Brieven9 november

Wij lopen dagelijks over het werk van Piet Kramer

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 9 november.

Redactie
Vierwindstrekenbrug van Piet Kramer in het Amsterdamse Bos. Beeld Katja Poelwijk
Vierwindstrekenbrug van Piet Kramer in het Amsterdamse Bos.Beeld Katja Poelwijk

Brief van de dag

Wederom met veel genoegen Sylvia Wittemans – vaak zo herkenbare – column gelezen (DiDu, 8 november). Het moet mij echter van het hart dat, hoewel de – zelfbenoemde – volksschrijver ­Gerard Reve de lezers in Nederland veel genoeglijke uurtjes ­geschonken heeft, Piet Kramer voor Amsterdam en de Amsterdammers van beduidend grotere betekenis geweest is.

Hoewel Kramer bij velen volstrekt onbekend is, lopen diezelfde velen wel dagelijks over zijn producten. Kramer is onder meer verantwoordelijk geweest voor ontwerp, bouw (inclusief smeedwerk) en/of reconstructie van bijna 150 bruggen (al dan niet voorzien van het beeldhouwwerk van Hildo Krop). Overigens is de Gerard Revebrug (tot voor kort Maasbrug genoemd) ook van Kramers hand.

Lopend in het Amsterdamse Bos ontkomt men niet aan het werk van Piet Kramer: alle daar gebouwde bruggen zijn van zijn hand.

Niet gering is ook zijn bijdra-ge aan het Scheepvaarthuis, inmiddels hotel, en – verrassend genoeg – de Bijenkorf in Den Haag.

Een waarlijk schitterend en compleet boek is een paar jaar terug verschenen: Piet Kramer, Bruggenbouwer van de Amsterdamse school, een absolute must voor iedere Amsterdammer!

Joost van Hilten, Amsterdam

Onzalig plan

Wat een onzalig plan waar de Onderwijsraad nu weer mee komt (Ten eerste, 8 november). Wat kunnen we nu nog doen om het vak van docent te ondergraven, moet de gedachte zijn geweest. Laten we hem zijn vakkundigheid en liefde voor zijn vak afnemen! Laten we ervoor zorgen dat hij nergens meer veel van weet, maar van alles een beetje. Dat brengt hem dichter bij de leerling en dan wordt het nóg gezelliger op school. Dan loopt hij vast niet meer weg uit het onderwijs.

De gedachte dat docenten in meer dan hun eigen vak moeten kunnen lesgeven komen we ook tegen in het hbo en hakt flink in op de kwaliteit van het onderwijs. Het is niets meer of minder dan een maatregel om te bezuinigen, die jolige gedachte dat je elke docent op elk willekeurig vak moet kunnen inzetten. En in het plan van de Onderwijsraad zelfs op elke willekeurige leeftijdscategorie. Lekker praktisch. Maar het staat wel haaks op kwaliteit. En werkplezier.

Yolan Witterholt, De Bilt, docent journalistiek in het hbo

Beter jasje

Onderwijsvernieuwing gaat in golfbewegingen. Het verslechterde imago van leerkracht dacht men op te vangen door zowel de kleuterjuf als onderwijzer tot leraar te benoemen. De Onderwijsraad grijpt terug naar de kleuteropleiding en de kweekschool uit de jaren zestig. Deze worden nu alleen pragmatisch samen­gevoegd in een basisopleiding met een cluster 0-8 jaar en een cluster 8-14 jaar. Met een hoofdakte op de kweekschool mocht je vroeger ook al Nederlands, geschiedenis en aardrijkskunde geven in de onderbouw van lbo en mavo. Met de ‘nieuwe’ docentenopleiding heeft alles alleen een nieuw, beter passend jasje gekregen.

Henk Penseel, Naarden, ex-onderwijzer en ex-hogeschooldocent

Mark Harbers

Als ik Mark Harbers goed begrijp heeft de overheid eigenlijk niks fout gedaan, maar is het de schuld van de ouders die tegen beter weten in procedure op procedure starten om maar in Nederland te mogen blijven (Ten eerste, 7 november). Maar wie geeft die mensen die mogelijkheid?

Nieske van Beek, Woerden

Kijk naar Vlaams nieuws

Van harte sluit ik me aan bij de brief van Atze van Wieren (Geachte redactie, 8 november). Hij slaat de spijker op de kop. Alleen vergeet hij te vermelden dat in Vlaanderen de VRT iedere avond om 19.00 uur in normaal Nederlands een nieuwsoverzicht presenteert dat volledig tegemoetkomt aan zijn wensen. Daarna kan hij overschakelen naar Canvas voor commentaar en discussie in Terzake en de Afspraak. Wat vooral opvalt is dat de Vlamingen ruim aandacht besteden aan sociaal nieuws.

Mick Matthys, Maarssen

Boeing

Boeing heeft piloten opgeroepen waakzaam te zijn voor foute meldingen van een van de belangrijkste sensoren aan boord van zijn vliegtuigen (Economie, 8 november). Lion Air lijkt daardoor in zee gestort te zijn met 189 inzittenden. Ik mag hopen dat minister Cora van Nieuwenhuizen alle Boeings aan de grond houdt en ze langdurig laat onderzoeken, en ze zal parkeren naast de stints.

Leon Rodenburg, Scheveningen

Gerard Reve

Altijd aardig, die columns van Sylvia Witteman. Genoten van ‘Cras’ (DiDu, 8 november). Dat Gerard Reve nog lang niet vergeten is, blijkt uit het een dezer dagen verschenen bijzonder aardige boekje De Schiedamse jaren: Herinneringen aan Gerard Reve door uitgeverij Scriptum.

Ger Op den Kelder, Noordwijkerhout

Neanderthalers

Max Pam heeft natuurlijk gelijk met zijn opmerking over Neanderthalers in het parlement (O&D, 7 november). De meeste parlementsleden zijn 1-4 procent Neanderthaler, net als Pam zelf trouwens (en ondergetekende).

Wil Roebroeks, Amsterdam

Tijdreizen

Als tijdreizen in de verre toekomst werkelijkheid zou worden (Sir Edmund, 3 november) zou je toch verwachten dat we al vaak bezocht zijn door aardbewoners uit pakweg het jaar 5000. Niemand heeft zich nog aangediend. Een sinistere verklaring voor deze stilte kan zijn dat in 5000 de mensheid allang is uitgestorven.

Niko van Dijk, Lelystad

Meer over