OpinieBrieven

Zet rouwfotografie in bij deze coronacrisis

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 3 april.

Brief van de dag

Medewerkers op IC-afdeling ETZ Tilburg. Beeld ETZ, Afdeling Fotografie en Film, Maria van der Heyden
Medewerkers op IC-afdeling ETZ Tilburg.Beeld ETZ, Afdeling Fotografie en Film, Maria van der Heyden

Steeds meer nabestaanden en professionals maken zich zorgen over onvoldoende ruimte voor rouw in tijden van corona. Begrip is er voor safety first. Tegelijkertijd is er de natuurlijke behoefte aan nabijheid in die laatste levensperiode.

Waarom zetten we geen rouwfotografie in bij deze corona-­crisis als familie een abrupt verlies meemaken? Bij onverwacht overlijden van baby’s is al jaren sprake van rouwfotografie op de geboorteafdelingen van ziekenhuizen. Verpleegkundigen maken foto’s van de laatste momenten en van de overleden kindjes. De ervaring leert dat als ouders niet bij het overlijden betrokken worden, ze een groter risico ­lopen om vast te lopen.

Ook zie ik al veertig jaar hoe dankbaar rouwende mensen zijn als ze na een traumatisch verlies na suïcide, moord of ongelukken alsnog een fotoschouw krijgen. Is het daarom een idee om medisch-maatschappelijk werkers en psychologen in dienst van ziekenhuizen ook dit soort foto’s van coronapatiënten te laten maken? Later is er dan voor rouwende partners, kinderen, kleinkinderen en vrienden toch ‘iets tastbaars’.

We willen na deze coronapandemie toch niet ook nog een epidemie van rouwcomplicaties?

Herman de Mönnink, trauma-psycholoog & rouwtherapeut, Groningen

Bonnetje

Honderdduizenden mondkapjes, die vanuit China zijn aangeleverd, bleken ondeugdelijk voor gebruik. Zou een van de verantwoordelijk ministers zich dan ook gaan melden bij de klantenservice om het geld terug te vragen? Of zouden ze op zo’n departement opnieuw moeite hebben om het bonnetje terug te vinden?

Hugo Voncken, Wijchen

Mondkapjes

Ik houd mij goed aan de coronaregels om te voorkomen dat ik besmet raak. Ik vraag mij echter af waarom er aan de 65-plussers geen mondkapjes worden verstrekt. Ik begrijp wel dat de mensen in de hulpverlening deze moeten dragen, maar het zou heel fijn zijn als wij de kapjes bij een instantie, bijvoorbeeld de GGD, zouden kunnen kopen, of waar dan ook.

Ik kan ze nergens kopen, maar zou graag de straat opgaan met een deugdelijk kapje om besmetting te voorkomen. Nu heb ik één mondkapje in de kelder gevonden dat mijn man gebruikte bij het schuren van hout. Dat gaat niet eeuwig mee.

Lucie Koehorst, Wijchen

Mondkapjes (2)

Het is een grote vergissing en een gemiste kans met mogelijk desastreuze gevolgen dat het dragen van mondkapjes door deskundigen als Jan Kluytmans, microbioloog bij het Amphia-ziekenhuis in Breda, wordt afgeraden en belachelijk gemaakt: ‘Als mensen zelf iets willen naaien van een theedoek, houd ik ze niet tegen’. Men zal zich nog achter de oren krabben bij het RIVM om hierin te zijn meegegaan.

De ‘intelligente lockdown’ was stukken intelligenter geweest als men mondkapjes voor het publiek had gepropageerd, want het was van invloed geweest op ‘flatten the curve’. Het probleem was de slechte verzorging met mondkapjes en de hieruit voortvloeiende angst voor het hamsteren ervan. Het Belgische ministerie van Volksgezondheid heeft overigens een handleiding verspreid voor het fröbelen met ‘theedoekjes’, drielaags met filtermateriaal en op 90 graden wasbaar.

Rolf Somann, Amsterdam

Behandelen (of niet)

Voor mezelf heb ik op 19 maart jl. de keuze gemaakt en opgeschreven dat ik niet behandeld wil worden, mocht covid-19 mij treffen. Dat geeft al twee weken veel rust. Misschien heb ik makkelijk praten. Ik ben 77 jaar, alleen en heb een leven (gehad) met vreugde en verdriet, winst en verlies. Ik heb dingen gedaan waarop ik trots ben, maar ik weet ook waar ik jammerlijk heb gefaald.

Een gewoon leven dus. Het was prettig om in alle rust deze afweging te maken. Zelf te kunnen besluiten dat het niet nodig is om menskracht en middelen in te zetten om mijn leven, mogelijk, te redden.

Maar bovendien ook dat niemand de hartbrekende keuze hoeft te maken om een ander of mij te gaan behandelen.

Marian van Egdom, Middelburg

Economen

Hoe vaak hebben we nu al niet gehoord dat het in ons ‘eigen belang’ is om de portemonnee te trekken voor Zuid-Europese landen? Of dat zij ‘uiteraard hun huishoudboekje op orde moeten krijgen’? Ergens na de volgende crisis of die erna, of die daarna. Wat een wijsheid weer, van de zestig prominente economen in hun brief. Daar hebben ze dan ook wijsbegeerte voor gestudeerd.

De Nederlandse obstructie is ‘contraproductief’, weten ze bovendien, en de houding van Wopke Hoekstra een ‘diplomatiek falen’, aldus initiatiefnemer Arnoud Boot. Want van ­diplomatie weet hij ook veel.

Hoe noem je zestig economen ook alweer op de bodem van een oceaan? Oh ja: een goeie start. Of waren dat advocaten?

Jaap Plaisier, Amsterdam

Afspraak is afspraak

Vraagje aan met name de heren Mark Rutte en Wopke Hoekstra: Wanneer gaat Nederland zich eigenlijk houden aan de afspraak in Navo-verband om 2 procent van het bbp te besteden aan defensie?

Cees van Schaik, Houten

Starters

Er sterven overal op de wereld veel mensen in deze tijd van corona, maar er worden ook mensen geboren. De starters, voor wie alles nog moet beginnen. Misschien is het goed om daar ook even bij stil te staan.

Irene Apperloo, Twello

Meer over