Ingezonden brievenDit schrijven onze lezers

Wij omwonenden waren niet tegen Parkpop

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 3 december.

Jett Rebel treedt op in 2016 op Parkpop in Den Haag.  Beeld ANP Kippa
Jett Rebel treedt op in 2016 op Parkpop in Den Haag.Beeld ANP Kippa

Brief van de dag: bewonersprotest was gericht tegen technofestivals Zuiderpark

Twee jaar geleden heb ik, namens de bewoners rondom het Zuiderpark, bij de gemeente Den Haag geprotesteerd tegen de vele festivals. Geen van de bewoners die ik sprak heeft toen bezwaar gemaakt tegen Parkpop, een festival dat er al heel lang is en min of meer bij onze buurt hoort. De bezwaren waren gericht tegen het feit dat er in de zomermaanden ieder weekend een festival in onze voortuin is en vooral dat de vele festivals bijna uitsluitend technomuziek spelen, wat niet noodzakelijk ieders voorkeur geniet. Om het zacht uit te drukken.

Ook het echt veel overlast gevende drie dagen durende Milan Festival wilden de bewoners graag verplaatst of minstens aan banden gelegd zien.

De protesten hielpen niets: onze toenmalige burgemeester Pauline Krikke liet weten de festivals economisch noodzakelijk te vinden en ‘enige overlast was daarbij onvermijdelijk’. Het is dan ook flauw de schuld van het verplaatsen van Parkpop ook maar ten dele aan de buurtbewoners toe te schrijven. Ik ben vooral erg benieuwd of er nu ook andere festivals naar het Malieveld of elders verplaatst gaan worden – ik hoop het, maar ik vrees dat de leegte snel zal worden ingevuld met wéér een technofestival.

George Overmeire, Den Haag

Euthanasiecommissie

Zou de Poolse regering al een steunbetuiging hebben gestuurd naar minister Grapperhaus?

Dolf Hartveldt, Wassenaar

De hand van God

Met zijn veto tegen De Bontridder denkt Grapperhaus dat hij, heel even, God is.

Reinoud Tomberg, Ulft

Net als Trump

Zo langzamerhand krijgt onze minister Grapperhaus steeds meer trekjes van de niet herkozen president Trump. Het begon al met regels die voor iedereen golden, maar niet voor de eigen familie, die mochten dichterbij komen. En dan nu een benoeming tegenhouden van een zeer gekwalificeerde kandidaat voor de euthanasiecommissie. Net als bij Trump: je hoeft er zelf niet in te geloven, maar als het steun van fundamentalistische christenen oplevert dan is alles geoorloofd. Moge hij terugkomen van deze dwaalweg.

Joop Bekius, Bergen

Coronabonus

Wat ik in de coronaberichtgeving nauwelijks heb gelezen of gezien is de zo belangrijke, nooit aflatende inzet en geweldige zorg die de dames en heren van de wijk- en thuiszorg leveren. Voor sommigen van hen is zelfs nog niet duidelijk of zij die coronabonus wel krijgen. Zelf heb ik, zeven jaar lang, hun vakmanschap ervaren bij het dementieproces van mijn man Wim Jesse (oud-sportjournalist en KNVB-perschef in de jaren van Michels en later Rijvers). Zij verdienen extra aandacht.

Willy Jesse-Mann, Amstelveen

Mavo

Ik behoor tot die leerlingen van laagopgeleide ouders, die het via de ulo (mavo) geschopt hebben tot leraar geschiedenis. Ik heb lesgegeven aan de lagere school (basisschool), mavo, havo en vwo. Kan dus uit ervaring spreken. Na mijn veertigjarige onderwijsloopbaan werd mij gevraagd of ik wilde invallen op een vmbo-t. Heb dat drie maanden gedaan en merkte tot mijn grote schrik dat er leerlingen in de examenklas zaten die niet in staat waren te begrijpen wat er in hun boeken stond.

