ColumnBert Wagendorp

WO III zal vermoedelijk op Twitter worden aangekondigd

null Beeld

De hashtag #WorldWarThree was in de dagen na de liquidatie van de Iraanse generaal Soleimani trending op Twitter. Behalve in Nederland, daar waren #Jinek en #Op1 erg populair vanwege de Eerste Talkshow-Kijkcijferoorlog. Dat iets trending is op Twitter wil niet meer zeggen dan dat er veel over wordt getweet. Bij Radio 1 hebben ze niettemin een aparte redacteur, die in de rubriek TrendingVandaag elke middag komt vertellen wat er trending is, zodat je als niet-twitterende zonderling tenminste weet wat er gaande is in de wereld – dat lijkt althans de achterliggende gedachte.

Twitter is een lugubere afwerkplek voor eenzame zielen met opiniediarree, maar het medium heeft niettemin invloed op de stemming. Wat trending is op Twitter wordt opgepikt door reguliere media, dus zag je de afgelopen dagen overal het thema WO III opduiken.

Dat Twitter opeens de Derde Wereldoorlog weer in het centrum van de belangstelling zou brengen was voorspelbaar – dat was ook al zo tijdens de Noord-Koreaanse rakettencrisis en daarvoor toen de zaken in Syrië finaal uit de hand liepen. Twitter is een zwaar overschat medium, maar het valt moeilijk te vermijden, ook omdat WO III er vermoedelijk zal worden afgekondigd. Namelijk door de twitterende neuroot Donald Trump (zestig miljoen volgers). Zodra die de alarmerende hashtag gaat gebruiken, wordt het tijd om maar eens een gezellig schuilkeldertje op te gaan zoeken. Ayatollah Ali Khamenei zit er overigens ook op – het zijn absurde tijden.

In een Duits onderzoek werd Trump in december door 41 procent van de ondervraagden bestempeld als de grootste bedreiging van de wereldvrede, met Noord-­Korea’s Kim als kansloze tweede (17 procent) en Khamenei sneu in de achterhoede van politieke psychopaten (8 procent). Voor Trump is het er na het bombardement op Soleimani vermoedelijk niet beter op geworden. ‘De nachtmerrie-fase van Trumps presidentschap is begonnen’, schreef columniste Michelle Goldberg gisteren in The New York Times. Ze wist met ‘een vernietigend nieuw conflict’ nog net de verwijzing naar een nieuwe wereldoorlog te vermijden.

De site van de Britse krant Daily Express, geen serieus medium maar wel een veelgelezen nieuwsvod, had gisteren zelfs een soort World War Three-special, met onder meer reisadviezen. De grootste overlevingskans heb je volgens de krant op IJsland, met Nieuw-Zeeland als goede tweede. Denemarken is ook oké, want daarvandaan kun je gemakkelijk naar het veilige Groenland.

‘WO III’ is een ander woord voor ultieme doem, het is de uitdrukking van iets catastrofaals, van de angst voor ­Armageddon, voor oncontroleerbare agressie en vernietiging. Zodra de internationale spanningen oplopen, komt het onherroepelijk naar boven, als giftige damp uit een vulkaan. Er staat bijna altijd een vraagteken achter, maar dat maakt het niet minder dreigend: ‘Zijn we op weg naar een Derde Wereldoorlog?’

Hopelijk niet. Het onvoorstelbare mag nog wel even onvoorstelbaar blijven, liefst voorgoed. De tragiek wil dat we waarschijnlijk afhankelijk zijn van de zelfbeheersing en terughoudendheid van de islamitische revolutionairen in Teheran – over die van de Terror Clown in het Witte Huis hoeven we ons geen illusies te maken.

Albert Einstein: ‘Ik weet niet met welke wapens WO III zal worden uitgevochten, maar in WO IV gebeurt dat met stokken en stenen.’

Meer over