Zo ga je toch niet naast de koning staan?

Beeld anp

Helemaal uit Portugal kwamen ze. Handgemaakt. Gekocht in Rotterdam, bij Mascolori. Voor een schamele 199 euro hadden ze net zo goed van ons kunnen zijn. Hij droeg zulke schoenen al jaren trouwens. Vrolijk vond-ie ze. Vrolijke schoenen. Het was dan ook een vrolijke dag.

De Betrouwbare Mannetjes waren net de Do's en dont's-bijlage in deze krant aan het lezen ('Breng de koning niet in verlegenheid door in opzichtige kleding naast hem te staan') toen het Kabinet Mascolori I het bordes op kwam stiefelen. Daar stond ie dan, trots als een pauw, het stijve jacquet verwisseld voor iets modieuzers. Voor het eerst op het bordes en dan mocht-ie ook nog eens naast Eerste Vice-Premier Hugo de Jonge staan.

'Blitse schoenen op bordesfoto', kopte Teletekst pagina 101. En we moesten toegeven, zoiets blits hadden we niet gezien sinds we het woord 'blits' voor het laatst hadden gezien. Sommigen vonden het maar niks, die schoenen. Zo ga je toch niet naast de koning staan? Anderen vonden ze geweldig. 'Geweldige schoenen', twitterden zij. En dus werd ieder half excuus om ze te tonen aangegrepen. Korte reportage over scheidende bewindslieden? Shotje op de schoenen. Montagefilmpje met het blitse Let's get it started van de Black Eyed Peas? Tussenclose-upje van de Portugese patta's.

Powerkoppel Ron Fresen en Dionne Stax was amper een minuut bezig met de speciale NOS-uitzending of Ron gooide alle schroom van zich af: 'Ja meneer De Jonge, om maar gelijk met de deur in huis te vallen, die schoenen! Laat ze maar eens even zien. Daar is de camera.' 'Kijk eens!', kirde Dionne, als een jonge Mies Bouman die zojuist een heuse kleurentelevisie achter het gekozen deurtje tevoorschijn zag komen. Hugo de Jonge begreep weinig van alle opwinding. Hij had de afgelopen jaren altijd vrolijke schoenen aan gehad en vandaag was een vrolijke dag.

Even dreigde de daaropvolgende Nieuwsuur-uitzending te blijven steken in gezever met experts over beleid en alles, maar gelukkig was daar Pim van Galen. Oog-in-oog met de nieuwbakken vice-premier vroeg hij of die het niet jammer vond dat het de hele dag over zijn schoenen ging. Hugo de Jonge vond dat niet erg. 'Ik heb de afgelopen jaren altijd vrolijke schoenen aangehad en het is vandaag een vrolijke dag.'

Jeroen Pauw, ten slotte, was nog niet klaar met z'n introductie van de nieuwe minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport toen tafelgenoot Winston Gerschtanowitz er doorheen tetterde: 'Jij dacht: ik maak even een statement met m'n schoenen.' Hugo de Jonge reageerde op de wijze die Hugo de Jonge zo typeert: 'Ach. Ik heb de afgelopen jaren altijd heel vrolijke schoenen aan gehad. En vandaag was ook een heel vrolijke dag.'

Inmiddels hadden we de eerste maatschappijbrede schoenduiding al voorbij zien komen. Wat zegt een dergelijke faux pas over dit kabinet, over de stand van ons land? Ook zagen we journalisten de door journalisten gecreëerde schoenenkwestie de maat nemen: moesten we ons hier nou echt druk om maken? En zo had iedereen zijn plekje in het spectrum weer kunnen markeren.

Goed, hij mocht er op het eerste gezicht dan meer hebben uitgezien als een hoofdstedelijke makelaar die zojuist zijn scooter op de stoep had gekwakt voor de bezichtiging van een leuk paleisje, wij waren Hugo de Jonge dankbaar. Foeilelijk of niet, het waren inderdaad vrolijke schoenen. En het was een vrolijke dag.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

De maat is goed, maar heeft u ze ook minder vrolijk?

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @Betmannetjes

De betrouwbare mannetjes.
Meer over