CommentaarRobert Giebels

Zeldzaam protest tegen ontslag van eigen baas bij Hoogovens

Medewerkers van Tata Steel voeren actie bij het directiekantoor tijdens een drive-in toeterprotest.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Het vertrek van de topman van Tata Steel Nederland maakt groot banenverlies reëel.

Het komt zelden voor dat werknemers van een ­bedrijf spontaan staken en actievoeren uit protest tegen het vertrek van hun hoogste baas. Maar in het geval van het opstappen van Theo ­Henrar als directievoorzitter van Tata Steel Nederland is het begrijpelijk. Het moederbedrijf in India wil honderden werknemers ontslaan, maar de 61-jarige Henrar blokkeerde dat voornemen met succes. Feitelijk demonstreerden de werknemers in IJmuiden dan ook voor behoud van hun baan.

Henrar begon in 1987 bij wat toen nog Koninklijke Hoogovens heette en was de afgelopen twaalf jaar de topman van Tata Steel Nederland. Totdat hij maandag werd ­ontslagen. Ontslag is althans de overtuiging van de ondernemingsraad, de raad van commissarissen en de vakbonden. Vanuit India ontkent Tata een gedwongen vertrek. Henrar zou in goed overleg eind deze maand opstappen en tot het eind van het jaar aanblijven als adviseur.

Als die functie al wat om het lijf heeft, is het onwaarschijnlijk dat Henrars adviezen worden opgevolgd. De directievoorzitter is al jaren in conflict met het in ­Groot-Brittannië gevestigde Tata Steel Europe, waarvan de voormalige Hoogovens een onderdeel is. Waar het bedrijf in Londen zwak presteert en nu om Britse staatssteun vraagt, heeft de Tata Steel-vestiging in IJmuiden financieel succes, zij het ten koste van de nabije leefomgeving. ­Nederlandse winsten houden Tata Steel Europe overeind.

Henrar keerde zich tegen het besluit van Tata om 1.600 van de 9.000 banen in IJmuiden te schrappen als onderdeel van een reorganisatie in Europa, die ten koste zou gaan van 3.000 arbeidsplaatsen. Tot oktober 2021, zo ­bedong Henrar, zouden er geen ontslagen vallen in ­Nederland. Nu hij weggaat, kan de Indiase eigenaar van de IJmuidense staalfabriek die afspraak terzijde schuiven.

Mede om die reden noemt minister Wiebes van Economische Zaken Henrars vertrek ‘heel vervelend’ en ‘nadelig voor Nederland’. Dat is zeer mild uitgedrukt, want gezien de steeds geringere belangstelling vanuit India voor ­‘IJmuiden’ is nu het einde van de ruim honderd jaar oude staalfabriek geen theorie meer. Er staan aldus geen honderden, maar duizenden Nederlandse banen op het spel.

Meer over