koptekstArnon Grunberg

Zo houden mensen de moed erin, denkend aan Balzac en Eva von Hanska

Arnon Grunberg
null Beeld

Op een ochtend ontving ik een mail van de dichter Delphine Lecompte, van wie ik nog nooit had gehoord, maar ik lees te weinig poëzie. Als ik 85 ben, zal ik mij in Zwitserland vestigen, in de buurt van Vevey, waar overigens ook Chaplin is geëindigd, en me op de poëzie storten als een leeuw op een bokje.

Lecompte berichtte dat ze verliefd was op een min of meer bekende Nederlander die een keer zacht haar borsten had gestreeld. Wat ik met die informatie moest wist ik niet, maar de schrijver is parttime magiër; als je niet de pretentie hebt magiër te zijn en af en toe wat mensen in die pretentie meesleept, kun je beter meteen voor een verzekeringsmaatschappij gaan werken.

Lecompte sloot een gedicht bij getiteld ‘De borsten en de leeuwentemmer’, dat mij beviel, vooral vanwege deze regels: ‘Ik kijk uit het raam en zie belachelijk veel mensen die de moed erin houden/ Hoe doen ze dat? Of nee: waarom doen ze dat?’

Vervolgens ging het over Balzac, die beweerde voor de ongelukkige liefde te zijn geboren. Wie niet? Dat terzijde.

Toen Balzac bijna veertig was ontving hij een brief van een bewonderaarster die ondertekende met ‘L’Etrangère’. Balzac ontmoette de vreemdelinge in Zwitserland, zij was gravin Eva von Hanska uit Oekraïne. Ze hield van Balzac, hij veel van haar, maar Eva had moverende redenen om niet van de rijke graaf Von Hanska te scheiden.

Balzac droomde ervan op een Oekraïens landgoed te leven, wat dus niet doorging. Hij werkte als een razende verder in de veronderstelling dat als hij rijk genoeg was Eva wel naar hem toe zou komen.

In mei 1850 kwam ze naar Parijs, de graaf was eindelijk dood. Kort daarop stierf Balzac.

Zo houden mensen de moed erin, denkend aan Balzac en Eva von Hanska.

Meer over