Opinie

Wij muziekliefhebbers luiden de noodklok

Saxofonist Hans Dulfer speelt samen met zijn dochter Candy (2eL) in de Melkweg. Beeld anp
Saxofonist Hans Dulfer speelt samen met zijn dochter Candy (2eL) in de Melkweg.Beeld anp

De Nederlandse Publieke Omroep wil NPO Radio 6 soul & jazz vanaf 1 januari 2016 opheffen. Daarmee verdwijnen de laatste muzieksoorten die niet voor een miljoenenpubliek zijn van de publieke radiozenders. Wij muziekliefhebbers luiden de noodklok: het is tijd voor een publiek radiostation met muziek uit de niche.

Met het verdwijnen van NPO Radio 6 is er vanaf januari geen jazz, blues, wereldmuziek en soul meer op dagelijkse basis op de Nederland-se radio te horen. Al veel langer zijn stijlen als metal, americana, gospel, country & western, latin, salsa, punk - en ga zo maar door - niet meer te horen op de publieke radio.

Nieuwe muziek

Als je een dagje Nederlandse publieke radio hebt geluisterd, heb je voornamelijk muziek gehoord die is uitgegeven via de grote platenlabels, ooit of nu genoteerd is in de hitlijsten en van artiesten die op de grote podia staan. De muziek waar een heel groot deel van Nederland van houdt, en daarom is het ook terecht dat deze groep zo goed wordt bediend door de NPO.

Maar wat is er dan voor de eveneens grote groep Nederlanders die niet van de grote gemene deler houdt? De mensen die ieder weekend het lokale bluespodium bezoeken, die grunge spelen, die countryreizen maken, die jazzplaten verzamelen, die dansen op ambient. En wat is er voor de groep mensen die graag nieuwe muziek wil ontdekken?

Op dit moment worden deze mensen, wij dus, niet bediend door de publieke omroep. Omdat al deze muziekstijlen een relatief kleine doelgroep hebben, zijn ze ook niet interessant voor een commercieel radiostation. En zonder eigen platform is de kans aanwezig dat sommige van deze stijlen een stille dood sterven: geen aandacht voor nieuwe platen betekent dat ze niet of minder verkocht worden, als festivals en concerten niet worden aangekondigd, blijven de zalen leeg en jonge muzikanten komen niet in aanraking met deze muziek.

Meer aandacht voor cultuur

Voor ons redenen om te pleiten voor een publieke radiozender voor de niche. We hoeven niet voor alle stijlen een individueel kanaal, nee, we zijn tevreden met één zender waar de muziek waar wij van houden langskomt. Een uurtje country, een uurtje americana, een uurtje metal, een uurtje latin, een uurtje jazz. Omdat we nieuwe dingen willen ontdekken, de verhalen achter de muziek willen horen en mooie live opnames. En andere Nederlanders ook ons plezier gunnen.

Naar het model van het Britse BBC Radio 6: 'BBC 6 Music brings together the cutting edge music of today, the iconic and groundbreaking music of the past 40 years and unlimited access to the BBC's Music archive.'

Binnen het grote publieke media aanbod dat er is: 3 tv zenders, op dit moment 7 radiokanalen en vele onlineplatforms, lijkt ons dat een bescheiden en haalbare wens. Een wens die past binnen het beleid van de verantwoordelijke staatssecretaris Dekker, die een meer onderscheidende Publieke Omroep wil met meer aandacht voor cultuur.

Vincent Bijlo, John Buijsman, Peter Buwalda, Kitty Coirbois, Hans Dagelet, Johan Derksen, Jan Donkers, Michel van Egmond, Cees Geel, Raoul de Jong, Margriet van der Linden, Loes Luca, Katinka Polderman, Hans Teeuwen, Hans Ubbink, Erik de Vlieger en Robert Vuijsje

Meer over