LezersbrievenDonderdag 18 september

‘Wie gelooft nog in een Opperwezen dat het heelal heeft bedacht?’

De lezersbrieven van vrijdag 18 september.

Redactie
Een satelliet van NASA die op zoek gaat naar leven op andere planeten.  Beeld EPA
Een satelliet van NASA die op zoek gaat naar leven op andere planeten.Beeld EPA

Brief van de dag

Mooie column van Bert Wagendorp over de waarschijnlijkheid van leven elders in het heelal (Ten eerste, 16 september). Hij brengt de paradox van Fermi ter sprake: als het zo aannemelijk is dat we niet alleen zijn, waar zijn die anderen dan? Ik heb die paradox nooit begrepen.

In de eerste plaats niet omdat intelligentie, resulterend in communicatie door technologie, maar één mogelijke uitkomst is van een evolutionair proces. In de tweede plaats niet omdat het overgrote deel van alle miljarden sterren en planeten in het heelal op zulke grote afstanden staan dat we ze waarnemen in de staat waarin de aarde miljoenen of miljarden jaren geleden verkeerde. De signalen die we opvangen zijn tienduizenden jaren oud.

Onze zusters op andere planeten zouden veel vlugger geëvolueerd moeten zijn dan wij als we nu al iets van ze zouden kunnen vernemen. Wagendorp merkt op dat het vinden van leven een aanslag zou zijn op ons zelfbeeld als uniek in het universum. Ik beschouw het als vast blijven zitten in dat oude zelfbeeld wanneer je het voor mogelijk houdt dat de aarde de enige planeet met leven is. Dat is alleen houdbaar als je gelooft in een Opperwezen dat het heelal heeft bedacht om een mooi plekje voor Zijn unieke evenbeeld te creëren.

Onno Bosma, Utrecht

Seksspeeltjes

Zeer apart dat de KNVB voetbalclub FC Emmen verbiedt met een sponsor van ‘seksspeeltjes’ in zee te gaan te gaan omdat het ‘niet gepast is’ (Sport, 17 september). KNVB is zelf partner met bedrijven die plofkippen en ongezond eten verkopen (Albert Heijn), energie uit fossiele brandstoffen leveren (Essent), verslavende alcoholische dranken aanprijzen en verkopen (Heineken), voedsel produceren vol met palmolie dat ons ziek maakt en voor het kappen van bossen zorgt (Unilever), dranken verkopen die bol staan van de suiker, de bevolking dik maken en suikerziekte veroorzaken (Coca Cola). En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Seksspeeltjes promoten past volgens de KNVB niet in de voetballerij, maar bedrijven die onze aarde en de mensen die daarop leven kapot en ziek maken wel? De voetbalbond verdient de Huichelarijbeker 2020.

Paul Kirschner, Utrecht

Grond

Aan het voortreffelijke stuk van de twee Kening-boeren (Opinie & Debat, 17 september) ontbrak nog het volgende: ‘Wij erfden de aarde van onze ouders en lenen haar van onze kinderen.’

Maarten van Teeseling, Hoog Soeren

Griekenland

Begin september berichtte de Volkskrant dat reizen naar de Griekse eilanden werd afgeraden vanwege toegenomen coronabesmettingen. Van de week stond in deze krant een overzicht van besmettingen in ­Europa. Griekenland kleurde aan­genaam licht groen. De besmettingen in mijn woonplaats Amsterdam stijgen inmiddels torenhoog uit boven die in Griekenland. Het kabinet zou nu vooral de oproep moeten doen: beste mensen, blijf vooral in Griekenland!

Dit roept ook de vraag op wanneer code oranje weer geel wordt, want door alle terughaalacties van reis­organisaties en luchtvaartmaatschappijen zijn hier vrijwel geen Nederlanders meer.

Een gezonde groet van Lipsos, een piepklein eilandje zonder studentenverenigingen, bars en disco’s.

Jos Kuijs, Amsterdam (tijdelijk in Griekenland)

Zelfredzaamheid

Er sterven in Engeland meer mensen door zelfmoord dan door corona, aldus de twintigjarige Max in een interview naar aanleiding van de nieuwe Rule of Six in zijn land (Ten eerste, 17 september). Treffende woorden. In datzelfde land belandt er elke dertig seconden iemand in het ziekenhuis als gevolg van alcohol. Ik vraag me af of dit land een Rule of Six nodig heeft. Een rule of self-care lijkt me veel toepasselijker.

Mariette Reineke, Amsterdam

Ellebogen

Vorige week viel iedereen over minister Ferd Grapperhaus heen nadat bleek dat hij en zijn gasten bij zijn huwelijk geen 1,5 meter afstand hielden. Dit kwam naar buiten doordat een op geld beluste fotograaf vanuit de bosjes ongevraagd foto’s nam.

Maar je hoort er niemand over dat fotografen zich verdringen om een plaat van de ministers in de Tweede Kamer te schieten, dat parlementariërs, nationaal en internationaal, elkaar een ‘elleboog’ geven en dat Thierry Baudet nota bene handen loopt te schudden als hij naar de Grote Kerk loopt (Ten eerste, 16 september).

Anneke van Proosdij, Purmerend

Lezen

In het opiniestuk over het belang van het lezen van boeken vergelijkt ouddocent Nederlands John Louws lezen met het ‘gouwe ouwe’ fietsen, en contrasteert hij het met het kijken naar Netflix (O&D, 17 september). Mensen kijken Netflix met het gemak waarmee ze fietsen op een moderne e-bike, is ongeveer de strekking. Louws betoogt hartstochtelijk dat gewoon fietsen meer te bieden heeft, al erkent hij dat je met het kijken naar films en series meer verhalen kunt consumeren.

Uit het stuk blijkt dat het kijken van films voor hem slechts een vergemakkelijkte en afgezwakte vorm van lezen is. Hij gaat zelfs zo ver om Netflix het ‘N-woord’ te noemen. Ik denk dat de mentaliteit jegens de cinematografie bij menig neerlandicus nodig moet veranderen indien we een oprechte en gelijkwaardige brug willen slaan tussen tekst en beeld.

Aron Ouwerkerk, Utrecht

Meer over