Zaman Vandaag, de Tegelnominaties en goed rijsttafelgezelschap

Wilt u de hier besproken artikelen lezen? Zoek in onze app voor tablet of telefoon naar 'redactieblog' of ga op uw computer naar Volkskrant.nl/redactieblog.

null Beeld afp
Beeld afp

Zaman vandaag

Mehmet Cerit, de hoofdredacteur van Zaman Vandaag, bezocht mij een paar maanden geleden op de krant. Een heel aardige man, en natuurlijk moest ik aan hem denken toen de door hem bekritiseerde autocraat Erdogan de moederkrant Zaman in Turkije onthoofdde. Zaman in Nederland gaat door, dat is een zelfstandige uitgave. Maar er zijn wel praktische consequenties: met de kopij van de moederkrant die Zaman Vandaag gebruikte voor de website en de Turkstalige uitgave is Cerit uiteraard onmiddellijk gestopt. Zijn hoop is nu gevestigd op uitwisseling met de andere zelfstandige Zaman-vestigingen in Europa, en op den duur ook met de nieuwe krant die de oude Zaman-redactie heeft opgericht. Maar op de naam is hij zuinig: 'Die is nu wereldberoemd', zei hij gisteren lachend. Vandaag staat Cerit met zijn redactie op de voorpagina van Zaman Vandaag, met de tekst 'Wij gaan door', zoals Toine Heijmans vrijdag in zijn verslaggeverscolumn meldde. De Volkskrant heeft kritisch bericht over de Gülen-beweging waar Cerits Zaman aan gelieerd is. Maar Cerit zelf maakte op mij een verlichte indruk. In Heijmans' artikel gaf hij een harde analyse: 'Moslims kunnen niet met macht omgaan.' Je hoeft het overigens niet met de oppositie eens te zijn, om het recht van eenieder te steunen in vrijheid een krant te kunnen uitgeven. Nu Europa in de onaangename positie verkeert zaken te moeten doen met een steeds dictatorialer Turkije, is het een troost dat Zaman hier wel gewoon door kan gaan.

meneer Tan

Wij hebben gisteren weer een tafel gereserveerd bij meneer Tan van Indonesisch restaurant Poentjak in Den Haag. We eten daar altijd rijsttafel voorafgaand aan de uitreiking van de Tegel in de Haagse schouwburg, met de Volkskrant-genomineerden en hun partners. De Tegel is de belangrijkste Nederlandse journalistiekprijs. De naam komt van het journalistieke oerboek Tegels lichten van H.J.A. Hofland en de prijs is ook een echte grijze stenen tegel, iets kleiner dan stoepformaat, in een plexiglas standaard. De Amerikaanse buren tegen wie ik ooit pochte dat ik een 'Dutch Pulitzer' had gewonnen, keken wat beteuterd naar het prozaïsche, glansloze ding waarmee ik thuiskwam. Mijn vrouw stelde voor hem als pannenonderzetter te gebruiken. Maar ik vind het wel een mooi symbool voor de rol die journalistiek kan spelen. Bovendien fel begeerd, want er zijn er jaarlijks slechts zes te verdelen tussen kranten, radio, televisie en onlinemedia, (een zevende is dit jaar toegevoegd voor camerawerk). Voor elke categorie worden drie kandidaten genomineerd, dus dat is al een hele onderscheiding. Deze week kreeg opnieuw een journalistiek koppel van de Volkskrant een nominatie, net als vorige week. Zo belachelijk als voorgaande jaren (zes nominaties) wordt het niet, maar we hebben een goed rijsttafelgezelschap bij elkaar.

null Beeld Rechtenvrij
Beeld Rechtenvrij

Feenstra en Misérus

Onze genomineerden van deze week zijn Willem Feenstra en Mark Misérus, voor hun interview met Sepp Blatter deze zomer. Feenstra, die in de Franse Alpen zat, at vorig jaar ook rijsttafel en won de Tegel voor jong journalistiek talent, vooral voor zijn onthullingen over matchfixing. Zijn partner inzake FIFA Mark Misérus kent Poentjak ook. Hij kreeg in 2012 een Tegelnominatie voor zijn dopingonthullingen over de Rabo-wielerploeg. Woensdagavond werd hij verrast in de Amsterdamse stadsschouwburg, waar op het Grote Interviewgala de genomineerden voor het beste interview bekend werden gemaakt. Als u het gemist heeft: lees dat interview nog eens terug. Als enige journalisten slaagden Feenstra en Misérus er in Blatter te spreken zonder persvoorlichters. Blatter blijkt een eenzame, oude man die zijn levenswerk ziet instorten, en zijn vijand Platini mee wil slepen. 'Extraordinary interview. Fear, loathing and paranoia at the end of days', schreef The Guardian.

'Reads as a documentary about the fall of Ceausescu. Excellent work', vond Politico. Er ging maandenlang werk aan vooraf. Willem en Mark werden door het stimuleringsfonds van Stichting de Volkskrant in staat gesteld de corruptie binnen de wereldvoetbalbond tot op de bodem te onderzoeken. Ze reisden Blatter achterna naar afgelegen oorden, bouwden aan een groot netwerk in de organisatie en knoopten warme banden aan met zijn dochter. Die overtuigde haar vader met juist deze twee Nederlandse journalisten te spreken. De FIFA was laaiend. Daags voor publicatie kreeg ik een stevige brief van de secretaris-generaal, die grote delen van het gesprek wilde schrappen en met juridische stappen dreigde. Daar waren we niet van onder de indruk.

undefined

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over