Lezersbijdrage

Zorg voor ouderen bij deze hitte!

Madeleen Helmerinitiatiefnemer Nationaal Hitteplan en Nijmegen
Oudere beschermt zijn planten tegen de hitte. Beeld Marcel van den Bergh
Oudere beschermt zijn planten tegen de hitte.Beeld Marcel van den Bergh

Het nationaal hitteplan is geactiveerd en roept zoals steeds verontwaardigde reacties op van mensen die het maar betutteling van de overheid vinden. Zie de 'brief van de dag' van woensdag 1 juli waarin Ad Borsboom oproept om ouderen niet zo te betuttelen.

Wat opvalt is dat deze mensen die aanwijzingen (en inderdaad het zijn simpele no-brainers: drinken en koelen) steeds vanuit hun eigen situatie beoordelen. En nee, als je een fitte zelfredzame 65-plusser bent die ook in staat is de media te bereiken, dan is dat hitteplan niet voor jou bedoeld.
Maar wel voor de mensen die leven naast de honderdduizenden kwetsbare ouderen die misschien tot gisteren ook zelfredzaam waren, maar dat niet zijn bij een hittegolf.

Iedereen die met deze mensen te maken heeft, weet dat iets simpels als regelmatig drinken niet vanzelf gaat. De meeste verpleeghuizen hebben hitteprotocollen. Maar als het beleid van de regering is dat kwetsbare mensen langer thuis moeten blijven wonen, wie let er dan op hen bij een hittegolf?

Wie zorgt ervoor dat ze voldoende drinken en gekoeld worden? De oproep van het hitteplan is daarom steeds meer: zorg voor elkaar.

Madeleen Helmer, initiatiefnemer Nationaal Hitteplan, Nijmegen

Meer over