Paulien Cornelissein 150 woorden

Zijn hoedjes coronisch onverantwoord?

null Beeld

Er zullen deze Prinsjesdag veel minder hoedjes te zien zijn dan normaal, las ik in de krant. Zijn hoedjes coronisch onverantwoord? Blijven aerosolen hangen onder de rand? Het antwoord bleek veel saaier: de partners van de politici moeten thuisblijven. Dit deed mij beseffen dat er op een normale Prinsjesdag veel meer ‘vrouwen van’ aanwezig zijn, dan vrouwen die zelf in de Kamer zitten. Zucht.

Ook wordt verwacht dat de nadruk meer zal liggen op de mondkapjes. Vanuit de organisatie zijn er donkergrijze exemplaren gemaakt waarop in stemmig zilver ‘Prinsjesdag 2020’ staat geborduurd. Très rouwstoet, maar goed, zo’n leuke tijd is dit inderdaad niet.

Senaatswoordvoerder Gert Riphagen zei dat hij niet uitsloot dat politici ‘creatief aan de gang gaan met de naaimachine’. Let op, hij zei niet: ‘Politici laten misschien zelf wel iets heel moois maken door een modeontwerper.’ Iemand die het heeft over ‘creatief aan de gang gaan’ vreest het ergste.

Lees verder

Alles is dit jaar anders op Prinsjesdag. Hoe gaat het dan wel? Een kijkwijzer
Juist op de mooiste herfstdag van het jaar kan door corona de traditionele rijtoer op Prinsjesdag niet doorgaan. Alles is anders in 2020, ook het gebruikelijke ceremonieel op de derde dinsdag in september. Hoe gaat het dan wel? Dat leest u in deze ‘Kijkwijzer’.

Vergeet de hoedjes maar, dit keer zullen mondkapjes de show stelen op Prinsjesdag
Den Haag maakt zich op voor een sobere uitvoering van Prinsjesdag. De organisatie doet haar best om er toch iets van te maken en heeft daarom vijfhonderd speciale Prinsjesdag-mondkapjes laten maken.

Meer over