CommentaarWinst Netanyahu

Winst Netanyahu is slecht nieuws voor Palestijnen

De overwinning van Netanyahu op zijn rivaal Benny Gantz lijkt vooral voort te komen uit verkiezingsmoeheid.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Ondanks de vermeende verkiezingsmoeheid, een omstreden vredesplan en een reeks aanklachten wegens corruptie en omkoping is de Israëlische premier Benjamin Netanyahu alsnog als winnaar uit de bus gekomen. Hoewel Netanyahu en zijn rechtse en orthodoxe bondgenoten nog twee zetels missen voor een parlementaire meerderheid, is de verwachting dat in Israël voorlopig dezelfde rechts-conservatieve wind blijft waaien.

Dat is in de eerste plaats bijzonder slecht nieuws voor de Palestijnen en Arabische Israëliërs die mogen vrezen dat de eerste prioriteit voor Netanyahu is om het vredesplan van de Amerikaanse president Trump uit te voeren. Dit plan komt neer op de formele annexatie van de bezette Palestijnse gebieden en een legitimering van de feitelijke apartheidsstatus waarmee Palestijnen nu al moeten leven – en wellicht straks ook de Arabische Israëliërs. Van de internationale kritiek over de toenemende repressiepolitiek heeft de premier zich immers nooit iets aangetrokken.

De overwinning van Netanyahu op zijn rivaal Benny Gantz lijkt vooral voort te komen uit verkiezingsmoeheid. De hoge opkomst van 71 procent wijst erop dat Israëliërs de politieke impasse beu zijn na drie verkiezingen in een jaar tijd. Dit heeft meer tegenstanders op de been gebracht – de Arabische partijen boekten een historische winst – maar mogelijk ook weifelaars uit pragmatisme naar de Likoed-partij van Netanyahu doen overstappen.

De behoefte aan een functionerende regering en het idee dat de veiligheid bij Netanyahu in goede handen is, bleken groter dan de zorgen over de staat van de Israëlische democratie. Netanyahu lijkt immers niet of nauwelijks te hebben geleden onder de corruptieaanklachten waarvan hij begin dit jaar officieel is beschuldigd. De corruptiebeschuldigingen die Ganz gedurende de felle campagne op Netanyahu onderstreepte en door de premier steevast werden ontkend en bestempeld als laster, hebben wel de diepe verdeeldheid in Israël blootgelegd.

In een gepolariseerd klimaat is geen ruimte meer voor kritiek, nuancering of een gematigd geluid, zo bewijst nu ook Israël met de keuze voor de bewezen ‘sterke leider’ Netanyahu maar weer.

Meer over