De kwestiePeter de Waard

Zijn millennials uitgeleverd aan de ouder-kindbank?

null Beeld

Bij Amerikaanse millennials is een eigen huis een grotere wens dan een vaste relatie of kinderen, zo blijkt uit onderzoek van de Bank of America.

Babyboomers, die in hun jeugd op zoek naar liefde met een slaapzak in Golden Gate Park (of in Nederland op de Dam of in het Vondelpark) lagen, moet het vreemd in de oren klinken. Maar per generatie verschillen de prioriteiten. En de attractiviteit van een eigen huis voor deze generatie zou te maken kunnen hebben met het feit dat het onbereikbaarder is dan een partner.

Banken geven door striktere regels sinds de crisis vaak niet thuis bij het aanvragen van een hypotheek. Millennials worden financieel steeds afhankelijker van hun ouders. Een op de vier jongeren die nu op de Amerikaanse huizenmarkt komen, financiert dat met een lening bij de ouders. In 2011 was dat nog een op de vijf, aldus research van de Federal Home Administration zeg maar de Nationale Hypotheekgarantie van de VS.

Ook werkende jongeren met een huurwoning krijgen vaker financiële ondersteuning van hun ouders zeker als ze voor hun werk in peperdure metropolen moeten zijn. Als de ouderlijke financiering van studie, vakanties en huwelijksfeesten wordt meegeteld, dragen Amerikanen jaarlijks een gigasom van 500 miljard dollar over aan hun kroost. Acht van de tien fungeren als privébank voor hun kinderen zelfs als het ten koste gaat van hun eigen financiële zekerheid.

In Nederland zal het niet veel anders zijn, hoewel er hier nog niet zo uitgebreid onderzoek naar is gedaan. Maar de zogenoemde ‘familiehypotheek’ ook wel ‘ouder-kind-hypotheek geheten is ook hier een oplossing. Het heeft voor beide partijen voordelen. Jongeren kunnen alsnog een eerste stap op de woningmarkt zetten. De ouders kunnen zich hierdoor verzekeren van een hogere rente dan op een spaarrekening bij ING of Rabo. En ook de economie kan er garen bij spinnen. Het opgepotte appeltje voor de dorst wordt weer in roulatie gebracht, waardoor de economische groei en nationale welvaart worden aangezwengeld.

Er zijn ook nadelen. Als zoon- of dochterlief niet terugbetaalt of via giften stapje voor stapje kwijtschelding van de schuld krijgt kunnen ouders in de toekomst zelf in financiële nood komen. Ze mogen hopen dat hun kinderen dan een helpende hand bieden, maar mogelijk zit er niet anders op dan een beroep op de gemeenschap te doen in de vorm van bijstand en/of huursubsidies.

Een grotere zorg is dat lang niet alle ouders een privébank voor hun kinderen kunnen zijn. Het is een voorrecht van kinderen van ouders die zijn binnengelopen, omdat ze hebben geprofiteerd van de hausse op de woningmarkt of een riante pensioenvoorziening hebben. Het leidt tot nog meer ongelijkheid.

Wie niet door een ouder op de woningmarkt kan worden geholpen, moet troost zien te vinden met een partner en mogelijk een kind als dat millennials uit armlastige gezinnen tenminste wordt gegund.

Meer over