Week van de hoofdredacteur: de Volkskrant krijgt een nieuwe restaurantrecensent

Hiske Versprille Beeld null
Hiske Versprille

Mac van Dinther

Mac van Dinther is 21 jaar steun en toeverlaat geweest van de Volkskrant-lezer op zoek naar een goed restaurant. Vorige week vierde ik nog de verjaardag van mijn oude moeder in een Haarlems restaurant dat hij had beschreven en de recensie klopte weer precies.  Culinaire trends komen en gaan, Mac gidst ons erdoor met vaste hand. Want hij is kritisch en hij weet er echt veel van af. Restaurants die een gunstige beoordeling van hem krijgen, zitten soms meteen weken vooruit volgeboekt. Een goede recensent blijft nuchter in deze merkwaardige rol, staat open voor vernieuwing maar laat zich niets op de mouw spelden. Die balans heeft Mac altijd weten te houden, in welke provincie van Nederland hij ook opereerde, of zijn rubriek nu in het reiskatern of in Volkskrant Magazine stond.  

Aan zijn formidabele reeks komt deze zomer een einde. Een krant verandert doorlopend en laat af en toe nieuwe stemmen klinken. Mac raken we gelukkig niet kwijt. Hij is natuurlijk correspondent van deze krant in Oost-Nederland. Maar hij zal daarnaast over eten en grote koks blijven schrijven, zijn expertise met de lezers delen zoals eerder in de Tien Geboden van Goed Eten in het V-katern. Ook leuk: als uitsmijter voor zijn lange reeks recensies bezoekt hij de laatste tien weken de tien restaurants die volgens hem op ieders bucketlist moeten staan, om maar eens een term te gebruiken die je 21 jaar geleden nooit hoorde. Ik zei het toch: Mac gaat met zijn tijd mee.   

Mac van Dinther Beeld null
Mac van Dinther

Hiske Versprille  

De nieuwe stem zal die van Hiske Versprille zijn. Lezers van Het Parool kennen haar van de soms milde, soms genadeloze recensies van Amsterdamse restaurants in de rubriek Proefwerk,  die ze vijf jaar geleden overnam na de dood van culi-paus Johannes van Dam. Hiske Versprille bezit de kennis, leergierigheid en kritische blik die van Dam zo geliefd maakten. Maar die combineert ze met gevoel voor humor en een open blik waar de oude brompot trots op geweest zou zijn. 

Hiske is 35,  studeerde filosofie en journalistiek en werkte als kok in Amsterdamse restaurants als Caffè Toscanini en Wilde Zwijnen. Als verslaggever van Het Parool won ze een Tegel, de belangrijkste journalistiekprijs,  met haar ontmaskering van biefstukrestaurant Piet de Leeuw. Met een dna-test bewees ze dat diens rundvlees eigenlijk paardenvlees was. Uit het juryrapport: ‘De trits onderzoeksartikelen in een sector waar de gespecialiseerde journalisten te zelden onderzoek doen, is goed geschreven, met een lichte toon die mooi contrasteert met de vasthoudendheid van de verslaggever.’ Een jaar geleden ging Hiske uit dienst bij Het Parool om voor zichzelf te beginnen. Naast Proefwerk begon ze onder meer een podcast waarin ze kookt met bijzondere koks, Cheft geheten. 

Nu slaat ze haar vleugels uit en gaat in de Volkskrant schrijven over restaurants in het hele land (en bij gelegenheid ook in het buitenland). Dat is een verlies voor Het Parool en Amsterdam, maar van de zonnige zijde bekeken: op deze manier kan een veel grotere groep lezers kennismaken met haar talent. De rubriek komt vanaf de hervatting aan het einde van de zomer in Volkskrant Magazine te staan. Daarin wil ze nieuwe gerechten, stromingen en trends belichten,  zodat ook de niet-bezoeker van het restaurant er iets van opsteekt. Ik verheug me zeer op Hiskes komst.     

Hiske Versprille Beeld null
Hiske Versprille
Meer over