De week van de hoofdredacteurPieter Klok

Wordt die miljardenschuld straks een probleem?

null Beeld

Aan het begin van de pandemie werd nog weleens gevreesd voor een herhaling van het Mexicaanse-griepscenario. In 2009 bleek de angst voor een virus achteraf onterecht. Miljoenen vaccins waren voor niets besteld. Er werd 144 miljoen euro verspild.

Dat was toen nog enorm veel geld. De coronaschade wordt inmiddels uitgedrukt in bedragen die het honderdvoudige hiervan bedragen en niemand knippert met zijn ogen.

Alleen al het testen van Nederlanders om evenementen mogelijk te maken kost 100 miljoen euro per maand, bleek deze week. Voor het hele coronaproof feestprogramma is 1 miljard euro gereserveerd. Daarmee kun je ook een jaar lang de basisbeurs voor studenten financieren. Voor een eenmalige zorgbonus werd 3 miljard euro uitgetrokken, dat is net zo veel als de aanleg van de Noord-Zuidlijn kostte.

Overheidsgeld lijkt in deze crisis zijn waarde te hebben verloren. Af en toe roept nog iemand verontwaardigd dat de belastingbetaler er uiteindelijk voor moet opdraaien, maar over het algemeen wordt gelaten gereageerd op de toenemende staatsschuld.

Vanaf Schiphol vertrekken 189 vakantiegangers naar Rhodos voor een testvakantie. Doel is om te kijken of een testprotocol het mogelijk maakt om ondanks de coronapandemie te reizen. Beeld ANP
Vanaf Schiphol vertrekken 189 vakantiegangers naar Rhodos voor een testvakantie. Doel is om te kijken of een testprotocol het mogelijk maakt om ondanks de coronapandemie te reizen.Beeld ANP

Moeten we daar niet veel alarmistischer over zijn? Wel als je ervan uitgaat dat al dat geld moet worden terugbetaald. Maar dat is de vraag. Zolang de rente zo laag is als nu is er weinig reden om de staatsschuld af te bouwen. De rente is zelfs negatief, een hogere schuld levert nu extra geld op. Mocht de rente stijgen dan kan de Europese Centrale Bank de door corona opgebouwde schuld op enig moment altijd nog overnemen.

Het is dus niet gezegd dat de enorme schuld straks een probleem wordt. De belangrijkste vraag is misschien eerder of al dat geld eerlijk wordt verdeeld. Profiteert iedereen in gelijke mate mee van de enorme overheidsuitgaven?

‘Het lijkt alsof het universum zich in tweeën heeft gesplitst’, schreef Asha ten Broeke deze week. Aan de ene kant staan de overbelaste zorgmedewerkers en de kwetsbaren in de samenleving, aan de andere kant de feestneuzen die niet kunnen wachten om in het vliegtuig naar Rhodos te stappen. De komende tijd moeten we goed opletten of zich in de economie niet eenzelfde scheuring aan het voltrekken is. Het verhaal van Marieke de Ruiter over de steun aan zelfstandigen in de krant van zaterdag laat zien dat sommigen er wel heel bekaaid vanaf komen.

Meer over