ColumnPeter de Waard

Zijn de kleine beleggers van WallstreetBets het nieuwe Occupy?

null Beeld

De beleggingstrijd rond het Amerikaanse bedrijf GameStop wordt nu al vergeleken met de strijd van de internationale protestbeweging Occupy, die zich tijdens de kredietcrisis via massademonstraties in de financiële centra keerde tegen economische en sociale ongelijkheid.

Alleen slaan de miljoenen kleine beleggers die via Reddits beleggingslijn WallStreetBets in actie zijn gekomen tegen de hedgefondsen, de meest beruchte financiële aasgieren, er zelf ook nog een slaatje uit.

Zij hebben de speculanten die met shorttransacties bedrijven en zelfs complete landen zoals Argentinië en Griekenland in de afgrond stortten een keer een loer kunnen draaien. Verenigd waren de miljoenen kleine beleggers machtiger dan de grote hedgefondsen die via de verkoop van aandelen op termijn – short gaan – anticiperen op koersdalingen en die zelf ook bewerkstelligen. Met miljoenen tegelijk gingen de kleintjes aandelen kopen van het bedrijf GameStop, dat door de analisten van de hedgefondsen ten dode was opgeschreven. En ze dreven daarmee de koersen zo op dat de shortposities van de hedgefondsen zo zwaar verliesgevend werden dat die uiteindelijk deze week de handdoek in de ring moesten gooien en hun verliezen namen.

Het smaakte naar meer, want de Redditters doken daarna op bij andere fondsen waar shortsellers grote posities hebben.

Nu kan het een pyrrusoverwinning zijn, want ook kleine beleggers kunnen een noodlijdende winkelketen er niet bovenop helpen door aandelen te kopen. Het zou meer helpen als ze daar ook hun games kochten. Als GameStop uiteindelijk toch het loodje legt, moeten zij ook een keer hun verlies nemen. Maar in het machtsspel met de hedgefondsen zijn ze aan de winnende hand. Niemand had daar meer plezier in dan Elon Musk, de oprichter van autofabriek Tesla, die jarenlang streed tegen shortsellers die geen cent gaven voor zijn avontuur en de koers van het aandeel steeds onderuithaalden. Hij stak via Twitter de Redditters een hart onder de riem.

Hedgefondsen die tijdens de kredietcrisis van 2007 en 2008 miljarden verdienden met shortposities tegen financiële instellingen die met giftige hypotheken opgezadeld zaten, moeten dankzij sociale media nu rekening gaan houden met de verenigde krachten van deze rebellen op de financiële markten. Ze moeten net zo waakzaam zijn als regeringen die bij besluiten tot invoering van een avondklok rekening moeten houden met de verenigde macht van wat Wilders ‘het schorriemorrie’ van de straat noemde.

Nogal eens is door autoriteiten getracht met verboden op shortselling, zoals op het hoogtepunt van de Griekse crisis, koersdalingen in toom te houden als hedgefondsen er een selffulfilling prophecy van maakten. Maar misschien is het beter koersmanipulatie te bestrijden met koersmanipulatie.

Hopelijk is de Redditopstand een langer leven beschoren dan die van Occupy.

Meer over