ColumnTeun van de Keuken

Zelfs als populist is Hugo de Jonge niet goed genoeg

null Beeld de Volkakrant
Beeld de Volkakrant

Uw Huispopulist staat in principe sympathiek tegenover Hugo de Jonge. Je moet eerst van jezelf houden voordat anderen van jou kunnen houden en dat zit bij hem wel snor. Die man houdt enorm van zichzelf. Dat kan niet anders als je je voortdurend in clownsschoenen aan het volk vertoont. Dat begon al naast de koning op het bordes, toen het kabinet werd gepresenteerd. Een normaal mens zou dan normale schoenen aantrekken, al was het maar om het staatshoofd niet te outshinen. Zo niet Hugo. Hij vond dat hij zelf alle aandacht had verdiend. Wat dacht zo’n flapdrol met zijn overerfde positie nu helemaal? Prachtig.

Het bleef niet bij de schoenen. We kregen de zonnebank er ook nog bij. Uiterlijkheden, maar belangrijke uiterlijkheden. Een minister van Volksgezondheid die een bruine teint belangrijker vindt dan huidkanker is per definitie ongeschikt voor zijn functie. Maar bij uw Huispopulist scoort hij er wel punten mee. Bij Hugo gaat het niet om de inhoud, maar om de verpakking.

Die lijn heeft hij altijd volgehouden: de boodschap gaat voor het beleid. Iedere persconferentie mag hij Rutte nabauwen dat het nog niet goed gaat, maar dat we er bijna zijn. Dat doet hij net wat omslachtiger en minder welbespraakt dan de premier, maar dat deert hem niet. Er is immers altijd iemand die graag naar hem luistert en dat is Hugo zelf. Dus gaat hij door en door met uitleggen dat de samenleving binnenkort open mag! Dat het nog twee weken duurt! En twee weken later dat het nóg twee weken duurt. En weer twee weken later... enfin, u begrijpt het. Iedere expert roept voortdurend dat Mark en Hugo moeten stoppen valse verwachtingen te wekken, maar Hugo en Mark luisteren niet. Ze willen namelijk perspectief bieden. Niet door beleid, maar door magische bezweringsformules.

Perspectief bieden door beleid had kunnen zijn: niet steeds het prikken met AstraZeneca stoppen en weer opstarten. Überhaupt niet stoppen met dit vaccin voor mensen onder de zestig als je van corona af wilt. Wél de terrassen opengooien, om horecaondernemers te steunen die met lede ogen moeten toezien hoe mensen overal buiten op elkaar klitten met zelf meegebrachte drankjes. Om nog maar over de dieperliggende oorzaken te zwijgen: door jarenlange bezuinigingen was de capaciteit op de ic’s in gewone tijden al krap. We waren totaal niet voorbereid op een pandemie.

Inmiddels heeft Hugo een nieuw speeltje: fieldlabs. Het kabinet heeft één miljard uitgetrokken voor testevenementen, waaraan in totaal zo’n 200 duizend deelnemers kunnen meedoen. Voor dat geld kun je een hoop prikken zetten. Het OMT is er niet gerust op: zouden de besmettingen, ook door al het gereis, niet kunnen oplopen? Hugo vindt het gezeur: ‘Ik denk dat dit uiteindelijk heel veel mensen plezier gaat opleveren. De risico’s zullen overzichtelijk zijn, anders doen we het niet.’ Waarom wekt dit geen enkel vertrouwen?

Uw Huispopulist zou Hugo de Jonge graag een maximale score willen geven. Hij heeft de juiste mentaliteit om een raspopulist te zijn. Maar na zoveel mooie praatjes en zo weinig succes gelooft het volk Hugo niet meer. Ook voor het populisme is hij niet goed genoeg. Hij krijgt 2/5 bokshandschoenen.

De huispopulist gaat wekelijks op zoek naar Nederlanders die het volk op uitmuntende wijze hebben weten te bespelen.

Meer over