Wij zijn supergenderneutraal: het maakt ons geen zier uit aan wie we de zaken mansplainen

Dat akkefietje met die vriendin stond Eurlings' functioneren heus niet in de weg

Melle Runderkamp en Simon Hendriksen
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Hoppa. In de pocket. IOC-lid Camiel Eurlings had zijn verklaring omtrent het gedrag binnen, een voorwaarde die NOCNSF alle bestuursleden had opgelegd na een akkefietje waarbij Camiels (toenmalige) vriendin kneuzingen had opgelopen. En een hersenschudding. En o ja, een gebroken elleboog. Anyhoo, de tijdens zijn strafproces getroffen schikking stond volgens screeningsautoriteit Justis 'het bestuurlijk functioneren' van Eurlings niet in de weg. En daarmee was voor Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOCNSF, de kous af: 'Het gevoel van ongemak rond Eurlings voor mij persoonlijk is verdwenen.' Da's fijn. Anders zit je daar maar. Met je persoonlijk ongemak.

Zelf waren wij nog aan het juichen voor een ander razend Limburgs wonderkind, precies even hard als een dag eerder voor medewereldkampioen Annemiek van Vleuten uiteraard, toen opeens de term 'genderneutraal' viel. De Hema stopt met geslachtsaanduidingen op kinderkleding en dus was het hommeles. De krant van wakker Nederland luidde de noodklok: 'Stevenen we met z'n allen af op een eenvormige samenleving?' Martin Bosma twitterde een foto van een Hema-hoofddoek met de hashtag #cultuurondervuur, en namens de VVD mocht dit keer Kamerlid Ockje Tellegen in de beste liberale traditie haar afschuw uitspreken.

Mensen die na de Hema-boycot wegens Zwarte Piet nog weleens een bandenplaksetje waren gaan halen, of na de Hema-boycot vanwege de 'Verstopeitjes' zich stiekem weleens aan zo'n met weeïge saus volgeramde voorgeperforeerde pistoletjeshotdog laafden, of de Hema-boycot wegens het verkopen van die hoofddoekjes eigenlijk alweer waren vergeten, riepen op tot een Hema-boycot. Bij Pauw mochten Anita Witzier, Renske de Greef, Dennie Christian, Ellen ten Damme en Vincent Bijlo wat over het onderwerp zeggen. Anita Witzier moest zich 'enorm gaan inhouden': 'Het zal best, en ik vind het allemaal prima, maar waarom moet dat nou weer?', hetgeen toevalligerwijs exact onze reactie was toen we de tafelschikking van die avond onder ogen kregen.

Nee, als het woord gender valt, blijft er weinig ruimte op de kast over. Ook de aangevochten wildplasboete van een studente die vond dat er voor vrouwen wel erg weinig publieke alternatieven voor persoonlijk ongemak zijn, kon op de nodige hoon rekenen. Die gekke feministen altijd. Met hun, komt-ie, gezeik. Kunnen die zich niet ergens anders druk om maken? De vrouwtjes in het Midden-Oosten bijvoorbeeld, of die Italiaanse geslachtsgezellen die te pas en te onpas (door vluchtelingen) worden verkracht? Kom, kom, dames, strijd de goede strijd.

De Betrouwbare Persoontjes zijn supergenderneutraal. Het maakt ons eigenlijk geen zier uit aan wie we de zaken mansplainen. Wij vertellen net zo lief aan Anita Witzier dat ze even normaal moet doen, als dat we mannelijke collega's als Silvain Ephimenco erop wijzen dat als ze voor vrouwenrechten op willen komen, ze dat misschien beter gewoon kunnen doen, in plaats van de verantwoordelijkheid bij andere vrouwen te leggen. Of dat onze Limbobo gewoon lid van het IOC kan blijven ondanks een gebroken elleboog. En een hersenschudding. En diverse kneuzingen. En dat we ons daar misschien wat kwader over mogen maken.

Verder vertellen we aan iedereen die het maar wil horen dat de plaskrul een heel goor stukje straatmeubilair is. Een relikwie uit een foto van Jacob Olie waaraan ook mannen bar weinig plezier beleven. Een beetje met je tijd meegaan, de normaalste zaak van de wereld. De bordjes 'jongens' en 'meisjes' zijn vervangen door één bordje. Aan de feitelijke situatie is vrijwel niets veranderd. Net als bij Eurlings. En zolang mensen het voor elkaar krijgen om zelfs daar hun persoonlijke ongemak te laten varen, hoeven ze zich bij de Hema weinig zorgen te maken.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Uniseks-jas, een plas, bleef alles maar zoals het was.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Betrouwbare Mannetjes

Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @Betmannetjes

Meer over