ingezonden brieven

Zet kapotte Russische tanks voor Poetins ambassades in Europa

De berichtgeving over D66 houdt de lezers bezig, maar daar komen de bezorging van kranten en de verhoging van de lerarensalarissen bij. En dan is er nog de oproep om kapot geschoten legertuig een nieuwe bestemming te geven. De lezersbrieven van vandaag.

Redactie
Een vernietigde Russische tank in Chernihiv.  Beeld AP
Een vernietigde Russische tank in Chernihiv.Beeld AP

Regelmatig bekijk ik filmpjes over de oorlog in Oekraïne. Daar viel mij op dat in stadjes oude Russische WO II-tanks op hoge sokkels staan. Blijkbaar als herinnering aan de opmars en overwinning van het Sovjet-leger.

Ik wil hierbij ervoor pleiten voor elke Russische ambassade in Europa een vernielde tank of pantservoertuig te plaatsen, om het ambassadepersoneel te confronteren met de wrede werkelijkheid. Hetzelfde personeel dat veilig en comfortabel geniet van onze vrijheid. En om aan te tonen dat het huidige Russische leger niet zo onoverwinnelijk blijkt te zijn als veelal is gedacht.

Tevens wil ik de Navo oproepen grafietbommen te doneren aan Oekraïne. Deze hielpen destijds om Servië te straffen door kortsluitingen te veroorzaken in hoogspanningskabels en transformatorstations. Dan zijn de Russen even verlost van de Kremlin-propaganda.

Frits Kaaij, Alkmaar

Leraren

In de krant van maandag staat een artikel van drie pagina’s over hoe de leraren op basisscholen eindelijk meer salaris kregen. Er staat niet in hoeveel zij daarvoor verdienden. Dat maakt het voor de lezer lastig zich een eigen oordeel te vormen over hoe laag zij of hij dat salaris vindt.

Daarom ter aanvulling wat gegevens van de site van de Rijksoverheid. Het startsalaris van een leraar op een basisschool was volgens de cao van 2021 (dus voor de verhoging) 3.170 euro per maand (inclusief vakantiegeld, eindejaarsuitkering en toeslagen). Dat groeide in de basisschaal (L10) door tot 4.860 euro per maand. Bij een breder takenpakket (schaal L12) kon het doorgroeien tot 5.990 per maand. Het gemiddelde was 4.580 per maand.

Peter Simon, Apeldoorn

Leraren (2)

De salarisverhoging van basisschoolleerkrachten tot het niveau van een docent voortgezet onderwijs is ook bedoeld om het lerarentekort terug te dringen. Ze krijgen nu dus net zoveel betaald als docenten die werken in een sector waar mede door onderbetaling een lerarentekort heerst.

Kees IJzerman, Eindhoven

Krant

Doe maar ruig, een bonus van 1.000 euro voor iedere nieuwe bezorger. Daar moet ik 12.500 kranten voor rond brengen (8 cent per krant)

Anton Bosman, krantenbezorger, Zevenhoven

Krant (2)

Meneer Hendriks uit Hoofddorp, geen zorgen! Toen ik bijna twee jaar geleden verhuisde naar een appartement, ben ik met tegenzin overgestapt naar de onlineversie van de krant. Het bevalt tot mijn verrassing supergoed. Zelfs zo goed dat de op zaterdag geleverde papieren versie ongelezen bij het oud papier belandt. Behalve natuurlijk het VK magazine.

Ellen ten Broek, Heiloo

Hollands trots

Martin Sommer schrijft in zijn column onder andere over de zeesluis in IJmuiden waar we als Nederlanders trots op kunnen zijn. Toch maar mooi de grootste sluis ter wereld, met een diepgang van 18 meter.

Helaas is er toch iets wat de glans van deze topprestatie doet verbleken. Ruim een kilometer voorbij de sluis ligt namelijk de Velsertunnel, met een doorvaartdiepte van 13.75 meter een obstakel voor grote schepen die wel door de sluis passen. Foutje, bedankt!, zou Rijk de Gooyer zeggen.

