Opinie

Zo zie je maar weer waar diversiteit al niet goed voor is

De politie heeft baat bij meer agenten met een migratieachtergrond, ondervond Vito Shukrula.

Vito Shukrula en advocaat te Amsterdam
Een bezoeker en politiemedewerker bij DiversityWorks, een carrièrebeurs gericht op hoogopgeleid multicultureel talent. Beeld anp
Een bezoeker en politiemedewerker bij DiversityWorks, een carrièrebeurs gericht op hoogopgeleid multicultureel talent.Beeld anp

Als je als strafrechtadvocaat in een grote stad als Amsterdam piketdienst hebt, maak je van alles mee. Laatst kreeg ik een melding dat een Marokkaanse jongen rechtsbijstand nodig had. Verder stond in het bericht dat hij zojuist een zelfmoordpoging had proberen te plegen door met zijn hemd zijn keel af te knijpen.

Zucht... dit zou zomaar eens mijn langste piketdienst ooit kunnen worden.

Even later aangekomen op het politiebureau werd ik opgewacht door vier autochtone agenten. Zij waarschuwden me dat het niet verstandig was de Marokkaanse jongen te bezoeken omdat hij zeer agressief zou zijn en hij hen zojuist had aangevallen en bespuugd.

De agenten hadden hem naar eigen zeggen 'horizontaal' zijn cel in moeten dragen.

Ik wilde hem toch bezoeken, desnoods zou ik enkel met hem spreken door het celluikje.

Toevallig begon op dat moment een agent van Marokkaanse komaf aan zijn dienst. Hij had gehoord wat er was gebeurd en ging met mij mee naar de cel van de arrestant. In ons kielzog volgden de vier agenten die mij een bezoek zojuist ten sterkste hadden afgeraden. Terwijl we de cel naderden, hoorde ik geschreeuw en gebonk uit de cel komen.

De Marokkaanse agent trok vervolgens het celluikje open en ik gluurde naar binnen. Net op genoeg afstand om een mogelijke straal spuug vanuit de cel te kunnen ontwijken.

In de cel zag ik een jongen die enkel was gekleed in zijn boxershort. De rode striemen van de strop om zijn nek stonden nog in zijn hals, het witte schuim stond letterlijk op zijn mondhoeken en hij keek woest uit zijn ogen.

In vlot Arabisch sprak de Marokkaanse agent hem vervolgens aan. Hij vertaalde het gesprek dat volgt voor mij en zijn collega's (V: Agent; A: Arrestant):

V: Hey man, wat hoor ik allemaal? Waar ben je mee bezig?

A: Broeder, je collega's probeerden mij net te vermoorden! Ik heb alleen maar een blikje cola vergeten af te rekenen in de supermarkt en je collega's hebben me met zijn allen mishandeld! Dan kan ik het toch net zo goed zelf afmaken!?

V: Gedraag je, kijk hoe je erbij loopt! Je moeder zou zich schamen voor je als ze je zo zag! Je weet dat ons geloof je verbiedt om jezelf het leven te benemen!

A: Ja, maar ze maakten me gek! Ze mishandelden me!

V: Jij bent zelf ook niet de liefste geweest! Uit welk gebied van Marokko kom je?

A: Uit Marrakesh, waarom vraag je dat?

V: Omdat ik dat al vermoedde, ik herken je accent en ik kom ook uit Marrakesh.

Toen kalmeerde de arrestant.

V: Ga je je nu gedragen?

A: Ja, alleen vraag ik al de hele tijd aan je collega's of ik een sigaret mag roken maar dat laten ze niet toe!

V: Dat is omdat je je als een idioot hebt gedragen. Zweer dat je je gaat gedragen als ik je op de luchtplaats een sigaret laat roken!

A: Ik zweer het!

V: Zweer je dat met je hand op de Koran?

A: Ja, hand op de Koran!

Vito Shukrula, advocaat te Amsterdam. Beeld Shody Careman
Vito Shukrula, advocaat te Amsterdam.Beeld Shody Careman

Even daarvoor had de chef van dienst zich bij ons gevoegd.

'Mo, zullen we dat nou wel doen?', vroeg ze ongerust aan de Marokkaanse agent. 'Ja, doe maar, hij heeft het gezworen met de hand op de Koran en in ons geloof is zo'n belofte heilig.'

'Oké, als je dat zeker weet, vooruit dan maar', zei de chef van dienst. De Marokkaanse agent haalde het slot van de celdeur en gooide wat kleding naar binnen, zodat de arrestant zich kon aankleden.

Alsof er niets was gebeurd liep de arrestant vervolgens zo mak als een lammetje met de Marokkaanse agent mee naar de luchtplaats. De vier agenten die hem vijf minuten geleden nog met al hun kracht de cel in hadden moeten duwen, stonden elkaar nu gapend aan te kijken.

Zo zie je maar weer waar diversiteit al niet goed voor is.

En ik had nog nooit zo snel een piketmelding afgehandeld!

Vito Shukrula is advocaat te Amsterdam.

Meer over diversiteit bij de politie

Agenten met een migratie-achtergrond zijn relatief vaker betrokken bij corruptie. Hoe komt dat? Vier mogelijke oorzaken op een rij (+).

De Belgische politie werft actief agenten met een migrantenachtergrond. De eerste resultaten zijn spectaculair, maar is het genoeg? Tal van korpsen liggen onder vuur wegens racisme (+).

Vernieuwing en diversiteit zijn dé doelstellingen van korpschef Erik Akerboom: 'De buitenwereld is veranderd en de politie veranderde niet mee.' (+)

Een groep leidinggevenden bij de politie vindt dat er lang genoeg is gepraat over diversiteit. Het is tijd dat er echt iets verandert. Alleen dan kan de politie er voor iedereen zijn (+).

De politie raakt in zo'n snel tempo haar draagvlak bij 'de gekleurde samenleving' kwijt, dat alleen een forse instroom van biculturele agenten dat kan stoppen. Dit zegt commissaris Max Daniel (+).

Meer over