Laat het stoppenGeorgina verbaan

Wespen zijn niet het probleem. Twitteren erover, dat is heel wat anders

Niet alle moderne verschijnselen hoeven we goed te keuren. Er zijn zaken waar we ons tegen kunnen, nee móéten verzetten. Deze week keert Georgina Verbaan zich tegen getwitter dat je tot razernij kan drijven.

Georgina Verbaan
null Beeld

Smeert u woest boterhammen voor uw kroost omdat u onder de tweet ‘Wespen!!!’ door vreemden ongevraagd kreeg uitgelegd dat wespen insecten zijn? Ja, verdomme! Dat weet ik ook wel, denkt u dan misschien, terwijl u gaten in brood smeert. U had niet gevraagd om uitleg, u was boos op wespen omdat u wespen een hysterisch volkje vindt dat zich niet zou moeten bemoeien met uw momentjes in de brandende zon. ‘No shit, Sherlock’, of ‘Thanks for mansplaining’ zijn de meest gewiekste commentaren die u nu zo snel even uit uw gare brein geperst krijgt en zoiets zult u straks ook maar tweeten zodra u die protesterende kinderen stil gekregen heeft met de dooddoener ‘het is toch donker waar dat heengaat’.

Eigenlijk zou u uw kostbare tijd gebruiken om buiten een boek lezen in die verstikkende hitte, maar dat kan niet door die klotewespen, dus u knijpt uw telefoon weer aan om te constateren dat er ook mensen zijn die naar aanleiding van dat ene woord menen te moeten verkondigen dat wespen ‘nuttige dieren’ zijn die ‘muggen eten’. Ja, duh!

Vanuit alle windstreken van uw lichaam komt woede toegeschoten naar uw maag die daarop een klont vormt van nog uit te harden staal. Een boze jeu-de-boulesbal is het, die u zou willen gooien, brandend door ruiten en platen voor koppen, als het verdomme niet zo’n pietluttig onderwerp betrof.

U had niet moeten tweeten. U had uw frustratie voor u moeten houden, want het lucht niet op, niet op het internet. U bent verstandig, besluit u, en reageert niet. In plaats daarvan scrollt u door de smeulende resten van oude discussies die het prachtige medium nog eens voor u opgepiept heeft. U was tenslotte al een uur niet op het internet geweest en het internet houdt u graag kwaad, dat weet u ook wel.

U bent niet voor een gat te vangen. U heeft een hekel aan die uitdrukking, en zou hem nooit tweeten uit angst om taalarmoede aangewreven te krijgen, maar het is mooi wel zo: u trapt er niet in. U bent beter dan dat. Bedrijven en dictators verdienen aan een verdeelde samenleving. U ziet mensen die het in grote lijnen met elkaar eens zijn elkaar ophangen en kielhalen om details, maar wat u nu precies aan moet met dat horroraccount van die president, al zijn aanhangers en tegenstanders en de weigering van media om op te schrijven wat zonneklaar is weet u dan weer even niet, en omdat meeschreeuwen misschien niet zoveel zin heeft wijkt u uit naar Instagram voor plaatjes, om af te koelen, en daar treft u een aandoenlijk bericht van kennissen.

Ze zijn twaalf jaar samen en twee zoek-de-verschillenfoto’s – met en zonder haar – illustreren het tijdsbestek. Ze houden nog steeds erg veel van elkaar. Wanhoop drijft u er bijna toe het bericht te belonen met een hartje, tot u naar beneden scrollt en ziet dat het een ‘#collab’ is met een tandpastamerk. Rijen tanden op beide foto’s. Kennissen smeren u producten aan! U wilt ‘het glazuur spat van mijn tanden!’ typen maar dat draagt niet bij aan de onlinesfeer dus nu bent u boos, omdat iedereen u kwaad maakt, en dat is hetzelfde als overlijden aan een sterfgeval. Tot hier en niet verder! Toch?

Nou, zo sta ík erin. Ik laat mij niet meer ophitsen op het internet, dat is niet constructief, ik laat mij verdomme alleen nog ophitsen als het over DE OPWARMING gaat zodat onze kindskinderen buiten boeken kunnen lezen en die verdraaide wespen!!! kunnen haten.

Meer over