BrievenDit schrijven onze lezers

Wij zijn niet de enigen bij wie het zo vreselijk is misgegaan

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 15 september.

Bord bij spoorwegovergang in Tilburg. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Bord bij spoorwegovergang in Tilburg.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag: over zelfdoding is nog te veel onbekend

Wat een herkenning in het artikel over geestelijke zorg en zelfdoding. Een raar soort opluchting: wij zijn niet de enigen bij wie het zo vreselijk mis is gegaan! Dankbaarheid dat door Menno Visser en documentairemaker Julia von Graevenitz is onderzocht wat er misgaat bij de GGZ.

Ook mijn man wilde niet dood. Ook mijn man werd met lege handen naar huis gestuurd na een mislukte poging. Ook wij kregen na zijn dood een evaluatiegesprek waarin onmiddellijk verteld werd dat alles volgens protocol was verlopen en dat zij geen fouten hadden gemaakt. Aan tafel de psychiater die mijn man nooit te zien heeft gekregen en die door de behandelend psychiatrisch verpleegkundige slechts telefonisch werd geraadpleegd. De vraag ‘hoe heeft dit kunnen gebeuren?’ werd niet gesteld. De vraag ‘wat hebben wij over het hoofd gezien?’ evenmin. Te veel is nog onbekend over deze vreselijke ziekte die te vaak een dodelijke afloop kent. Er zou veel meer onderzoek gedaan moeten worden, zoals dat ook naar andere dodelijke ziektes wordt gedaan.

Ik weet dat de ‘wat als...-vraag’ geen zin heeft. Maar ook na drie jaar en vier maanden stel ik me die vraag nog al te vaak.

Els Heus van den Boogaard, Almere

Praten over gedachten aan zelf­doding kan bij de crisislijn van 113 Zelfmoordpreventie. Bel 0800-0113 of chat op 113.nl.

Stoplappen

Kijk aan, een nieuwe visie op het stikstofprobleem. Van het CDA nog wel. ‘Geen Haagse tekentafelplannen’, roept fractievoorzitter Pieter Heerma stoer. Nee, het moet nu ‘van onderop’, de zoveelste keer dat deze partij stoplappen van de populistische buren overneemt. In de praktijk zal dit betekenen dat natuurorganisaties en boeren er zelf maar uit moeten zien te komen.

Volgens Heerma is deze zienswijze een ware ‘revolutie’. Leuk bedacht, maar als hij het eigen gebrek aan leiderschap hiermee denkt te verdoezelen, zal Heerma samen met zijn steeds opzichtiger falende lijsttrekker Hugo de Jonge van een koude kermis thuiskomen.

Nu ik het toch over lijsttrekkers heb, zou de CDA deze vlucht naar voren ook hebben gekozen als hun eerste man Pieter Omtzigt had geheten? De vraag stellen is hem beantwoorden, lijkt me.

Koos Tiemersma, Drachten

Leegloop

‘Corona versnelt leegloop uit kerk’ volgens de Volkskrant. Vreemd, want ik word tot mijn spijt maar heel soms ingeloot om de wekelijkse viering van onze (protestantse) kerk bij te wonen. De vraag overtreft nu eenmaal het aanbod.

Na lezing van het alarmistische artikel blijkt dat het eigenlijk alleen over rooms-katholieke kerken gaat. Nog steeds belangrijk nieuws, maar de suggestie op de voorpagina dat deze negatieve trend voor heel Nederland geldt, klopt niet. In de protestantse kerken is er niets aan het handje, zo blijkt immers aan het einde. Toch mooi dat de Volkskrant trouw blijft aan haar katholieke roots. Al ben ik blij dat de krant inmiddels ook boven de rivieren bezorgd wordt.

Wessel Dikker Hupkes, Leiden

Brexit

Ik heb nog nooit in twee zinnen zo duidelijk het conflict tussen Europa (met name de Europese regelgeving) en de Engelse hang naar traditie en autonomie zien verwoord als in het artikel ‘Out, out, out klinkt het stelliger dan ooit’, over de stad Sunderland. Het gaat over de met Europees geld gesubsidieerde aanleg van de metrolijn naar het vliegveld.

Een raadslid van Sunderland: ‘De voorwaarden wekten irritatie. Het deel van de metrolijn dat door de Europese Unie is betaald, moest in kilometers worden aangegeven, de rest is in mijlen.’

De trieste controverse in een notendop, in al haar kleinheid.

Tineke Blaakmeer, Groningen

Snotneuzen

Zes maanden na de corona-uitbraak is testen nog steeds een issue. Scholen kopen eigen testen in omdat het testbeleid volkomen faalt. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat het falend testbeleid een faillissement van de GGD betreft, zo moeilijk kan het toch niet zijn.

Beste minister, breng het testbeleid alstublieft bij mij als huisarts onder, ik doe al jaren in snotneuzen! De patiënt met klachten belt in de ochtend mijn assistente, zij legt een testsetje klaar met instructies om deze thuis af te nemen – we maken bommen door naar YouTube te kijken, dus een coronatest gaat zeker lukken. Het setje wordt ingeleverd op een specifieke plaats voor een bepaald tijdstip. De patiënt krijgt op het opgegeven mobiele nummer een whatsappje met de testuitslag direct vanuit het lab, dit moet binnen 12 tot 24 uur kunnen.

We hebben samen nog een lange winter te gaan. Keep it simple, ­stupid!

Richard Versluis, huisarts, ­Harderwijk

Nertsen

‘Nertsenfokkerij blijkt gistend kweekvat voor coronavirus.’ Het artikel stelt dat 66 werknemers en eigenaars besmet moeten zijn geraakt door hun nertsen.

Dit is uiteraard flauwekul. Nertsen krijgen niet van zichzelf het coronavirus. Iemand, een mens met corona, heeft allereerst een nerts besmet, en zo is het verder gegaan. Anders hadden al onze katten ook corona gehad. Schaalgrootte is zowel mens- als dierbreed een katalysator voor een virus.

De mens plakt daar de emotie ‘bedreigend’ op en wat al nog niet meer, maar een dier weet van niets. Beschuldig dan het dier ook niet, zeker niet als het feitelijk onjuist is.

Thomas Kamphuis, Zwolle

Meer over