OpinieLezersbrieven

Wij betalen Franse staatssteun aan Air France-KLM

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 10 april.

Brief van de dag

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De Franse minister van Financiën Le Maire bereidt een enorme Franse staatssteun voor Air France-KLM voor. Gesproken wordt over 4 miljard euro voor Frankrijk en 2 miljard voor ­Nederland. Nu liet minister van Financiën Hoekstra al weten dat Nederland met haar gezonde staatsfinanciën diep kan gaan. Uiteindelijk zal de Nederlandse belasting betaler daar wel de rekening voor krijgen; het zij zo.

De vraag is echter hoe Frankrijk met haar nu al veel te grote schuldenlast dat zal financieren. Gevreesd dient te worden dat in het kader van de solidariteit (direct dan wel indirect) de rekening bij de EU wordt gelegd, liefst zonder voorwaarden. Dat zou betekenen dat de Nederlandse belastingbetaler ook een fors deel van het Franse reddingsplan voor zijn rekening kan nemen.

Hoekstra heeft dan ook groot gelijk dat EU-steun aan landen als Frankrijk alleen onder voorwaarden mag geschieden en ­eurobonds helemaal uit den boze zijn. De vraag is verder wat Nederlandse steun aan Air France-KLM op termijn waard is. Frankrijk zal immers een steeds grotere grip op dat bedrijf (willen) verwerven en Nederland kan dat echt niet tegenhouden.

Rob Enthoven, Den Haag

Mondkapjes

Twee hele pagina’s over het tekort aan mondkapjes en chirurgische maskers. De laatste worden gedragen door medisch personeel om de kwetsbare patiënt te beschermen. Met geen woord wordt gerept over het initiatief om zelf van wasbare katoen mondkapjes te naaien.

Onder andere Buurtzorg maakt er gebruik van. Inmiddels zijn er al duizenden mondkapjes gemaakt, afgeleverd en in gebruik genomen. Juist thuiszorg en verpleeghuiszorg willen hun kwetsbare cliënten beschermen. Via een Facebookpagina (Mondkapjes Maken Nederland) worden vraag en aanbod bij elkaar gebracht.

Premier Rutte zei ooit ‘Ik kan die dingen toch moeilijk zelf gaan naaien.’ Dat klopt, maar veel anderen kunnen dat wel! Ze doen het massaal en het wordt dankbaar in gebruik genomen. Het motto is: beter enige bescherming, dan geen bescherming.

Marion van Voorst, Houten

Mondkapjes (2)

Mooi hè, die 37 JSF-vliegtuigen van 4 miljard. En blij dat de heren politici en vooral de Amerikaanse fabrikant ermee zijn. Alleen, je kunt er nog geen minuscuul virusje mee doden. Maar een oorlogsvoorraad Chinese mondkapjes vonden de heren te duur.

Martien Manshande, Alkmaar

Corona-app

Over de corona-app. De Amerikaanse staatsman Benjamin Franklin (1706-1790) zei het al: ‘Wie vrijheid opoffert voor veiligheid is beide niet waard.’

Willem Dekker, Son en Breugel

Corona-app (2)

In de Middeleeuwen moesten melaatsen met een ratel rondlopen. Hip ideetje voor nu: rust die app met een keiharde rateltune uit: (gewezen) coronapatiënt in aantocht.

Heleen den Beer Poortugael, Soest

Corona-app (3)

Over privacy-issues die opduiken bij de corona-app maak ik me geen zorgen. Ook niet of deze app wel of niet verplicht wordt gesteld. Maar het kan heel goed zijn dat de app ook gaat voorzien in een QR-code die – net als in China – met de kleur groen, oranje of rood aangeeft of jij een mogelijke besmettingsbron bent voor anderen.

De app is dan misschien niet verplicht, maar het is natuurlijk goed voorstelbaar dat restaurants, theaters, voetbalstadions, supermarkt­ketens en noem maar op, jou alleen naar binnen laten, wanneer je kan laten zien dat jouw QR-code op groen staat. Geen app? Geen mobieltje? Helaas pindakaas!

Rob de Heus, Wijk bij Duurstede

Obesi-app

Als we toch bezig zijn met onze volksgezondheid:kan er niet een app komen die mensen waarschuwt als ze voor de zoveelste keer een diepvriespizza in hun winkelwagen gooien en deze bij de kassa dus niet mogen afrekenen of moeten ruilen voor een bos wortels. Een app die waarschuwt dat mensen te weinig bewegen en te veel alcohol drinken. Een app die een alarm in de hele buurt doet afgaan als mensen voor de derde keer deze week gaan bbq’en met vette sauzen en stokbrood. Zou een hoop schelen in de zorgkosten.

Marlies Rattink, Twijzelerheide

Coronafonie

Op zo’n warme dag als vandaag zit een mens graag in zijn tuin. Hij schraapt wat mos, trekt wat onkruid, leest wat mails en begint zich in toenemende mate te ergeren aan buren die in hun tuin of voor het open raam ellenlange telefoongesprekken voeren die je letterlijk kunt volgen. Zouden we, nu we toch alles verbieden en tegelijk de ­privacy hoog in het vaandel proberen te houden, niet een tijdelijk verbod op telefoneren in de open lucht kunnen invoeren?

Hans van Ewijk, Amersfoort

Ziekenhuizen

Vroeger waren de ziekenhuizen ­bedoeld voor de verzorging van de zieken en kwetsbaren. Nu vinden enkele filosofen en commentatoren dat kansrijke overlevers tot een bepaalde leeftijd voorgaan. Investeer weer in zorg, zodat het ziekenhuis voor iedereen een plek is waar je heen mag. Dat lijkt mij beschaving.

Jacoba Kern, Lochem

Ziekenhuizen (2)

Zou het deze weken bij de koninkijke bezoeker van ziekenhuizen het besef komen wie er allemaal betaalt – en nog gaat betalen – voor alle gevolgen van het coronavirus en dat het nu toch echt tijd wordt om zelf ook eens naar rato belasting te gaan betalen?

Marise Clason, Amsterdam

Meer over