CommentaarMartin Sommer

Wie migratie wil tegengaan, moet bijdragen aan de veiligheid ter plaatse

Nederlandse commando's van het KCT (Korps Commando Troepen) tijdens een patrouille richting de stad Bakal in Mali.  Beeld ANP
Nederlandse commando's van het KCT (Korps Commando Troepen) tijdens een patrouille richting de stad Bakal in Mali.Beeld ANP

De Mali-missie zou het besef moeten helpen dat wie iets wil doen aan migratiedruk, in Afrika moet zijn.

Vijf jaar heeft er een Nederlandse veiligheidsmissie in Mali gezeten, die per morgen weer vertrekt. Na afloop dient zich de voor de hand liggende vraag aan of het een zinvolle missie is geweest. Om te beginnen valt op dat er vijf jaar nauwelijks over gesproken is. Er waren vier Nederlandse slachtoffers, twee bij een helikopter-ongeval en twee bij een noodlottig ongeluk met munitie. De minister en de opperbevelhebber zijn erom opgestapt.

Dat laat zien hoezeer Mali voor Nederland een incident was en voor de rest ver weg. Belangstelling ontbrak en er was bij Defensie nauwelijks neiging om veel los te laten. Een negatief oordeel vellen is niet moeilijk. Mali was allang een liefdesbaby van de PvdA, en na Afghanistan wilde die partij dolgraag een missie in Afrika. Er was ook een ­afgeleid belang, in de vorm van een tijdelijke zetel in de Veiligheidsraad.

Dat waren argumenten die weinig zeggen over de betekenis van de missie zelf. Je kunt eraan toevoegen dat vierhonderd militairen die zich om inlichtingen bekommeren, niet veel uitrichten in een onmetelijk land waar ze ook nog eens de cultuur en de talen niet kennen. Uit de ­karige verslaggeving blijkt tot slot dat er in de logge VN-structuur met het resultaat van het inlichtingenwerk bitter weinig werd gedaan.

Kortom, gerechtvaardigde kritiek die evenwel niet wegneemt dat Noord-Afrika helemaal niet heel ver weg is maar per vliegtuig om de hoek ligt. Per iPhone is het nog dichterbij. Onrust en oorlog in die regio hebben meteen gevolgen voor Europa. Frankrijk greep in 2012 in toen jihadistische Toearegs het land overrompelden, en is sindsdien verwikkeld in een moeizaam pacificatieproces.

De Fransen waren van meet af aan blij dat Nederland zich als eerste meldde voor een missie. Daarna sloten landen als Denemarken en Duitsland zich aan. Dat is een tastbaar resultaat. Daar komt bij dat de Europese Unie het eens is dat er wat moet gebeuren aan de migratiedruk vanuit Afrika, die nog toeneemt door aanslagen en jihadisme. Wie wil helpen de migratie tegen te gaan, moet bijdragen aan de veiligheid ter plaatse. Als dat besef ook in Nederland doordringt, is deze missie niet voor niets geweest.

Meer over