LezersbrievenWoensdag 25 maart

Wie noemt Ingo Piepers nog een onheilsprofeet?

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 25 maart

Stokken van anderhalve meter moeten voor een veilige afstand zorgen. Beeld Hollandse Hoogte / Arenda Oomen
Stokken van anderhalve meter moeten voor een veilige afstand zorgen.Beeld Hollandse Hoogte / Arenda Oomen

Brief van de dag

Zou Ingo Piepers dan toch gelijk krijgen? Op 10 januari j.l. vertelde deze gepromoveerde oud-marinier onder de kop ‘De Derde Wereldoorlog kan elk ­moment beginnen’ wat ons dit jaar te wachten stond. Hoon viel hem ten deel. Hoewel Piepers zich baseerde op een wetenschappelijke analyse van alle oorlogen van de afgelopen vijf eeuwen, werd hij afgeserveerd als een onheilsprofeet met een glazen bol.

Tweeënhalve maand later ís de wereld in oorlog (Macron, Trump). Weliswaar geen oorlog als de Eerste en de Tweede, waarbij grootmachten naar steeds grotere invloedssferen streefden, maar een oorlog met een onzichtbare vijand die geen ­genade kent en ons van oost tot west en van noord tot zuid aanvalt.

Onlangs signaleerde de Volkskrant in zijn commentaar dat ‘met de strijd tegen het coronavirus, een nieuwe confrontatie tussen de Verenigde Staten en China de kop opsteekt’. Met een verder om zich heen grijpend coronavirus en een niet toerekeningsvatbare Amerikaanse president is het volstrekt onzeker hoe de wereld er over nog eens tweeënhalve maand uitziet. Morgen kan het al anders zijn dan vandaag.

Wie durft Ingo Piepers nog een onheilsprofeet te noemen?

Peter van der Maat, Baambrugge

Demotiverend

Jawel, Ira Helsloot en Peter Osthoorn, er gaan jaarlijks heel veel mensen dood aan de gewone griep en er zijn hoogstwaarschijnlijk heel veel mensen besmet met corona zonder daar iets van te merken. Maar zelden greep een griepvirus zo snel om zich heen als nu en zelden moest het leger eraan te pas komen om de doden af te voeren (Italië) en stierven zo velen eenzaam, zonder afscheid van hun geliefden.

Dus wetenschappers, gezondheidsgoeroes en andere betweters die behoefte hebben aan demotiverend gerelativeer, terwijl heel veel mensen het vuur uit hun sloffen lopen om schrijnende scenario’s te voorkomen: wat willen jullie er nu eigenlijk precies mee bereiken? Stop er mee. Het is zonder dat al moeilijk genoeg.

Rosalie van Woerkom, Vogelenzang

Perspectief

Inderdaad Ira Helsloot en Peter Olsthoorn. Jullie hebben een goed geheugen. Ik herinner mij het griepseizoen 2018 nog heel goed. Een griepepidemie die maanden lang duurde. Er was toen een tekort aan kinder ic-bedden. Kinderen werden ook buiten de regio opgevangen. Op de spoed­eisendehulp was het toen ook een gekkenhuis van door de griep gevelde patiënten. Er was weinig aandacht voor. Het was gewoon erg druk en griep was gewoon griep. Blij dat jullie deze crisis in perspectief plaatsen. Dat maakt rustig. Ook toen werkten we ons een slag in de rondte en was de strijd na een half jaar gestreden.

René Pul, SEH-verpleegkundige, Groningen

Held

Om een mens te redden hoef je geen brandend huis binnen te gaan of in de gracht te springen. Je hoeft geen Franse bergen op te fietsen of je portemonnee te trekken. Om één mens of meer te redden: blijf binnen, zoveel als kan en moet je buiten zijn, hou afstand. Wees een held.

Fred Thie, Baarn

App

Waarom is er nog geen ‘anderhalvemeterapp’ die een waarschuwings­signaal geeft als men minder dan ­anderhalve meter van elkaar afstaat?

Hans Dusée, Tilburg

Anderhalve meter

1,5 meter is vijf normale stoeptegels.

Anneke Camps, Zwaag

Dilemma

Vermijd contact met anderen. Blijf thuis en als je de deur uit moet, houd dan de 1,5 meter-regel goed in het oog. Koop de meest noodzakelijke levensbehoeften en ga niet ­hamsteren.

Hierin zit een contradictie. Ik wil zomin mogelijk contact met andere mensen om de risico’s te verkleinen. Meerdere keren per week naar de ­supermarkt om de boodschappen binnen te halen, brengt me elke keer weer in contact met mijn medemens. In een keer een voorraad van twee weken inslaan om dit regelmatige contact te vermijden, wordt hamsteren genoemd. Wat is wijsheid?

Marcel Smit, Haarlem

Eenrichtingsverkeer

Zojuist was ik in de supermarkt en merkte dat het niet mogelijk was om de anderhalve meter afstand aan te houden omdat er tweerichtings­verkeer is in de looppaden. Met het instellen van eenrichtingsverkeer wordt dat een stuk makkelijker.

Henk Kamphuis, Den Haag

Zomertijd

De meeste mensen zullen er nu niet mee bezig zijn, maar komend weekend zal de zomertijd weer ingevoerd worden. Dan blijft het ’s avonds een uur langer licht. Dat lijkt in deze coronatijd een bizarre maatregel, nog afgezien van de bekende nadelen voor ons bioritme en slaaptekort. Bij alles wat door de coronacrisis op ons afkomt, hoeven we het verzetten van de klok er niet bij te hebben.

We zitten thuis, waarom moeten we een uur eerder opstaan? En als het ’s avonds langer licht blijft, zullen mensen meer geneigd zijn naar buiten te gaan. Dat strookt niet met het huidige advies. Aangezien de grenzen met de buurlanden op dit ­moment vrijwel dicht zijn, zal een eventueel tijdsverschil weinig problemen geven.

Het beste zou zijn als de Europese Unie eensgezind tot de conclusie komt het hele jaar door de standaardtijd (wintertijd) aan te houden. Ik maak me daar echter weinig illusies over, maar Nederland kan wel doorpakken.

Riekje van Rooij, Utrecht

Meer over