CommentaarVolodymyr Zelenski president Oekraïne

Zal Zelenski opgewassen zijn tegen de Russische president Poetin?

Oekraïne koos komiek Zelenski als president. De on­ervaren politicus belooft de corruptie aan te pakken.

Volodymyr Zelenski. Beeld AP
Volodymyr Zelenski.Beeld AP

Oekraïne heeft afgelopen weekeinde een sprong in het ongewisse gemaakt. Met een overweldigende meerderheid kozen de Oekraïners zondag de ­ komiek Volodymyr Zelenski als nieuwe president, ook al heeft hij geen enkele politieke en bestuurlijke ervaring. Wel speelde hij al president in een satirisch televisieprogramma.

Of dat genoeg is om het roer over te nemen van president Petro Porosjenko valt nog te bezien. Porosjenko, een van de oligarchen die sinds jaar en dag in Oekraïne aan de touwtjes trekken, kwam vijf jaar geleden aan de macht op de golven van de Maidan-revolutie.

Porosjenko beloofde de Oekraïners drastische hervormingen, maar vijf jaar later zijn ze er nauwelijks op vooruitgegaan. Er is nog steeds veel corruptie, de oligarchen vechten als vanouds om de macht en in het oosten van het land woedt nog altijd een oorlog met de door Rusland gesteunde separatisten.

Belofte

Zelenski’s voornaamste belofte is dat hij zal afrekenen met de corruptie in het land, maar verder is hij nogal vaag gebleven over zijn plannen. Een goed teken is dat hij de hervormingsgezinde ex-minister van Economische Zaken Aivaras Abromavicius , die in 2016 aftrad uit onvrede over het gebrek aan daadkracht van Porosjenko, als adviseur heeft gevraagd. Maar er zijn wel zorgen over zijn banden met de uitgeweken oligarch Ihor Kolomojski, de eigenaar van het tv-kanaal waarop Zelenski’s show wordt uitgezonden.

De belangrijkste vraag is echter of Zelenski opgewassen is tegen de Russische president Poetin. Die hoopt dat hij de ­komiek in ruil voor investeringen in de kwakkelende Oekra­ïense economie kan verleiden een deal te sluiten over de ­status van de Donbass, het gebied waar de separatisten de macht hebben. Op die manier hoopt Moskou af te komen van de sancties die de westerse landen in 2014 instelden ­tegen Rusland.

Anders dan Poetin, die al verscheidene slinkse militaire operaties op zijn naam heeft staan, heeft Zelenski geen ­enkele militaire en diplomatieke ervaring. Dat brengt het ­gevaar met zich mee dat hij zich om de tuin zal laten leiden door de geslepen bewoner van het Kremlin.

Meer over