Column

Wij zijn ook wel eens boos weggelopen om er flink uit te zien

Boris Johnson & the Brexiteers. Geen idee waaraan ze begonnen zijn, wat er zojuist gebeurd is en waar het naartoe moet

Voor- en tegenstanders van de Brexit. Beeld afp
Voor- en tegenstanders van de Brexit.Beeld afp

We waren nog vol goede moed in bed gestapt na de overweldigende overwinning van het Remain-kamp in Gibraltar, maar bij het ontwaken rukte de Spaanse Armada al op naar het schiereiland, toen we op de snoozeknop hadden gedrukt, claimden de Schotten onafhankelijkheid, en bij het tanden poetsen, vond Sinn Féin het tijd de Noord-Ieren weer in te lijven, had Cameron zijn vertrek aangekondigd, waren de beurzen gekelderd en was Team Kuipers aangewezen als vierde man bij de achtste finale tussen Duitsland en Slowakije. Bookies, banken, Bert Wagendorp, ze hadden er allemaal mooi naast gezeten. Binnen twee slaapjes en een nachtelijk toiletbezoekje van 'een stevig signaal aan Europa' naar het totale armageddon. Man. Nederland is nog geen halfjaar voorzitter van de EU of de hele flikkerse bende dondert in elkaar. Nee, de Betrouwbare Mannetjes hadden niet zo'n pijnlijke scheuring gezien sinds we Beatrijs Smulders hadden gevraagd de geboorte van de respectieve kinderen te begeleiden.

De koffie was nog nauwelijks doorgedruppeld, of we hadden de eerste statistieken al verwerkt. Het waren voornamelijk de babyboomers die voor het oog van hun kinderen de erfenis in het kampvuur hadden gesmeten. En ook de laagopgeleiden hadden hun laatste centjes bijgedragen om het land terug te geven aan working class heroes als Boris Johnson, Rupert Murdoch en Nigel Farage. De gok van David Cameron om uit angst voor godbetert Ed Miliband tijdens de vorige verkiezingscampagne een referendum te beloven, bleek een van de meest roekeloze sinds Arrold van den Hurk als een bezetene zijn vuist op de rode knop hengstte en 5 miljoen euro misliep bij Linda de Mols Miljoenenjacht.

Boris Johnson & the Brexiteers. Geen idee waaraan ze begonnen zijn, wat er zojuist gebeurd is en waar het naartoe moet. Een man verklaarde op de BBC verbouwereerd voor 'Leave' te hebben gestemd omdat hij nooit verwachtte dat het zover zou komen. Geef 'm eens ongelijk. Er wordt nooit geluisterd en dan gaan ze daar nu opeens mee beginnen? En het voelde natuurlijk wel even goed, dat wegzetten van die zogenaamde 'experts', maar nu het land inderdaad een ravijn in dendert, zien we toch vooral veel spijt. Jammer joh. Had je je maar eerder moeten brealiseren.

Wij begrijpen het allemaal wel. Wij zijn ook vaak genoeg boos weggelopen in de hoop er een beetje flink uit te zien. En als je dan na drie stappen omkijkt en je je realiseert dat er echt niemand achter je aankomt om je terug te halen, ben je eigenlijk alleen nog maar bezig met bedenken hoe je zonder al te veel gezichtsverlies weer in genade aangenomen kan worden.

Mocht er een Nexit-referendum komen, dan kunnen we misschien een voorbeeld nemen aan onze barmhartige vrouwen en iets van een clausule inbouwen die het mogelijk maakt ondoordacht gedrag te herstellen. Een nachtje slapen, dan hebben we het er morgen nog eens over. En een bloemetje meenemen. Is er meestal niets meer aan de hand.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Hup IJsland!

Veel plezier van uw nieuwe mening.

Meer over