekt, kan een superzeepbel ontstaan.

En als die uit elkaar spat, zal de schade niet beperkt blijven tot het privévermogen van Musk en de bedrijfskas van Tesla, maar zal het hele financiële systeem een nieuwe optater kunnen krijgen. Misschien is een impeachment van Musk door aandeelhouders en autoriteiten nog wel urgenter dan die van een naar de golfbaan verbannen Donald Trump.

Meer over