LezersbrievenMaandag 13 mei

Zonder goede infrastructuur op de grond houden we de prijsvechters in de lucht

Lezersbrieven van maandag 13 mei.

Stilstaande Fyra-treinen bij Amsterdam. Beeld Koen van Weel / ANP
Stilstaande Fyra-treinen bij Amsterdam.Beeld Koen van Weel / ANP

Brief van de dag

Om ook echt iets te doen aan het vliegverkeer en de CO2-uitstoot moet er een Deltaplan voor ­ hogesnelheidstreinen komen. Na vijf jaar hebben we het Fyra-drama toch wel verwerkt lijkt mij. Zonder goede infrastructuur op de grond houden we de prijsvechters in de lucht.

En het kan anders, daar ben ik vast van overtuigd. En het kan zoals de ervaring elders laat zien. Laatst was ik in Milaan (ik geef toe: per vliegtuig). Maar eenmaal in Italië kies je niet ­tussen vliegtuig en trein maar tussen twee snelle treinen: Italo of Trenitalia. De onderlinge concurrentie zorgt voor veel keuze, goede service en redelijke prijzen. Met zo’n aantrekkelijk aanbod heeft vliegen geen enkele zin meer.

Er zijn nu vijf jaar verstreken sinds het fiasco Fyra. Het geld voor de treinen is door de Italianen teruggestort. Lessons learned zou je zeggen. Laten we de miljarden die zijn uitgegeven voor de HSL-Zuid naar Antwerpen, Brussel en Parijs alsnog nuttig maken door er een volwaardige verbinding van te ­maken. Voor de aanleg van de HSL-Oost van Amsterdam naar Keulen en Frankfurt was destijds brede steun (ook van de KLM!) en liggen de plannen in de kast. Regeren is ook over je schaduw heen stappen. Het geld is er, het plan bijna.

Armand Leenaers, Heerlen

Verward, want wit

Thijs H. een doodgewone, leuke, slimme witte jongen (Ten eerste, 9 mei). Met drie doden op zijn geweten. Is uiteraard verward en nooit een ­terrorist.

Iedere nie-blankes die hetzelfde ­delict had gepleegd, was door alle ­media meteen als terrorist bestempeld.

Wat een verschil met de gebeurtenis in de tram onlangs in Utrecht met een doorgesnoven moslimdader. De verslaggeving van deze recente moorden door Thijs H., een doodgewone, leuke, slimme jongen, getuigt van een stuitende hypocrisie.

Sherill E. Lisse, Amsterdam

Dolgedraaid

Dan ben je student, in Delft én ­Leiden.

Je komt uit Zuid-Limburg/Maastricht.

Dan raak je in de war.

Dan ben je naar een psycholoog ­gegaan.

Dan heb je een zelfmoordpoging gedaan. Dan heb je antidepressiva, pillen, gekregen om je beter ‘te voelen’. Dan raak je in een psychose.

Je raakt sociaal geïsoleerd.

Niemand let op je, behalve je ­ouders. Die maken zich grote zorgen en hebben geen grip meer op je.

Dan draai je door en steek je zomaar drie mensen dood.

Dan word je gezocht als serie-moordenaar, aangeduid als Thijs H. met een zwarte balk, in het nieuws.

Wie gaat de verantwoordelijkheid nemen voor het feit dat je in een psychose bent geraakt door de antidepressiva? Dat je niet jezelf, maar drie andere mensen gedood hebt.

Hoe vaak gaan dit soort vreselijke zaken opnieuw gebeuren, terwijl we al lang weten dat die antidepressiva vreselijke ongelukken veroorzaken in deze dolgedraaide pillenmaatschappij?

Cathrien Bos, Hilversum

Walvishart

Het tegengaan van klimaatverandering maakt het noodzakelijk bewuste gedragskeuzen te maken. De omvang van de CO2-emissie die ­tegenwoordig bij de artikelen over reizen in de Volkskrant vermeld staat, is dan ook waardevolle informatie. Naast klimaatverandering veroorzaakt de mens ook een ecologische crisis, zie het recent verschenen Ipbes-rapport. Reizen kan zowel op klimaat als op biodiversiteit een grote invloed hebben. Het is dus zinvol ook de ecologische effecten van een reis te vermelden. Het eten van walvishart en papegaaiduikerkop op de Faröereilanden (Magazine, 11 mei) zal waarschijnlijk niet erg goed scoren op dit aspect.

Susanne Kuijpers, Berkel en Rodenrijs

Populatie is geen voorraad

Volgens de infographic De nieuwste cijfers (11 mei), wordt 33 procent van de visvoorraad overbevist. Dit geeft precies aan waar het probleem ligt. Vissen hebben populaties, geen voorraad. Zolang we dat niet inzien zal er weinig veranderen.

Roy van Grunsven, Amersfoort

Onbeschoft

De Verenigde Staten zijn de bakermat van het kapitalisme. De verkiezingscampagnes daar vertonen niet toevallig de kenmerken van dit systeem. Rauw, individualistisch, onbeschoft. Dat nota bene de Socialistische ­Partij deze campagnetactiek gebruikt zegt veel (Ten eerste, 9 mei). Het laat zien dat de partij haar grondbeginselen ver uit het oog is verloren. Niet alleen in de vorm, maar ook op de inhoud.

Fetse Visser, Oud-woordvoerder SP Tweede Kamerfractie

Strijdbaar

Opluchting, zo ken ik de SP weer! Strijdbaar en de beuk erin. Doorgaan.

Jan Dekker, Elburg

Downloaden zonder internet verbinding

In de Volkskrant van zaterdag wordt de digitale editie aangeprezen. Ook wordt vermeld dat er vanaf 5:00 uur af genoten kan worden van de krant. En het mooiste is: ‘Ook zonder internetverbinding, want u kunt ’m gewoon downloaden op uw tablet.’ Dat vind ik nou niet gewoon, maar een fantastische uitvinding: downloaden zonder verbinding!

Wim Bijl, Wijk bij Duurstede

Kleptomaan

Over smaak valt niet te twisten, maar dat er ook maar een weldenkend mens belangstelling zou hebben voor de onnozele belevenissen van een (voormalig) kleptomaan Daan Heerma van Voss gaat mijn voorstellingsvermogen te boven.

M.M.Eliens, Tilburg

Meer over