OpinieLezersbrieven

Zekerheid is geen kwestie van geluk

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 17 december.

Brief van de dag

Volgens Floris-Jan van Luyn is ­zekerheid een kwestie van geluk – en het zit hem niet mee, zo te lezen.

Jammer genoeg is zekerheid geen kwestie van geluk maar een gevolg van keuzes en de daaraan verbonden risico’s – in zijn geval een dubbel risico met een huishouden met twee zelfstandige ondernemers. Zekerheid wordt in dit land geschraagd door solidariteit, en dat is weer een kwestie van afdragen van premies en belastingen (hierbij horen ook de werkgeversbijdragen, afgedragen per werknemer). Zelfstandig ­ondernemers doen dit niet of in beperkte mate. De keerzijde daarvan heet ‘ondernemers­risico’, waarbij het de bedoeling is dat je die zekerheid zelf en naar eigen inzicht financiert.

Risico houdt in dat het ook weleens niet goed kan gaan. Maar het kan toch niet zo zijn dat je zelf je solidariteitsbijdragen niet of beperkt doet, maar wél aan de ontvangende kant wil zitten als het fout gaat?

Doen wat je leuk vindt: oké. Maar ga niet klagen als dat niet goed uitpakt. De vraag ‘is de welvaartsstaat alleen voor de Nederlanders met een vaste baan?’ zou moeten luiden: ‘Kan ik volledig meedoen met de welvaartsstaat zonder of met beperkte bijdrage daaraan?’. De vraag stellen is hem beantwoorden.

Bram Meijer, Middelharnis

Fulltime

Een werkruimte voor zzp'ers aan de Herengracht in Amsterdam. Beeld Joost van den Broek
Een werkruimte voor zzp'ers aan de Herengracht in Amsterdam.Beeld Joost van den Broek

Minister Wiebes wil inzetten op meer fulltime werkende moeders om de arbeidsparticipatie te verhogen. Hij hoopt jonge ouders te verleiden door betere kinderopvang. Een van de vragen die je kunt stellen is of je wel moet willen dat ouders met kinderen beiden fulltime werken. Ik werk fulltime, mijn partner ook en onze twee kinderen gaan vier dagen per week naar de opvang. Nog los van de genderspecifieke reacties die ik krijg, of het nu wenselijk is dat ik als moeder fulltime werk, is het maar de vraag of het in deze toch al snelle tijden bevorderlijk is voor de sociale cohesie in de samenleving. Heel veel tijd voor andere zaken dan gezin en werk is er niet. Theedrinken met de buurvrouw of vrijwilligerswerk doen, komt er gewoonweg niet van.

Jeanet de Jong, Utrecht

Boerenverstand

Nu het bestuur van van Farmers ­Defence Force de woorden van hun leider niet terugneemt over de walgelijke vergelijking met het vermoorden van de Joden door de nazi’s, is het mij duidelijk geworden wat er wordt verstaan onder boerenverstand. Ik mag hopen dat onze ­regering meer heeft dan boerenverstand en overgaat op beleid dat gericht is op het saneren van de huidige veestapel.

Laten we niet wachten op de regering, we weten inmiddels dat problemen altijd vooruit worden geschoven, denk aan het gasbeleid in Groningen. We kunnen als burgers nu al beginnen met alleen biologische producten te kopen en over gaan naar twee à drie keer per week vlees eten.

Jan Smids, Groningen

Brexit

Arme Britten. Zo dicht bij Europa, zo ver van Amerika.

Kees Smit, Bilthoven

Sneeuw

De ceo van Snowworld, Wim Hu­brechtsen, beweert dat het skiën in de bergen almaar moeilijker wordt: bijna elk jaar is er minder sneeuw en minder lang sneeuw. Ik ben geen klimaatscepticus hoor, maar om dat nou te roepen na een jaar waarin het ene na het andere sneeuwrecord in Oostenrijk is gesneuveld. Het sneeuwseizoen 2018/2019 begon In oktober met een afgelaste herenafdaling voor de Worldcup in Solden, omdat er te veel sneeuw lag. Januari was een maand van absolute sneeuwhoogterecords, en het seizoen eindigde in april van dit jaar met hier en daar flinke sneeuwval.

Dat Snowworld het skiën in een hal graag als een steeds beter alternatief voor skiën in de bergen wil zien, begrijp ik uit commercieel oogpunt ook wel. Maar het heeft niets te maken met minder sneeuwval in het afgelopen sneeuwseizoen.

Kees de Jong, Utrecht

Moderne tijd

Tijden veranderen, boeken vergaan. Tablets, e-readers en smartphones ontstaan. Elk nadeel heeft toch een keerzijde? Het is maar waar je op focust. Die producten van ‘de moderne tijd’ verlevendigen bijvoorbeeld het onderwijs ook enorm. Ze kunnen het ook, als je maar de juiste zoektermen aanreikt of aanleert, verdiepen. En wat is er fijner dan zonder het licht aan te hoeven doen, naast degene die consequent langer slaapt dan jij, de krant te lezen op een klein verlicht schermpje?

Elly van den Boom, Den Haag

Wonderkinderen

Als oud-leerkracht vind ik het nog ­altijd interessant om artikelen over wonderkinderen te lezen. Maar waren er in de hele wereld nou echt geen voorbeelden te vinden van hoogbegaafde vrouwen?

Mickey Withagen, Arnhem

Strijdtoneel

De beste handbalploeg ter wereld maar niet de beste sportploeg van Nederland? (Sport, 16 december). Och, een gouden medaille voor de handbalsters heeft al een gouden randje. Doet even denken aan top­acteur Richard Burton, liefst zeven keer genomineerd, maar altijd zonder Oscar gebleven. Wat geeft het als je eeuwige roem vergaart op het echte strijdtoneel?

René Roosjen, Roermond

Meer over