ColumnArthur van Amerongen

Wie zou Patiënt Nul toch zijn, de arme drommel die aan de basis stond van de coronapocalyps?

null Beeld

Het vliegtuig naar Faro zat bomvol hoestende bejaarden. Lazen die geen kranten of vonden ze het verzilveren van hun lang geleden geboekte, spotgoedkope tickets belangrijker dan het inperken van de virusverspreiding?

Of waren deze babyboomers postmoderne helden die weigerden meegezogen te worden in de angstpsychose die het moederland in een wurggreep houdt?

Ik had tenminste een goede reden om naar huis te vliegen: mijn hondjes.

Op Schiphol hoorde ik dat reizigers met coronasymptomen geweigerd kunnen worden op vluchten. Maar wie selecteert? De purser, de piloot? En is er al een covid-19-brigade om een Algarve Bastards-oproer in de sluis neer te knuppelen?

Wie zou Patiënt Nul toch zijn, de arme drommel die aan de basis stond van de coronapocalyps?

Tijdens de aidsexplosie in de jaren tachtig was dat Gaëtan Dugas, een Canadese steward die van hot naar her vloog en het virus kwistig uitdeelde in darkrooms. Destijds waren er homo’s die zich vrijwillig lieten besmetten. Angst vreet de ziel op, moeten deze bare backers gedacht hebben, en eenmaal seropositief hoefden ze niet langer bang te zijn hiv op te lopen.

Misschien zijn er gekkies die zich bewust vol laten blaffen met corona. Ik kijk nergens meer van op.

De Algarve was nog doodstiller dan normaal. In cafés staarden grijsaards wezenloos naar televisieschermen. Hun dagelijkse dosis voetbal was vervangen door de covid-19-show.

Schijtvolk Beeld Gabriël Kousbroek
SchijtvolkBeeld Gabriël Kousbroek

In de Aldi waren aardappels, mineraalwater en pleepapier schaars of uitverkocht. ‘Os Holandeses’, mopperde een schappenvuller.

De bips afvegen met papier is onhygiënisch want je smeert de fecaliën alleen maar uit, als pindakaas op een boterham. Bovendien verstopt pleepapier het broze riool. Ik laat mijn sterretje daarom schoonspuiten door de turbofontein in het bidet. Een beter milieu begint bij jezelf.

Maar wat een schijtvolk zijn wij toch, om zo schaamteloos de eerste levensbehoeften voor die arme Portugezen weg te kapen.

Wanneer de Hollandse hamsteraars zich eerdaags melden bij een Algarviaans ziekenhuis, kunnen ze rekenen op straffe wachttijden. Ook in Portugese kookboeken staat dat wraak een gerecht is dat koud wordt opgediend.

In de Ria Formosa is er nix aan de handa. Ik wandel met de hondjes over het verlaten, zonovergoten strand en prijs mijzelf gelukkig: wat een perfecte plek voor zelfquarantaine.

De spiritualiën zijn nog rijkelijk voorradig bij de inheemse kruideniers en mijn drankorgel in Villa Vischlucht is volgepompt met bagaço en medronho. In de Lancet las ik dat een drankkegel je immuun maakt voor corona, dus de neutjes smaken mij nu dubbel zo goed. Saúde!

Meer over