Toen ik dit aankaartte in de lerarenkamer kon niemand mij een bevredigend antwoord geven.

Ik ben het volledig eens met Aleid Truijens dat het afschaffen van de mavo mede heeft geleid tot het dalen van het niveau onder de leerlingenpopulatie en dat het invoeren van de nieuwe leerweg in 2024 dit proces alleen maar zal versnellen.

Albert Bakker, Amsterdam

Menstruatiepijn

Wat een energie, tijd en geld kostte haar ziekte endometriose Majotte Mathurin. Ook ik vroeg helaas niet door bij artsen. Wat betekende het woord ‘cervixfactor’, handmatig ingevuld op het formulier dat ik kreeg na te zijn uitbehandeld bij de fertiliteitspoli van de VU? Ik wist het niet.

Een ervaren (Nederlandse) gynaecologe, werkzaam in België, vertelde me jaren later dat zij wekelijks ‘dit soort baarmoeders uit Nederland’ ziet. Ze zei dat het training en ervaring vergt om een echo goed te kunnen interpreteren. De talloze echo’s en kijkoperatie bij de VU zouden al veel hebben kunnen uitwijzen.

In België en Spanje kregen mijn nieuwe partner en ik alle hulp waardoor wij een dochter hebben en zelfs een zoon op komst.

Niet weten of je baarmoeder er nog is, kan een prangende vraag zijn bij het wakker worden na de operatie. Wat hoop ik dat Mathurin de hare kan behouden en zelfs gebruiken. Want dat is normaal, ook al voelt dat misschien niet altijd zo in Nederland.

Maaike van Leijen, Amsterdam

Discriminatie

Wendy Ellens schrijft over discriminatie van zwangere vrouwen bij sollicitaties. Graag wilde ik ook een voorbeeld vermelden van hoe het wél moet. Ik werkte ooit bij de Postbank en daar solliciteerde een vrouw op een zware managementfunctie. Toen zij voor een eindgesprek kwam, legde ze op tafel dat ze net wist dat zij vier maanden zwanger was. De voorzitter van de selectiecommissie zei: ‘Gefeliciteerd mevrouw, ik wens u een voorspoedige zwangerschap. Maar of u zwanger bent, speelt bij onze selectieprocedures geen enkele rol, dus laten we het over uw arbeidsvoorwaarden hebben.’ Zij kreeg de baan en was het bedrijf zeer toegewijd.

Robert Scheltens, Oegstgeest

Niet meer omroepen, maar sancties

Met verbazing las ik het opiniestuk van Hui-Hui Pan van aspirant-omroep PAC (O&D, 2 december). Volgens haar zullen nieuwe omroepen zoals PAC inclusiviteit in het omroep-landschap verbeteren. Mijn verbazing werd nog groter toen ik las dat liefst tien aspirant-omroepen deze ambitie nastreven. Volgens Pan leidt dit niet tot meer verzuiling en verkokering. Dat mag misschien waar zijn, maar het leidt in ieder geval tot versnippering en inefficiënte besteding van ons aller belastinggeld.

In dezelfde krant las ik dat de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq strengere regels voor diversiteit voorstelt. Voldoet een bedrijf niet, wordt hun waardering aan de Nasdag geschrapt. Wat een briljant plan!

Ik stel voor dat we per 2022 een soortgelijk plan invoeren in heel Nederland. Elk bedrijf, stichting, sportbond, omroep, zorginstelling etcetera, met meer dan 50 werknemers, voldoet aan de wettelijk verplichte regels voor inclusiviteit. En dit keer niet met schaamlappen zoals geadviseerde quota, maar met sancties. Voldoe je niet, dan geen inschrijving bij de KvK en geen toegang tot belastinggeld en subsidies.

En als bijvangst, minder noodzaak voor meer aspirant-omroepen.

Hans Moonen, Utrecht

Meer over