Bob Schmits, Amsterdam

Kraanwater

Teun van de Keuken sombert in zijn column dat consumenten waarschijnlijk niet bereid zijn te betalen voor diervriendelijke producten uit duurzame landbouw.

Maar waarom zouden consumenten dan wel bereid zijn veel te veel te betalen voor water uit de Ardennen, terwijl het beste water gewoon bijna gratis uit de kraan stroomt?

Het zit hem in het verhaal. Vertel vooral waaróm minder vlees goed is of waaróm weidevogelvriendelijke zuivel de moeite waard is. Als Spa en Chaudfontaine plat water verkocht krijgen, moet dat met duurzame landbouw toch helemaal kunnen?

Rob Buiter, Heemstede

Beeldvorming

De tekst van hoofdredacteur Pieter Klok om de werkwijze van de Volkskrant-journalisten in de kwestie D66 toe te lichten c.q. te verdedigen, is onvolledig. Als zijn analyse, dat politici werkelijk alles ondergeschikt maken aan de beeldvorming, juist is, waarom vraagt hij zich dan niet in alle eerlijkheid af wat hier de oorzaak van is? En vooral: wat daarbij de rol van de media zelf, met name de Volkskrant is?

Trudy Coenegracht, Nijmegen

Laureus Award

Max Verstappen is niet de eerste Nederlander met een Laureus Award (Ten eerste, 25/4). Esther Vergeer won hem al in 2002.

Mirjam Müskens, Groesbeek

Ruimtevaart

In zijn column van afgelopen vrijdag, Earth Day nota bene, werpt Peter de Waard de kwestie op of het niet tijd is pas op de plaats te maken met ruimtevaart. Hij begint zijn betoog bij de waarde van maanstenen en eindigt met de conclusie dat het misschien beter zou zijn het geld ergens anders aan te besteden.

Het is een bekend verschijnsel bij de beeldvorming over ruimtevaart: associaties gaan al heel snel over de oude space race, raketten en mensen naar de maan en naar Mars, en natuurlijk de miljardairs met hun commerciële projecten.

Maar helaas, en ook De Waard maakt zich er schuldig aan, wordt daarmee voorbij gegaan aan de werkelijke ‘giant leap’ die zich voltrokken heeft na de ‘small step’ op de maan van Neil Armstrong. Die reuzesprong heeft vooral te maken met de waarde van satellieten voor het leven op onze planeet. Die is gigantisch, misschien wel groter dan Armstrong zelf had kunnen bevroeden.

De ontwikkelingen in de afgelopen decennia hebben opgeleverd dat de aarde omringd wordt door satellieten die data verzamelen. Daar is enorm veel waardevolle informatie uit te halen. Over de samenstelling van de atmosfeer, concentratie van broeikasgassen, de dikte van ijsmassa’s, de veranderingen in landgebruik en de gezondheid van de oceanen en regenwouden. Het is informatie die wetenschappers in staat stelt systemen te begrijpen. Nederland speelt hierin van oudsher een vooraanstaande rol.

Zo was het een Nederlands satellietinstrument dat voor het eerst vanuit de ruimte het gat in de ozonlaag vaststelde. Een ander Nederlands satellietinstrument geeft elke dag een beeld van de luchtkwaliteit van iedere plek op de wereld en kon zo bijvoorbeeld lekkende gasleidingen opsporen.

De informatie van satellieten is van onmiskenbare maatschappelijke en economische waarde. Dat zal de komende jaren alleen maar toenemen. Nederland heeft een buitengewoon goede uitgangspositie om daar aan bij te dragen en daar profijt van te hebben. Dat vergt geen pas op de plaats, maar een grote stap vooruit.

Harm van de Wetering,

Directeur Netherlands Space Office

Wilt u reageren op een brief of een artikel? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar brieven@volkskrant.nl

Meer over